Sok, gyakran ellentétes információt lehet hallani a zsírokról, olajokról. Végül is el kellene dönteni, melyiket használhatjuk és melyiket még véletlenül sem. A dietetikus szerint ezen a területen is a változatosságon van a hangsúly. És jó tudni: egyik sem fogyaszt vagy hizlal.

Mostantól másképpen nézel a kacsazsírra és a kókuszolajra!

– Energiabevitel szempontjából a zsírok és az olajok nem különböznek, azonos az energia- és a zsírtartalmuk – hangsúlyozza Györki Niké. – Lehetnek állati és növényi eredetűek, az utóbbiak általában szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak és telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyeket jó hatású zsírsavaknak tartanak. Ezek kedvezőbbek a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, mint az állati eredetűek, amelyekben több a telített zsírsav, és amelyek az állatok húsán kívül a tejben és a tejtermékekben is megtalálhatók. Ha nem fordult elő szív- és érrendszeri megbetegedés a családban és egyéb kockázati tényezők sincsenek (dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód) – ez ritka állapot, mert a keringési rendszerrel kapcsolatos megbetegedések jelentik az első számú halálozási okot Magyarországon –, egy egészséges ember állati és növényi eredetű zsiradékot egyaránt fogyaszthat, persze mértékkel.

Nem tilos tehát vajat, vagy ritkán kacsa-, libazsíros kenyeret enni, de nem mindennap és nem is vastagon kenve. Főzéshez célszerű növényi olajakat használni, azokban nincs koleszterin, az ugyanis csak az állati eredetű élelmiszerekben található.

A belsőségek tartalmazzák a legtöbbet. Párolás, grillezés és sütőzacskó használata – ezek a javasolt elkészítési módok, tehát az olajmentes megoldásokat kellene előnyben részesíteni. A magyaros étkezés zsírban gazdag, az ajánlás szerinti 25-30 energiaszázaléknyi zsírbevitelhez képest 30 fölött járunk, el is hízott a magyar lakosság jelentős része, ezért érdemes hetente csak egyszer bő olajban sült vagy rántott ételeket enni, és ajánlott általában csökkenteni a zsírfogyasztást.

A kókuszolaj a hiedelemmel ellentétben nem fogyaszt, de megfelelő mennyiségben a libazsír sem hizlal.

Növényi – állati

A növényi olajok készülhetnek sajtolással vagy finomítással. Az előbbi technológiával készülnek az extraszűz olajak, amelyek leginkább salátákhoz ajánlottak, az utóbbiak hevíthetősége jobb, de azokat is csak közepes hőfokon használjuk, hogy ne füstöljön az olaj, így elkerülhetjük a transzzsírsavképződést. Fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha nagy mennyiségben fogyasztunk transzzsírsavat tartalmazó élelmiszereket. A kacsa- és a libazsírnak kedvezőbb a telítetlenzsírsav-tartalma, mint a sertészsírnak. Ami szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, az telítetlen zsírsavban gazdag. Ez lehet növényi is, a kókusz- és a pálmaolaj például, de azok sem ajánlottak korlátlanul, ahogy a kizárólagos fogyasztásuk sem javasolt, mert azokból viszont nem jutunk megfelelő zsírsavbevitelhez. Vannak esszenciális zsírsavak – ilyen az ómega 3 például –, amelyeket csak táplálkozás útján tudunk bevinni.

A tengeri állatok húsában, a dióban, a lenmagban és a repcében is van, ami egy régi-új olaj. Ezek E-vitaminban is gazdagok. Vegyesen érdemes használni az olajokat és a zsírokat, mert eltérő mennyiségű értékes anyagot tartalmaznak. Léteznek olyan olajkompozíciók, amelyek már össze vannak keverve, így megfelelő az ómega 3 zsírsavtartalmuk. Legjobb, ha a salátára lenmagolajat öntünk, kókuszolajjal sütünk, ha elfogyott, váltunk sütésre használható (nem extraszűz) olíva- és repceolajra. Az is fontos, hogy csak kis, nagyjából teáskanálnyi mennyiséget használjunk alkalmanként – emeli ki a dietetikus.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 6 kockázata

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Otthoni fitnesz rutin kialakítása egyszerű eszközökkel
Az otthoni aktív életmód nem igényel drága gépeket vagy teljes edzőtermi felszerelést.
Fogyás 50 felett: étrend és fitnesz tippek menopauza idejére
A megfelelő étrend, a rendszeres mozgás és a hormonbarát táplálkozási tippek segítségével 50 felett is formában maradhatsz.
3 gyors diétás süti air fryerben – egészséges édesség percek alatt
Az air fryer nemcsak ropogós krumplihoz vagy csirkéhez ideális – pár perc alatt diétás sütiket is varázsolhatsz vele! Mutatunk három gyors, egészséges receptet, amivel bűntudat nélkül élvezheted az édességet.
Omega-3 és az agyunk: Memória, koncentráció, kiegyensúlyozott hangulat
Az agyunk a legkomplexebb szervünk: folyamatosan dolgozik, még álmunkban is. Ahhoz, hogy tisztán gondolkodjunk, jól emlékezzünk, tudjunk fókuszálni, és ne uraljon el bennünket a hangulatingadozás, nem elég a szellemi edzés – megfelelő tápanyagokra is szükség van. Ebben kulcsszerepet kapnak az Omega-3 zsírsavak, különösen a DHA és az EPA.
Egy korty, és pörög az anyagcsere – így készíts gyömbérshotot otthon
A gyömbér nemcsak fűszer, hanem igazi szuperélelmiszer: serkenti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, és egy frissítő házi shot formájában a diéta és a fitnesz program tökéletes kiegészítője lehet.
Ez az almás süti még diéta mellett is belefér – és mennyei finom!
Az alma és a zab találkozásából született ez a puha, omlós finomság, ami még az alakodra is vigyáz.
Diétás ropogtatnivaló: házi répachips
Egészséges snackre vágysz, ami belefér a diétába is? A házi répachips pár perc alatt elkészül, és garantáltan bűntudat nélkül ropogtathatod.
A változókor titkos tünete: ezért szökik fel a vérnyomásod
A változókor számos kellemetlen tünettel járhat, mint a hangulatingadozás, hőhullám vagy álmatlanság. De vajon tudtad, hogy mindez a vérnyomásodra is hatással lehet?