A séta, vagy gyaloglás nemcsak a rendszeres mozgást segít elkezdni, illetve fitten tart minket, de a kreativitásunkra is hatással van, segíti a problémamegoldó készségünk fejlesztését.

Így hat a rendszeres gyaloglás a kreativitásra

A Stanford Egyetemen végzett 2014-es tanulmány szerint, azoknál a hallgatóknál, akik rendszeresen többet sétáltak, megfigyelhető volt a kreatív gondolkodás, és az aktívabb problémamegoldó készség. mindez egyébként megfigyelhető volt például Csajkovszkijnál is. A Diótörő zeneszerzője minden reggel negyvenöt percet sétált, és a komponálás után, esténként újabb két órát járkált a környéken. Steve Jobs, az Apple alapítója is híres ragaszkodott a gyalogláshoz, sokszor még a találkozóit is úgy szervezte, hogy megbeszélés közben gyors tempóban gyalogoljanak. Jean-Jacques Rousseau filozófus pedig azt állította, hogy csak úgy tud gondolkodni, ha közben járkál. „az agyam, csak a lábaimmal együtt működik”- írta feljegyzéseiben.

Ám a felturbózott kreativitás csak egy része a gyaloglás pozitív hatásának. Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a séta csökkenti a stressz szintet. Egy Edinburgh-i 2015-ös vizsgálat során EEG-t használtak arra, hogy a különböző környezetben sétálókat megfigyeljék. Megállapították, hogy azok, akik parkban, vagy más zöldövezetben gyalogoltak, sokkal gyorsabban megnyugodtak, ellazultak. A szorongó típusú embereknél kifejezetten jól hathat a lassabb tempója séta a zöldben. Stresszhelyzetben megnő szervezetünkben a kortizolszint, amely negatívan befolyásolja a szív és érrendszert, a különböző anyagcsere folyamatokat is. A nyugtató séta csökkenti a kortizolszintet, és a vérnyomást is.

gyaloglás, séta

Fotó: shutterstock

Sétáló meditáció!

A meditáció nem egyenlő azzal, hogy csukott szemmel ücsörög. Ez egy szellemi gyakorlat, amellyel fejleszthető az öntudat. Az elme elcsendesítésével, megnyugtatásával elősegíti a
fizikai és szellemi egészséget. A meditáció segíthet a függőségek leküzdésében, valamint álmatlanság esetén is jótékony hatású. Mivel a meditáció során az a lényeg, hogy ne irányítsa a tudatát, csak megfigyelje azt, és ezáltal felfedezze, megélje a jelen pillanatot, ezért a séta is tökéletes alkalom a gyakorlására. Ez a módszer ideális, ha önnek egyébként is nehezére esik nyugodtan egy helyben maradnia. Lapozza fel a diéta és Fitnesz magazin decemberi lapszámát, ahol 8 tanácsot adunk arra, hogy meditálhat sétálás közben!

Kimutatták azt is, hogy az irodai dolgozók hárompercenként szakítják meg a munkájukat, egy email, egy üzenet, vagy egy közösségi oldal értesítése miatt. Egyre nehezebben tudunk fókuszálni, s ehhez az okos telefonok is hozzájárulnak. A séta közben hagyjuk otthon a kütyüket, de legalábbis ne vegyük elő a táskából azokat. Ha sikerül pár órát sétálni a telefon nélkül, akkor nemcsak a testünk frissül fel, de újra képesek leszünk összpontosítani, fókuszáltak lenni.

FOGJA FEL KALANDNAK!

Nem baj, hogy mindennap ugyanoda kell eljutni – a gond az, hogy hajlamosak vagyunk mindig ugyanazokon az utakon járni. Az útvonaltervezők segítségével fedezzen fel újabb és újabb útvonalakat. A legrövidebb út helyett válassza a legszebbet, legérdekesebbet!

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Életmódváltás infarktus után

 

 

Hozzászólások

Ez a legjobb recept: főzzünk eperlekvárt cukor nélkül!
Sokáig éltünk abban a tévhitben, hogy eperlekvárt, szörpöt eltenni csak cukorral lehet.
Itt a kánikula! Így lehet jól aludni a nagy melegben
Sokan várták már, hogy végre tartósan meleg, vagyis igazi fülledt nyár legyen, ugyanakkor ez a hőség rendkívül igénybe veszi a szervezetet.
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
A reggeli mozgás jótékony hatásai
Ahogy egyre jobb az idő, még az is könnyebben kel a korai nappal, aki egyébként szeret sokáig lustálkodni. Élvezze és használja ki a nyarat a reggeli mozgásra is!
13 tipp a hőségben való edzéshez
Győzd le a forróságot azzal, hogy felkészülsz rá!
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Íme 25 perc pokoli kettlebell-edzés Hegedűs Dórival!
A FitPercek legfrissebb videójában Hegdűs Dóri, személyi edző mutat néhány remek gyakorlatot, hogy érdemes a kettlebell-lal mozogni.
4 isteni nyári leves, amit akkor is ehetsz, ha diétázol
Nyáron is nagyon fontos a folyadékfogyasztás, és egy jó tányér leves akár elég is lehet, hiszen ezekben a hónapokban nem jó nagyon leterhelni a gyomrot. Ezekből a finomságokból viszont bátran ehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.