A koronavírus-fertőzésen átesett betegek közül többen elhúzódó panaszokról számolnak be. A szaglás elvesztése, a fejfájás és fáradtságérzet mellett sokaknál tartósan fennáll a nehézlégzés, légszomj és köhögés is. Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, a Tüdőközpont főorvosa elmondta, hogy mit javasol ilyen esetben.

Hónapokig tarthat, míg a COVID-19 után a tüdő egészsége helyreáll

Az enyhe tünetekkel lezajló fertőzés is elhúzódó tüneteket okozhat

Attól függetlenül, hogy enyhe vagy súlyosabb tüneteket okoz valakinél a koronavírus-fertőzés, sok betegnél elhúzódó panaszok jelentkeznek a felépülést követően. Sokan még a fertőzés lezajlása utáni hetekben is erős fáradtságérzetre panaszkodnak, erőtlennek érzik magukat. A COVID-19 jellegzetes tünete a szaglás- és ízérzékelés elvesztése is, amely akár napokkal a pozitív teszt előtt is kialakulhat, és a tünetek elmúlását követően még hetekig tapasztalható. Gyakori panasz a légúti tünetek hosszadalmas gyógyulása, a betegeknél sokáig megmaradhat a légszomj és a köhögés is.

 

Három hónappal később is rendellenességet mutat a tüdővizsgálat

Az EClinical Medicine folyóiratban közölt kutatásban 55, COVID-19 fertőzésből felépült páciens vizsgálata alapján megállapították, hogy a fertőzés még akár hónapokkal később is hatással lehet a tüdő működésére. Az elhúzódó panaszok attól függetlenül jelentkeztek a 48 éves átlagéletkorú betegeknél, hogy a koronavírus-fertőzés súlyosabb vagy enyhébb tüneteket okozott náluk. Mindannyiukat ellátták kórházban, a fertőzés lezajlása négy betegnél volt súlyos, de gépi lélegeztetésre egyikőjüknél sem volt szükség. A kezelés során 14 beteg kapott oxigént.

 

A korábban egészséges tüdőn is meglátszik a fertőzés

A kórházból való hazatérésüket követően három hónappal később mindannyian visszatérhettek a munkába, ám néhány tünet továbbra is jelen volt az életükben. Gyomor-és bélrendszeri problémák, fejfájás és fáradtság mellett légszomjra és köhögésre panaszkodtak. A koronavírus-fertőzés után 3 hónappal később készült mellkas CT lelet a résztvevők 70 százalékánál mutatott eltérést. Négyből egy személynél pedig a légzésfunkciós értékek is romlottak. Néhány páciens esetében egyéb betegség – diabétesz vagy magas vérnyomás – is fennáll, de tüdőbetegsége egyikőjüknek sem volt a fertőzést megelőzően. A károsodás tehát egyértelműen a koronavírus-fertőzés következménye.

 

Nem csak az időseknél és a krónikus betegeknél jelentkezik

– Megjelenése óta egyre többet tudunk a koronavírus-fertőzésről. Habár a súlyos lefolyású betegség rizikója valóban a krónikus betegek és az idősek esetében magasabb, ma már az is látszik, hogy a fertőzés a fiatalabb, egészséges szervezetet is megviselheti, hosszú lefolyású tüneteket és szövődményeket okozva – magyarázza dr. Potecz Györgyi. – Fontos, hogy mindenki, aki a fertőzésen átesett, akár enyhe tünetekkel is, csak fokozatosan térjen vissza a korábbi életritmusához, különösen a sportoláshoz!

 

Tüdőgyógyászati kivizsgálás koronavírus-fertőzés után

A fertőzés lezajlását követően szükség lehet tüdőgyógyászati kivizsgálásra, mely elsősorban az alábbi esetekben indokolt:

  • Ha a COVID-19 tüdőgyulladást okozott, a lezajlását követő 6-12 hétben komplex kivizsgálás javasolt.
  • Ha a páciens enyhébb tünetekkel esett át a fertőzésen, de elhúzódó panaszai – krónikus fáradtság, nehézlégzés, köhögés, mellkasi fájdalom, esetleg véres köpet – vannak, szintén javasolt szakorvosi vizsgálaton részt vennie.

A kivizsgálás része lehet többek közt tüdő röntgen, mellkas CT, légzésfunkció, terhelési oxigén szaturáció méréssel és laborvizsgálatok is. A szükséges vizsgálatok mindig egyénre szabottan történnek, az orvos határozza meg a beteg állapota, tünetei és egyéb betegségei alapján. Az eredmények birtokában az esetleges elváltozásokat felismerni és kezelni lehet, a panaszok súlyosbodását meg lehet előzni, jobb életminőséget lehet elérni.

Forrás: Tüdőközpont

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Mire kell figyelni, ha télen a szabadban edzel?
A szabadban, tiszta levegőn végzett edzések amellett, hogy erősítik az izmokat, javítják a vérkeringést és erősítik az immunrendszert, csökkentik a feszültséget és a depressziót is.
Tudod pontosan, mit érdemes enni mozgás előtt és után?
Azt szinte mindenki tudja, hogy a testépítők, bokszolók, egyéb profi sportolók mindig alaposan megtervezik, mit esznek a nap folyamán, mit fogyasztanak edzések előtt vagy után. De mi a helyzet a hétköznapi emberekkel?
Milyen teát igyál, ha szeretnéd felgyorsítani a fogyást?
Ügyesen variálva a fajtákat észre sem veszed, hogy valójában diétázol!
Szeretnél végleg leszokni a cukorról? Itt a tuti módszer
Az édesség iránti vágy kiváltó oka a cukor! Mint a nikotin, koffein és az alkohol, a cukor is könnyen okozhat függőséget, ezért nagyon fontos odafigyelned arra, hogy naponta mennyit viszel be a szervezetedbe.
Megújult a rántott karfiol, liszt nélkül készül a panír
A karfiol az egyik legfinomabb télen is kapható zöldség. Sütéssel hozhatjuk ki leginkább a zamatát. Parmezánba burkolva pedig egyszerűen verhetetlen.
Forró téma: ezért veszélyes a munkahelyi szex
Bár a régi intelem szerint „házinyúlra nem lövünk” azaz jobban tesszük, ha nem bonyolódunk szerelmi viszonyba a munkahelyen, meglehetősen sokan élnek a lehetőséggel.
Kókuszos lett a tiramisu, ezt az éjszaka közepén is majszolhatod
Íme egy könnyen elkészíthető diétás, kókuszor desszert, amit bűntudat nélkül is megehetsz.
Egy jó farmer 5 kiló mínusz, így válaszd ki a neked valót
A jó öreg farmer talán az egyetlen olyan ruhadarab, mely 150 éve tartja magát, és garantáltan nem megy ki a divatból. Hogy mi a titok? Mutatjuk!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.