Oldal kiválasztása
A séta, vagy gyaloglás nemcsak a rendszeres mozgást segít elkezdni, illetve fitten tart minket, de a kreativitásunkra is hatással van, segíti a problémamegoldó készségünk fejlesztését.

Így hat a rendszeres gyaloglás a kreativitásra

A Stanford Egyetemen végzett 2014-es tanulmány szerint, azoknál a hallgatóknál, akik rendszeresen többet sétáltak, megfigyelhető volt a kreatív gondolkodás, és az aktívabb problémamegoldó készség. mindez egyébként megfigyelhető volt például Csajkovszkijnál is. A Diótörő zeneszerzője minden reggel negyvenöt percet sétált, és a komponálás után, esténként újabb két órát járkált a környéken. Steve Jobs, az Apple alapítója is híres ragaszkodott a gyalogláshoz, sokszor még a találkozóit is úgy szervezte, hogy megbeszélés közben gyors tempóban gyalogoljanak. Jean-Jacques Rousseau filozófus pedig azt állította, hogy csak úgy tud gondolkodni, ha közben járkál. „az agyam, csak a lábaimmal együtt működik”- írta feljegyzéseiben.

Ám a felturbózott kreativitás csak egy része a gyaloglás pozitív hatásának. Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a séta csökkenti a stressz szintet. Egy Edinburgh-i 2015-ös vizsgálat során EEG-t használtak arra, hogy a különböző környezetben sétálókat megfigyeljék. Megállapították, hogy azok, akik parkban, vagy más zöldövezetben gyalogoltak, sokkal gyorsabban megnyugodtak, ellazultak. A szorongó típusú embereknél kifejezetten jól hathat a lassabb tempója séta a zöldben. Stresszhelyzetben megnő szervezetünkben a kortizolszint, amely negatívan befolyásolja a szív és érrendszert, a különböző anyagcsere folyamatokat is. A nyugtató séta csökkenti a kortizolszintet, és a vérnyomást is.

gyaloglás, séta

Fotó: shutterstock

Sétáló meditáció!

A meditáció nem egyenlő azzal, hogy csukott szemmel ücsörög. Ez egy szellemi gyakorlat, amellyel fejleszthető az öntudat. Az elme elcsendesítésével, megnyugtatásával elősegíti a
fizikai és szellemi egészséget. A meditáció segíthet a függőségek leküzdésében, valamint álmatlanság esetén is jótékony hatású. Mivel a meditáció során az a lényeg, hogy ne irányítsa a tudatát, csak megfigyelje azt, és ezáltal felfedezze, megélje a jelen pillanatot, ezért a séta is tökéletes alkalom a gyakorlására. Ez a módszer ideális, ha önnek egyébként is nehezére esik nyugodtan egy helyben maradnia. Lapozza fel a diéta és Fitnesz magazin decemberi lapszámát, ahol 8 tanácsot adunk arra, hogy meditálhat sétálás közben!

Kimutatták azt is, hogy az irodai dolgozók hárompercenként szakítják meg a munkájukat, egy email, egy üzenet, vagy egy közösségi oldal értesítése miatt. Egyre nehezebben tudunk fókuszálni, s ehhez az okos telefonok is hozzájárulnak. A séta közben hagyjuk otthon a kütyüket, de legalábbis ne vegyük elő a táskából azokat. Ha sikerül pár órát sétálni a telefon nélkül, akkor nemcsak a testünk frissül fel, de újra képesek leszünk összpontosítani, fókuszáltak lenni.

FOGJA FEL KALANDNAK!

Nem baj, hogy mindennap ugyanoda kell eljutni – a gond az, hogy hajlamosak vagyunk mindig ugyanazokon az utakon járni. Az útvonaltervezők segítségével fedezzen fel újabb és újabb útvonalakat. A legrövidebb út helyett válassza a legszebbet, legérdekesebbet!

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Életmódváltás infarktus után

 

 

Hozzászólások

Hogyan fogynak a nők Brazíliától Kínáig?
Miért olyan vékonyak a kínai nők, mitől olyan kicsattanóan egészségesek a brazil vagy a görög asszonyok? Minden nőnek, függetlenül attól, hol él, megvannak a sajátos kis trükkjei, amelyekkel megőrizheti alakját. Van, aki a kókuszolajra, és van, aki a reggelire esküszik. Tegyünk egy kis világ körüli utat, és lessünk el néhány trükköt más országok lakóitól.
Súlykímélő karácsonyi desszertek
A karácsony nem csak a halászlé és a töltött káposzta, de az édességek fénykora is. Az ünnepek alatt asztalra kerülnek a klasszikusnak számító bejglik, kalácsok, kuglófok, krémes sütemények, édes mézes kekszek. Szinte lehetetlen ellenállni, ám ha az ünnepek végén mérlegre állunk, keserű percek várhatnak ránk.
A legszínesebb karácsonyi manikűrök
Karácsonykor a körmeinket is szeretjük ünnepi színekbe „öltöztetni”. Lássuk a legszínesebb megoldásokat! Ilyenkor tarol az arany, a piros és a zöld is!
A 8 kedvenc edzéstervünk, 30 szuper gyakorlattal
Összeszedtük a kedvenc gyakorlatsorainkat, melyekben megtalálhat mindent, attól függően, hogy karral, combra, fenékre, vádlira, vagy hasra szeretne erősíteni.
Sovány vagyok, hízni szeretnék!
Ki hinné, hogy vannak, akik azt szeretnék, hogy kicsit jobban gömbölyödjenek? Bizonyára azt is nehéz elhinni, hogy hízni nehezebb, mint fogyni. Míg arra, hogy hogyan kell leadni pár kilót, szinte mindenkinek van ötlete, addig az egészséges hízásra nem szokás tippeket adni.
Ezt nézzük meg az alternatív tejek címkéjén!
Dietetikusok szerint ezeket az értékeket mindenképpen nézzük meg az alternatív tejek csomagolásán! Az sem mindegy, hogy mire szeretnénk felhasználni a tejet. És az is kiderül, hogy miért olyan szuper megoldás a borsótej!
Stresszes a gyerek – tanítsa meg levezetni
Számos olyan apró dolog létezhet egy kisgyerek életében, amelyről a szülők nem tudnak, ám őket mégis nagyon felzaklatják. Beszélni csak nehezen hajlandóak, nyaggatással a szülő nem megy semmire. A legtöbb, amit tehet, hogy ha a gyerek hallgat, legalább tanítsa meg neki, hogyan vezetheti le a feszültséget.
Ők az Exatlon Hungary második évadának Bajnokai
2020. januárjában szintet lép az Exatlon Hungary. A TV2 sikerműsorának új évada ismét a Dominikai Köztársaságból jelentkezik, de új helyszínen, még látványosabb és nehezebb pályákon szállnak versenybe a Bajnokok és Kihívóik.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.