A tél a megfázás, a nátha igazi szezonja. a napfény, a friss, vitamindús zöldségek és gyümölcsök hiánya legyengíti az immunrendszert, a szervezet védtelenné válik a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan lesznek betegek, pedig egy kis odafigyeléssel könnyen csökkenthető a fertőzésveszély.

Kerülje el a betegségeket!

Kézmosás és fertőtlenítés

A megelőzés legfontosabb eleme a gyakori kézmosás. Különösen fontos, hogy tüsszentés, orrfújás után mosson alaposan kezet meleg vízzel és szappannal. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről szabad szemmel nem látható kórokozók kerüljenek használati tárgyakra, onnan pedig mások nyálkahártyájára. Használjon papír zsebkendőt, de ha éppen nincs kéznél, akkor se a tenyerébe köhögjön vagy tüsszentsen, hanem inkább a könyökhajlatába. A használati tárgyakat – telefonok, pultok, távirányítók, asztalok, ajtókilincsek – rend szeresen fertőtlenítse antibakteriális törlőkendővel.

A téli időszakban, különösen járványok idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), mert ezek is jelentősen növelik a megfertőződés kockázatát. Használjon eldobható szájmaszkot, ha tömegközlekedési eszközökön utazik, orvosi rendelőben várakozik vagy bármikor, ha járvány idején másokkal közeli kontaktusba kerülhet. Zárt terekben rendszeresen szellőztessen.

Pihenés és nyugalom

Alvás alatt az immunrendszer erősödik, ezzel segítve a betegségekkel szembeni védelmet. Az alváshiány legyengíti az immunrendszert, ezért aludjon mindennap legalább 6-8 órát. A szorongás, a stressz számos betegség kialakulásához vezethet, mivel az immunrendszer gyengül, és a szervezet fogékonnyá válik a betegségekre. A feszültség levezetésre alkalmas lehet minden olyan tevékenység, amely pihentet, elűzi a negatív gondolatokat és jókedvre derít.

Sport és vitamindús táplálkozás

Napi 20 perc mozgással sokat tehet az immunrendszere védelméért. A megfelelő és egyénre szabott mozgás erősíti a test védekező mechanizmusát. Edzés után – különösen télen – ajánlott egy frissítő szaunázás. a magas hőmérséklet hatására fokozódik a vérkeringés, a méregtelenítés folyamata gyorsul és javul a szervezet általános állapota. Ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba az edzést, és a gépeket, eszközöket mindig fertőtlenítse le használat előtt és után, önmaga és mások egészségének védelmében.

Az immunrendszer erősítésének legjobb módja a minőségi táplálkozás. Így biztosíthatja a szervezet működéséhez szükséges rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Egyen mindennap legalább két adag zöldséget és gyümölcsöt és fogyasszon teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.

A bélflóra egészsége

Az erős immunrendszer egyik legfontosabb előfeltétele az ép bélflóra. a szervezetet jótékony, probiotikus baktériumok milliárdjai védik, amelyek benépesítik a gyomrot és a bélcsatornát. A gyomorbélrendszerben a laktobacillusok és a bifidobaktériumok közvetlenül és anyagcseréjük által is gátolják a kórokozók és gombák elszaporodását, miközben stimulálják az immunrendszert. A védekező- rendszer 70 százaléka a bélcsatorna körül helyezkedik el. a gond az, hogy sok embernek sérült a bélflórája, akár a helytelen táplálkozás (első- sorban a túl sok cukor- és húsfogyasztás), akár a gyógyszerek (antibiotikumok) miatt.

A jótékony baktériumok csökkentése a sejtes immunválasz gyengülését eredményezheti, ezért gondolni kell a védelmükre és a pótlásukra. Fontos, hogy antibiotikumot csak indokolt esetben szedjen, mert a gyógyszerek nem válogatnak, és a hasznos baktériumokat is elpusztítják. Ha megkerülhetetlen az antibiotikum-kúra, szedjen probiotikumot is. Válasszon olyan készítményeket, amelyek többféle, humán eredetű, élő baktériumot tartalmaznak, és van bennük prebiotikum is, amely segíti a jótékony baktériumok elszaporodását.

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink