A craniosacralis terápia jóvoltából sok ember megszabadult már a fülzúgástól, mozgásszervi problémáktól, emésztési zavaroktól vagy a tanulási nehézségektől. De vajon hogyan segíthet a gyengéd érintés?

Oldódjanak a testi-lelki blokkok! Hogy működik a craniosacralis terápia?

A craniosacralis rendszer egy fiziológiás, vagyis élettani rendszer, nevét két élettani végpontjáról kapta. A cranium és a sacrum latin kifejezések jelentése koponya, illetve keresztcsont. Része még az a háromrétegű hártyarendszer, amelyben az agy és a gerincvelő található. Kóros működése különböző testi és lelki problémák kialakulásához vezethet, és fordítva: bármilyen érzelmi vagy fizikai trauma felboríthatja az egyensúlyt. A craniosacralis terápia során a terapeuta feladata, hogy az idegrendszer élettani környezetét megszabadítsa a kóros feszültségektől, és ily módon helyreállítsa a harmóniát.

 

A kezdetekről

A módszer szilárd anatómiai alapokon nyugszik: a terápia elsősorban a központi idegrendszer működésére összpontosít, ezen keresztül befolyásolja az egész szervezet állapotát. Az 1970-es években, tízéves tudományos kutatómunkát követően fejlesztette ki dr. John E. Upledger amerikai orvos, oszteopata.

 

A tünet csak egy jelzés

A páciensek általában egy már kialakult panasz vagy betegség miatt érkeznek a craniosacralis terápiát végző szakemberhez. Legtöbbjük korábban számos egyéb módszert kipróbált, ám egyik sem hozott tartós eredményt. Ez a módszer azonban nem tüneti kezelést kínál, hanem a problémák okát tárja fel, legyen szó migrénről, derékfájásról, daganatos elváltozásról, hormonális zavarokról vagy meddőségről.

– A terapeutát nem befolyásolhatják előzetes feltevések, hiszen hasonló tünetek hátterében teljesen eltérő okok állhatnak. Például a fejfájást egyaránt kiválthatja ételintolerancia, a helytelen testtartás, hormonális rendellenesség vagy valamilyen érzelmi probléma. A tünet tehát nem jelenthet kiindulási alapot – magyarázza Gábriel Orsolya, a craniosacralis terápia magyarországi meghonosítója, oktató, az Upledger Institute Hungary (UIH) intézetvezető terapeutája.

 

Hogyan zajlik a kezelés?

A vendég egy részletes kérdőív kitöltése után érkezik az UIH referenciarendelőjébe. A kezelés mindig egyénre szabott: jellemzően kezelőágyon, hanyatt fekvő helyzetben zajlik, de a terapeuta kezelheti a kisbabákat szoptatás, a gyermekeket pedig játék közben is. A szakember gyengéd érintésekkel dolgozik a testen, főleg a fejen, a gerinc mentén és a végtagokon. Egy-egy blokk oldódása tisztán érzékelhető: megnyugszik a légzés, lazulnak a feszes kötőszövetek, javul a vérkeringés, a tudat tisztább, a páciens nyugodtabb és energikusabb lesz. A kezelés alatt előfordulhatnak spontán érzelmi reakciók, például nevetés vagy felszabadító sírás formájában.

 

Ezen is segíthet!

Néhány példa a fizikai szintű felhasználási lehetőségek közül: krónikus nyak- és derékfájdalom, szív- és érrendszeri betegségek, megkésett beszéd- és mozgásfejlődés, viselkedészavarok, tanulási nehézségek, alvási és érzelmi problémák, stressz, az immunrendszer zavarai, fejfájás, migrén, fülzúgás, emésztési panaszok, hormonális problémák.

 

Belső felismerések

Minden problémának egyaránt van biomechanikai és érzelmi komponense. A craniosacralis terápia – a manuális terápiák között egyedülálló módon – nem korlátozódik a fizikai szintre. Kezelés közben a szakember alkalmazhatja Upledger doktor technikáinak egyikét, amely oldja a testben rekedt érzelmi vagy fizikai traumák negatív lenyomatait.

– A SomatoEmotional Release® segítségével akár egyszerű fizikai érzetekből kiindulva is eljuthatunk a mélyen eltemetett negatív érzelmek forrásáig – mondja szakértőnk. – A folyamatot a craniosacralis ritmus jelzései irányítják, nem a terapeuta egója: a páciens maga jut el a belső felismerésekhez, a kezelést végző szakember ezt semmilyen módon nem befolyásolja. A mozgatórugókat megismerve aztán az illető legközelebb, egy hasonló kritikus helyzetben, már tudatos döntést hozhat.

 

Hány kezelés szükséges?

Gábriel Orsolya közel 20 éves klinikai gyakorlata alapján azt mondja, már egy-két kezelés is jelentős eredményt hozhat. A gyógyulás mértéke és tempója persze több tényezőtől függ: lényeges, mennyire összetett és milyen mélyen gyökerezik a probléma, milyen a páciens jelenlegi fizikai, mentális és érzelmi állapota, és persze az sem mindegy, mekkora tapasztalata van a terapeutának. A páciens és a szakember közösen határozza meg a kezelések számát, azonban a folyamat elején érdemes lendületet adni a gyógyulásnak, és ajánlott 7-10 naponta beiktatni egy-egy találkozót. Bizonyos kórképek, például autizmus esetén a folyamatos, hosszú távú terápia lehet hatékony. Az a legjobb, ha az egyik szülő alapfokon elsajátítja a módszert.

 

A babák egészségéért

A hivatalos képzésben részt vett, tapasztalt szakemberek a méhen belüli magzatot is kezelhetik. Ilyenkor a cél az esetleges fejlődési rendellenességek megelőzése, az anya és a baba közti szoros kötődés kialakulása, illetve a felkészülés a szülésre, születésre. Nagy jelentősége van a közvetlenül születés után végzett terápiának is, amellyel számos későbbi probléma megelőzhető – például a figyelemzavar és egyes tanulási nehézségek. Két olaszországi, egy ausztriai és egy svájci kórház komoly eredményeket ért el a koraszülöttek és az újszülöttek craniosacralis kezelésének klinikai alkalmazásában.

 

Mikor ellenjavalt?

Csak komoly szakértelemmel rendelkező személy képes a hatékony kezelésre, a terápiához kulcsfontosságú az alapos anamnézis, és néhány technika nem alkalmazható mindenkinél. Épp ezért körültekintően tájékozódj a kezelést végző személyről! Az Upledger Institute Hungary hivatalos képzésén végzett, tapasztalt szakembereket nyugodt szívvel ajánljuk.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.