Amikor valaki – egészségügyi okok vagy különböző nézetek, meggyőződések miatt – elhagyja étrendjéből a húst, azzal életre szóló döntést hoz. Ezzel együtt rengeteg változással kell szembenéznie az életben, amelyek nem mindig könnyűek vagy egyértelműek. Ha úgy érzi, jobb és minőségibb életet élne hús nélkül, hát vágjon bele. Mielőtt azonban tofura cseréli hűtőjében a csirkemellet, szabaduljon meg a legvadabb vega paráktól, amelyektől a kezdő húshagyók leginkább rettegnek.

6 vega para – ÉRDEMES ÖRÖKRE ELHAGYNI A HÚST?

1. TÉVHIT: Nem jut elegendő fehérjéhez a növényekből

Hiba lenne azt gondolni, hogy a hús monopolhelyzetben van, ha proteinről van szó. Tény, hogy a húsoknak magas a fehérjetartalmuk, de ezzel nincsenek egyedül. Nem feledkezhetünk el a jó minőségű tejtermékekről és a hüvelyes zöldségekről. Kevesen tudják, de egy fél csésze bab nagyjából annyi fehérjét tartalmaz, mint egy kb. 10 dekás hússzelet. Ahhoz, hogy az összes esszenciális aminosavat a szervezetünkbe juttassuk húsmentesen, kiegyensúlyozott mennyiségben kell fogyasztanunk hüvelyeseket, dió és magféleségeket és zsírszegény, akár növényi alapú tejtermékeket.

2. TÉVHIT: Nehezebb és kimerítőbb lesz az edzés

Ha Venus Williams ilyen jó erőben van és olyan príma teniszező, ahogyan azt az eredményei mutatják, akkor talán mindenki számára van remény. Venus köztudottan vegetáriánus, és nem úgy tűnik, hogy bármi gond lenne az állóképességével. Vegetáriánus étrend mellett is bőségesen juttathatunk a szervezetünkbe teljes értékű szénhidrátot és izomépítő fehérjét, amelyek sikeressé tehetik a mindennapi edzésprogramot.

3. TÉVHIT: A vega étrend garantálja a fogyást

A legkevésbé sem. Attól, hogy valaki lemond a húsról, még nem feltétlenül mond le a cukorról, a kalóriában gazdag szénhidrátokról és a feldolgozott élelmiszerekről. Így pedig csupán a hús elhagyásával az étrend sem diétás, sem egészséges nem lesz. Ha valóban csak növényi eredetű ételeket szeretnénk fogyasztani, akkor kerülni kell a feldolgozott, tartósítószeres és adalékanyagokkal dúsított élelmiszereket, és persze törekednünk kell a minél frissebb alapanyagok beszerzésére.

4. TÉVHIT: A vegetáriánus étrend nem egészséges a várandós nőknek

Valóban nem a terhesség időszaka az, amikor különféle speciális diétákkal és étrendekkel kell kísérletezni, ám ha valaki jó ideje hús nélkül él, akkor a terhesség alatt sem okozhat gondot a vega életmód. Némi kiemelt figyelmet azonban igényel a vega étrend kismamák számára. Kicsit emelniük kell a fehérjebevitelt, amelyet a hús helyett fedezhetnek dióból, vajból, aszalt gyümölcsökből és hüvelyesekből. Ezek tápanyagban nagyon gazdag élelmiszerek, amelyek segítik a vitaminok felszívódását.

5. TÉVHIT: Kevesebb lesz az energiája

Felmérések szerint a vegetáriánus étrendre való áttérés nem csökkenti, hanem emeli a mindennapi energiaszintet. Amennyiben a szokásosnál fáradtabbnak, aluszékonyabbnak, esetleg ingerültebbnek érzi magát, ez annak a jele, hogy a szervezete nem kap elég B12-vitamint vagy vasat. A húsféleségek ebből a két tápanyagból tartalmaznak nagyobb mennyiséget, és ezeket kicsit nehezebb hiánytalanul fedezni, mint más vitamint vagy tápanyagot. A fent említett tünetek észlelése esetén érdemes növelni a tejtermékek a tojás fogyasztását, hogy fedezzük a B12-vitamint. A magasabb vasbevitel érdekében pedig együnk több spenótot, lencsét, babot, csicseriborsót vagy kesudiót.

6. TÉVHIT: A vega életmód drága

A mai árak mellett a húsfogyasztás se olcsó. Néhány ügyes recepttel nem csak, hogy drágább, de még olcsóbb is lehet a vegetáriánus étrend. Ráadásul, amit megspórolunk a húsvásárláson, azt az összeget befektethetjük egészséges, bioalapanyagok, kiegészítő ételek vásárlásába, amelyek hozzájárulnak az egészséges életmódhoz. És akkor még ki sem számoltuk, mennyit spórolhatunk gyógyszereken, ha az egészséges életmódunkkal megelőzhetünk néhány súlyos betegséget.

Grillezés A-tól Z-ig – nem csak profiknak

Ha megbetegít a diéta

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink