A legtöbb uszodában található szauna, és szerencsére egyre többen használják is. Bár eredetileg fürdésre és melegedésre építettek szaunákat, ma már az egészséges életmód, a testet és lelket is felfrissítő kikapcsolódás egyik legfontosabb eszköze. Nézzük, mit érdemes tudni a szaunázásról.

Izzasztó felfrissülés – Tanuljunk meg szaunázni!

A szaunázás lényege

A szaunázás alapja a forró, száraz levegő és a hideg víz vagy levegő váltakozó hatása. A melegedési időszakban a testhőmérséklet 39 °C fölé emelkedik, az erek kitágulnak, a verejtékmirigyek intenzív munkába kezdenek, a bőrön át nagy mennyiségű folyadék távozik, tehermentesítve a szívet és az ereket. Kihűléskor az erek újra összehúzódnak. (A szaunában a hőmérséklet a legalsó szinten 60 °C, míg legfelül akár 100 °C is lehet.) Szabályai Szaunázás előtt mindig zuhanyozzon le szappannal és meleg vízzel. Törölje szárazra a testét.

1. MENET

Terítsen száraz törülközőt a szauna alsó padjára. A hőmérséklet alulról felfelé emelkedik, a levegő nedvességtartalma pedig csökken, ezért két-három perc elteltével üljön át a középső padra, majd öt perc után feküdjön fel a legfelső szintre. Mielőtt elhagyná a szaunát, üljön fel pár percre, nehogy a vérnyomása hirtelen leessen, és megszédüljön vagy elájuljon.

LEHŰLÉSI SZAKASZ

Sétálgasson, közben lélegezzen nagyokat. Ezt követően zuhanyozzon le hideg vízzel, a vízsugarat fokozatosan közelítve a szívhez, majd mártózzon meg a medencében. Ezután takarózzon be, és feküdjön kb. 10 percig.

2-3. MENET

Az első menethez hasonlóan járjon el. Utána pihenjen 30 percet.

Hasznos tanácsok

  • Szaunázás alatt a sok beszéd egyrészt megterheli a szervezetet, másrészt zavarhatja a többi pihenni vágyót, így a legjobb, ha csendben relaxál.
  • Higiéniai okokból mindig terítsen maga alá törülközőt, és viseljen filcből készült papucsot.
  • Szaunázás előtt másfél órával és legkorábban egy órával a szaunázás után egyen valami könynyűt, nehogy a vércukorszintje lecsökkenjen.
  • Szaunázás közben ne igyon, mert akkor a frissen bevitt folyadékot izzadja ki, így a szaunázás nem lesz annyira hatékony.
  • Tizenöt percnél tovább nem érdemes izzadni.
  • A már kialakult megfázásos megbetegedésen a szaunázás nem segít.

Miért jó?

Edzi a szívet

Sokáig azt tanácsolták, hogy a szívbetegek kerüljék a szaunát. Ma az orvosok csak bizonyos esetekben tiltják a szaunázást, érdemes minden szaunázni vágyónak egyeztetni a kezelőorvosával. A váltakozó hideg-meleg ingerek edzik a szívet és a véredényeket. Az erek rugalmasak maradnak, és könnyebben bírják a terhelést.

Erősíti az immunrendszert

A szaunázás során a rövid ideig tartó felmelegedés nemcsak a vérkeringésre van jótékony hatással, de immunvédelmet segítő anyagok is felszabadulnak, amelyek segítik a fertőzésekkel szembeni harcot. A rendszeres szaunázás (heti egy alkalom) különösen a téli időszakban ajánlott, hiszen a megerősödött immunrendszer könnyebben védi a szervezetet a náthától, megfázástól.

Javítja az anyagcserét

Szaunázás közben a sejtek energiafelhasználása fokozódik, az izzadással a folyadék a bőrön át távozik. Veseelégtelenségben szenvedők éppen ezért csak orvosi engedéllyel szaunázhatnak.

Szépíti a bőrt

Az élénkülő anyagcsere segíti a méreg- és salakanyagok kiürülését. Ez nem csak az immunrendszert erősíti, de tisztítja a bőrt, támogatja a sejtképződést is. Segíti a narancsbőr és a pattanások elleni harcot. A verejtékezés és a meleg hatására az elszarusodott, elpusztult sejtek leválnak. A fokozott mértékű verejtékezés átmossa az eltömődött mirigykivezető csöveket.

Oldja a feszültséget

A szaunázás hatása nem csak az izmokban érezhető. Ilyenkor a szervezet fokozott mértékben termeli a szerotonin nevű hormont, amely csökkenti a stresszt és elősegíti a nyugodt alvást.

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.