Sok, gyakran ellentétes információt lehet hallani a zsírokról, olajokról. Végül is el kellene dönteni, melyiket használhatjuk és melyiket még véletlenül sem. A dietetikus szerint ezen a területen is a változatosságon van a hangsúly. És jó tudni: egyik sem fogyaszt vagy hizlal.

Mostantól másképpen nézel a kacsazsírra és a kókuszolajra!

– Energiabevitel szempontjából a zsírok és az olajok nem különböznek, azonos az energia- és a zsírtartalmuk – hangsúlyozza Györki Niké. – Lehetnek állati és növényi eredetűek, az utóbbiak általában szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak és telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyeket jó hatású zsírsavaknak tartanak. Ezek kedvezőbbek a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, mint az állati eredetűek, amelyekben több a telített zsírsav, és amelyek az állatok húsán kívül a tejben és a tejtermékekben is megtalálhatók. Ha nem fordult elő szív- és érrendszeri megbetegedés a családban és egyéb kockázati tényezők sincsenek (dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód) – ez ritka állapot, mert a keringési rendszerrel kapcsolatos megbetegedések jelentik az első számú halálozási okot Magyarországon –, egy egészséges ember állati és növényi eredetű zsiradékot egyaránt fogyaszthat, persze mértékkel.

Nem tilos tehát vajat, vagy ritkán kacsa-, libazsíros kenyeret enni, de nem mindennap és nem is vastagon kenve. Főzéshez célszerű növényi olajakat használni, azokban nincs koleszterin, az ugyanis csak az állati eredetű élelmiszerekben található.

A belsőségek tartalmazzák a legtöbbet. Párolás, grillezés és sütőzacskó használata – ezek a javasolt elkészítési módok, tehát az olajmentes megoldásokat kellene előnyben részesíteni. A magyaros étkezés zsírban gazdag, az ajánlás szerinti 25-30 energiaszázaléknyi zsírbevitelhez képest 30 fölött járunk, el is hízott a magyar lakosság jelentős része, ezért érdemes hetente csak egyszer bő olajban sült vagy rántott ételeket enni, és ajánlott általában csökkenteni a zsírfogyasztást.

A kókuszolaj a hiedelemmel ellentétben nem fogyaszt, de megfelelő mennyiségben a libazsír sem hizlal.

Növényi – állati

A növényi olajok készülhetnek sajtolással vagy finomítással. Az előbbi technológiával készülnek az extraszűz olajak, amelyek leginkább salátákhoz ajánlottak, az utóbbiak hevíthetősége jobb, de azokat is csak közepes hőfokon használjuk, hogy ne füstöljön az olaj, így elkerülhetjük a transzzsírsavképződést. Fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha nagy mennyiségben fogyasztunk transzzsírsavat tartalmazó élelmiszereket. A kacsa- és a libazsírnak kedvezőbb a telítetlenzsírsav-tartalma, mint a sertészsírnak. Ami szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, az telítetlen zsírsavban gazdag. Ez lehet növényi is, a kókusz- és a pálmaolaj például, de azok sem ajánlottak korlátlanul, ahogy a kizárólagos fogyasztásuk sem javasolt, mert azokból viszont nem jutunk megfelelő zsírsavbevitelhez. Vannak esszenciális zsírsavak – ilyen az ómega 3 például –, amelyeket csak táplálkozás útján tudunk bevinni.

A tengeri állatok húsában, a dióban, a lenmagban és a repcében is van, ami egy régi-új olaj. Ezek E-vitaminban is gazdagok. Vegyesen érdemes használni az olajokat és a zsírokat, mert eltérő mennyiségű értékes anyagot tartalmaznak. Léteznek olyan olajkompozíciók, amelyek már össze vannak keverve, így megfelelő az ómega 3 zsírsavtartalmuk. Legjobb, ha a salátára lenmagolajat öntünk, kókuszolajjal sütünk, ha elfogyott, váltunk sütésre használható (nem extraszűz) olíva- és repceolajra. Az is fontos, hogy csak kis, nagyjából teáskanálnyi mennyiséget használjunk alkalmanként – emeli ki a dietetikus.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 6 kockázata

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

5 étel, amit este is nyugodtan ehetsz fogyókúra alatt
Este rád tör az éhség, de nem akarod tönkretenni a diétádat? Nem kell éhezve lefeküdnöd! Mutatunk 5 egyszerű és finom ételt, amit bátran ehetsz este is, ha fogyni szeretnél – bűntudat nélkül.
Életmódváltás 40 felett - Zoltánnak sikerült, neked is fog!
Az életmódváltás ne legyen egy távoli terv, kezdd el most, Zoltán példája alapján! Sosem késő elkezdeni. Mutatjuk hogyan csináld!
Nincs időd edzeni? Íme a trükk, amit bárhol bevethetsz
Nincs időd hosszú edzésekre? Egy orvos szerint már napi néhány perces mozgással is látványos eredményt érhetsz el – ha jól illeszted be a napirendedbe.
A legjobb diétás nyári limonádék
Ha nyáron is figyelsz az alakodra, de nem szeretnél lemondani a hűsítő finomságokról, akkor ez a diétás limonádéválogatás neked szól. Könnyű, frissítő, kalóriaszegény italok, amelyeket pár perc alatt elkészíthetsz otthon – és még a diétádat sem veszélyeztetik.
Menopauza, puffadás, fájdalom? A lepkeszegmag lehet a válasz
A keleti gyógyászatban évezredek óta ismert – az ayurvéda szerint melegítő, nyákoldó, gyulladáscsökkentő és anyagcserét serkentő hatású, de számos más kincset érő hatással büszkélkedhet.
Így fogyhatsz edzés és szenvedés nélkül – csak lélegezz tudatosan
El sem hinnéd, de egy japán színész véletlenül fedezte fel azt az egyszerű légzéstechnikát, amellyel mozgás és koplalás nélkül is látványosan fogyott. A módszerhez mindössze napi néhány perc tudatos légzésre van szükség – és máris beindulhat a változás.
Több jó baci, kevesebb kiló – a bélflóra-barát diéta titkai
Nézd meg, hogyan támogathatod a jó baktériumokat az étrendeddel – és hogyan segíthetnek ők téged.
Kánikula diéta: így hűtsd le belülről a tested
Ha ezekből eszegetsz a nap folyamán többször, jobban fogod bírni a forróságot!

Ajánlataink