Sok, gyakran ellentétes információt lehet hallani a zsírokról, olajokról. Végül is el kellene dönteni, melyiket használhatjuk és melyiket még véletlenül sem. A dietetikus szerint ezen a területen is a változatosságon van a hangsúly. És jó tudni: egyik sem fogyaszt vagy hizlal.

Mostantól másképpen nézel a kacsazsírra és a kókuszolajra!

– Energiabevitel szempontjából a zsírok és az olajok nem különböznek, azonos az energia- és a zsírtartalmuk – hangsúlyozza Györki Niké. – Lehetnek állati és növényi eredetűek, az utóbbiak általában szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak és telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyeket jó hatású zsírsavaknak tartanak. Ezek kedvezőbbek a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, mint az állati eredetűek, amelyekben több a telített zsírsav, és amelyek az állatok húsán kívül a tejben és a tejtermékekben is megtalálhatók. Ha nem fordult elő szív- és érrendszeri megbetegedés a családban és egyéb kockázati tényezők sincsenek (dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód) – ez ritka állapot, mert a keringési rendszerrel kapcsolatos megbetegedések jelentik az első számú halálozási okot Magyarországon –, egy egészséges ember állati és növényi eredetű zsiradékot egyaránt fogyaszthat, persze mértékkel.

Nem tilos tehát vajat, vagy ritkán kacsa-, libazsíros kenyeret enni, de nem mindennap és nem is vastagon kenve. Főzéshez célszerű növényi olajakat használni, azokban nincs koleszterin, az ugyanis csak az állati eredetű élelmiszerekben található.

A belsőségek tartalmazzák a legtöbbet. Párolás, grillezés és sütőzacskó használata – ezek a javasolt elkészítési módok, tehát az olajmentes megoldásokat kellene előnyben részesíteni. A magyaros étkezés zsírban gazdag, az ajánlás szerinti 25-30 energiaszázaléknyi zsírbevitelhez képest 30 fölött járunk, el is hízott a magyar lakosság jelentős része, ezért érdemes hetente csak egyszer bő olajban sült vagy rántott ételeket enni, és ajánlott általában csökkenteni a zsírfogyasztást.

A kókuszolaj a hiedelemmel ellentétben nem fogyaszt, de megfelelő mennyiségben a libazsír sem hizlal.

Növényi – állati

A növényi olajok készülhetnek sajtolással vagy finomítással. Az előbbi technológiával készülnek az extraszűz olajak, amelyek leginkább salátákhoz ajánlottak, az utóbbiak hevíthetősége jobb, de azokat is csak közepes hőfokon használjuk, hogy ne füstöljön az olaj, így elkerülhetjük a transzzsírsavképződést. Fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha nagy mennyiségben fogyasztunk transzzsírsavat tartalmazó élelmiszereket. A kacsa- és a libazsírnak kedvezőbb a telítetlenzsírsav-tartalma, mint a sertészsírnak. Ami szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, az telítetlen zsírsavban gazdag. Ez lehet növényi is, a kókusz- és a pálmaolaj például, de azok sem ajánlottak korlátlanul, ahogy a kizárólagos fogyasztásuk sem javasolt, mert azokból viszont nem jutunk megfelelő zsírsavbevitelhez. Vannak esszenciális zsírsavak – ilyen az ómega 3 például –, amelyeket csak táplálkozás útján tudunk bevinni.

A tengeri állatok húsában, a dióban, a lenmagban és a repcében is van, ami egy régi-új olaj. Ezek E-vitaminban is gazdagok. Vegyesen érdemes használni az olajokat és a zsírokat, mert eltérő mennyiségű értékes anyagot tartalmaznak. Léteznek olyan olajkompozíciók, amelyek már össze vannak keverve, így megfelelő az ómega 3 zsírsavtartalmuk. Legjobb, ha a salátára lenmagolajat öntünk, kókuszolajjal sütünk, ha elfogyott, váltunk sütésre használható (nem extraszűz) olíva- és repceolajra. Az is fontos, hogy csak kis, nagyjából teáskanálnyi mennyiséget használjunk alkalmanként – emeli ki a dietetikus.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 6 kockázata

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Különleges cukor- és lisztmentes aranygaluska
Ez az aranygaluska recept különlegessége, hogy hagyományos cukor és fehérliszt nélkül készül, helyette természetes édességet adó sültalmakrémmel.
Óvatosan a vásárlással, ezek a ruhák megbetegítenek!
Ruhavásárláskor valószínűleg te is elsősorban arra figyelsz, hogy az adott darab jól nézzen ki, és kényelmes legyen. De gondoltál már arra, hogy milyen hatással van az egészségedre?
Rejtett kalóriák: mutatjuk, miért nem indul el a fogyásod
Ha fogyni szeretnél, érdemes odafigyelned azokra a rejtett kalóriákra, amelyek észrevétlenül hátráltathatják a céljaid elérését. Olyan ételek és italok is akadályozhatják a fogyást, amelyeket sokan egészségesnek gondolnak.
A lapos has titka: 7 napos mintaétrend, ami segít a fogyásban
Lehet, hogy te is szeretnél megszabadulni néhány pluszkilótól, vagy esetleg lapos hasra vágysz. A jó hír, hogy néhány hét alatt, megfelelő mozgással és étrenddel látványos eredményeket érhetsz el.
Szilvia fél év alatt húsz kilót fogyott
Nagyné Soltész Szilvia életében a gyerekkori évekhez hasonlóan, 40 felett is kulcsfontosságú lett a rendszeres sport és az egészséges fogyás. Amellett, hogy fitten tartja, a csoportos edzéseken tudja leginkább kiengedni a gőzt…
Menopauza 40 felett: tünetek és kezelési lehetőségek
A változókor, az ösztrogénszint csökkenése egy természetes folyamat, amely minden nő életében bekövetkezik, általában 50 éves kor körül. Ha azonban ez a folyamat még a negyedik X előtt kezdődik el, akkor korai menopauzáról beszélünk.
Kis tettek nagy célokért
A fenntarthatóság, az értékállóság, a tudatosság és újrahasznosítás már nem egy megfoghatatlan, távoli fogalomcsoport, amelyet egyénenként képtelenség lenne értelmezni, beépíteni az életünkbe. Éppen ezért mielőbb a mindennapok megszokott részévé kell tennünk annak érdekében, hogy kedvező változást érhessünk el, és egy élhetőbb világot hagyjunk a gyermekeinkre, unokáinkra.
Villámgyors és egészséges: diétás süti air fryerben percek alatt
Ha imádod az édességeket, de szeretnél egészségesebb alternatívákat kipróbálni, akkor az air fryer a legjobb barátod lehet a konyhában!

Ajánlataink