Sok, gyakran ellentétes információt lehet hallani a zsírokról, olajokról. Végül is el kellene dönteni, melyiket használhatjuk és melyiket még véletlenül sem. A dietetikus szerint ezen a területen is a változatosságon van a hangsúly. És jó tudni: egyik sem fogyaszt vagy hizlal.

Mostantól másképpen nézel a kacsazsírra és a kókuszolajra!

– Energiabevitel szempontjából a zsírok és az olajok nem különböznek, azonos az energia- és a zsírtartalmuk – hangsúlyozza Györki Niké. – Lehetnek állati és növényi eredetűek, az utóbbiak általában szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotúak és telítetlen zsírsavakban gazdagok, amelyeket jó hatású zsírsavaknak tartanak. Ezek kedvezőbbek a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából, mint az állati eredetűek, amelyekben több a telített zsírsav, és amelyek az állatok húsán kívül a tejben és a tejtermékekben is megtalálhatók. Ha nem fordult elő szív- és érrendszeri megbetegedés a családban és egyéb kockázati tényezők sincsenek (dohányzás, túlsúly, mozgásszegény életmód) – ez ritka állapot, mert a keringési rendszerrel kapcsolatos megbetegedések jelentik az első számú halálozási okot Magyarországon –, egy egészséges ember állati és növényi eredetű zsiradékot egyaránt fogyaszthat, persze mértékkel.

Nem tilos tehát vajat, vagy ritkán kacsa-, libazsíros kenyeret enni, de nem mindennap és nem is vastagon kenve. Főzéshez célszerű növényi olajakat használni, azokban nincs koleszterin, az ugyanis csak az állati eredetű élelmiszerekben található.

A belsőségek tartalmazzák a legtöbbet. Párolás, grillezés és sütőzacskó használata – ezek a javasolt elkészítési módok, tehát az olajmentes megoldásokat kellene előnyben részesíteni. A magyaros étkezés zsírban gazdag, az ajánlás szerinti 25-30 energiaszázaléknyi zsírbevitelhez képest 30 fölött járunk, el is hízott a magyar lakosság jelentős része, ezért érdemes hetente csak egyszer bő olajban sült vagy rántott ételeket enni, és ajánlott általában csökkenteni a zsírfogyasztást.

A kókuszolaj a hiedelemmel ellentétben nem fogyaszt, de megfelelő mennyiségben a libazsír sem hizlal.

Növényi – állati

A növényi olajok készülhetnek sajtolással vagy finomítással. Az előbbi technológiával készülnek az extraszűz olajak, amelyek leginkább salátákhoz ajánlottak, az utóbbiak hevíthetősége jobb, de azokat is csak közepes hőfokon használjuk, hogy ne füstöljön az olaj, így elkerülhetjük a transzzsírsavképződést. Fokozza a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ha nagy mennyiségben fogyasztunk transzzsírsavat tartalmazó élelmiszereket. A kacsa- és a libazsírnak kedvezőbb a telítetlenzsírsav-tartalma, mint a sertészsírnak. Ami szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, az telítetlen zsírsavban gazdag. Ez lehet növényi is, a kókusz- és a pálmaolaj például, de azok sem ajánlottak korlátlanul, ahogy a kizárólagos fogyasztásuk sem javasolt, mert azokból viszont nem jutunk megfelelő zsírsavbevitelhez. Vannak esszenciális zsírsavak – ilyen az ómega 3 például –, amelyeket csak táplálkozás útján tudunk bevinni.

A tengeri állatok húsában, a dióban, a lenmagban és a repcében is van, ami egy régi-új olaj. Ezek E-vitaminban is gazdagok. Vegyesen érdemes használni az olajokat és a zsírokat, mert eltérő mennyiségű értékes anyagot tartalmaznak. Léteznek olyan olajkompozíciók, amelyek már össze vannak keverve, így megfelelő az ómega 3 zsírsavtartalmuk. Legjobb, ha a salátára lenmagolajat öntünk, kókuszolajjal sütünk, ha elfogyott, váltunk sütésre használható (nem extraszűz) olíva- és repceolajra. Az is fontos, hogy csak kis, nagyjából teáskanálnyi mennyiséget használjunk alkalmanként – emeli ki a dietetikus.

Égjen a zsír? A zsírszegény étrend 6 kockázata

 

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.