A séta, vagy gyaloglás nemcsak a rendszeres mozgást segít elkezdni, illetve fitten tart minket, de a kreativitásunkra is hatással van, segíti a problémamegoldó készségünk fejlesztését.

Így hat a rendszeres gyaloglás a kreativitásra

A Stanford Egyetemen végzett 2014-es tanulmány szerint, azoknál a hallgatóknál, akik rendszeresen többet sétáltak, megfigyelhető volt a kreatív gondolkodás, és az aktívabb problémamegoldó készség. mindez egyébként megfigyelhető volt például Csajkovszkijnál is. A Diótörő zeneszerzője minden reggel negyvenöt percet sétált, és a komponálás után, esténként újabb két órát járkált a környéken. Steve Jobs, az Apple alapítója is híres ragaszkodott a gyalogláshoz, sokszor még a találkozóit is úgy szervezte, hogy megbeszélés közben gyors tempóban gyalogoljanak. Jean-Jacques Rousseau filozófus pedig azt állította, hogy csak úgy tud gondolkodni, ha közben járkál. „az agyam, csak a lábaimmal együtt működik”- írta feljegyzéseiben.

Ám a felturbózott kreativitás csak egy része a gyaloglás pozitív hatásának. Számos tanulmány kimutatta azt is, hogy a séta csökkenti a stressz szintet. Egy Edinburgh-i 2015-ös vizsgálat során EEG-t használtak arra, hogy a különböző környezetben sétálókat megfigyeljék. Megállapították, hogy azok, akik parkban, vagy más zöldövezetben gyalogoltak, sokkal gyorsabban megnyugodtak, ellazultak. A szorongó típusú embereknél kifejezetten jól hathat a lassabb tempója séta a zöldben. Stresszhelyzetben megnő szervezetünkben a kortizolszint, amely negatívan befolyásolja a szív és érrendszert, a különböző anyagcsere folyamatokat is. A nyugtató séta csökkenti a kortizolszintet, és a vérnyomást is.

gyaloglás, séta

Fotó: shutterstock

Sétáló meditáció!

A meditáció nem egyenlő azzal, hogy csukott szemmel ücsörög. Ez egy szellemi gyakorlat, amellyel fejleszthető az öntudat. Az elme elcsendesítésével, megnyugtatásával elősegíti a
fizikai és szellemi egészséget. A meditáció segíthet a függőségek leküzdésében, valamint álmatlanság esetén is jótékony hatású. Mivel a meditáció során az a lényeg, hogy ne irányítsa a tudatát, csak megfigyelje azt, és ezáltal felfedezze, megélje a jelen pillanatot, ezért a séta is tökéletes alkalom a gyakorlására. Ez a módszer ideális, ha önnek egyébként is nehezére esik nyugodtan egy helyben maradnia. Lapozza fel a diéta és Fitnesz magazin decemberi lapszámát, ahol 8 tanácsot adunk arra, hogy meditálhat sétálás közben!

Kimutatták azt is, hogy az irodai dolgozók hárompercenként szakítják meg a munkájukat, egy email, egy üzenet, vagy egy közösségi oldal értesítése miatt. Egyre nehezebben tudunk fókuszálni, s ehhez az okos telefonok is hozzájárulnak. A séta közben hagyjuk otthon a kütyüket, de legalábbis ne vegyük elő a táskából azokat. Ha sikerül pár órát sétálni a telefon nélkül, akkor nemcsak a testünk frissül fel, de újra képesek leszünk összpontosítani, fókuszáltak lenni.

FOGJA FEL KALANDNAK!

Nem baj, hogy mindennap ugyanoda kell eljutni – a gond az, hogy hajlamosak vagyunk mindig ugyanazokon az utakon járni. Az útvonaltervezők segítségével fedezzen fel újabb és újabb útvonalakat. A legrövidebb út helyett válassza a legszebbet, legérdekesebbet!

LEHETSZ TE IS CÍMLAPLÁNY!

Miért ne lehetnél? Mi egy fotózás az élet nagy harcaihoz képest? Neked semmiség! Nem kell tökéletesnek lenned, egyszerűen csak hinned kell magadban. Hinned kell abban, hogy képes vagy arra te is, amire az influencerek, celebek, színésznők és a sportolók: felvállalni önmagad.Mutasd meg magad és mondd el történted a többi nőnek, hogy lássák, előtted nincs lehetetlen.

Jelentkezz a cimlaplany@mediaworks.hu e-mail címen 2019. november 29-én éjfélig.

Részvételi szabályzat

Életmódváltás infarktus után

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink