A gyömbérfélék családjába tartozó, indiai sáfránynak is nevezett fűszernövény délázsiában, trópusi, szubtrópusi területeken honos. Indiában, Kínában termesztik is. A nagyjából egy méter magas, sárga, tölcséres virágú növény levelei feltűnően nagyok. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, amelyből hoszszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön is gyűjtik.
Fűszálakkal és banánlevelekkel bélelt gödrökben tárolják, majd szárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád csövekben fogják fel, majd megisszák vagy például hajkenőcsnek használják. A növény szárát megfőzik, tisztítják, napon szárítják, majd porrá őrlik. A kesernyés, erős aromájú anyag az ázsiai, indiai konyha alapvető fűszere, a híres curry fűszerkeverék egyik alkotóeleme.
A görögök közreműködésével először sárga gyömbérnek nevezték, a 18. század második felében kapta a kurkuma nevet. Európába Marco polo segítségével jutott el, egy svéd botanikus, Linné azonosította 1753-ban.
Itthon elsősorban fűszerként használják, szép sárga színt ad az ételnek, emiatt világszerte gyakran a jóval drágább sáfrányt helyettesítik vele, pedig az ízük különbözik. Húsok, levesek, zöldséges ételek, szószok különleges ízesítője. Óvatosan bánjunk vele, mert túl sárgává és keserűvé teheti az ételt!
Számos jótékony hatása van, nem véletlen, hogy az „élet fűszerének” is tartják.
Tipp: A kurkuma remek ízesítője a sárgarépából, sütőtökből készült ételeknek.
Gyógyfűszer
A hagyományos indiai gyógyászatban, az ajurvédában évezredek óta alkalmazzák, sokáig a jómód jelképének és az egész test megtisztítójának tartották, használták emésztésserkentőként, láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek megelőzésére. Már i. e. 600ban Asszíriában is ismerték, az ókor leghíresebb görög orvosa, dioszkoridész is alkalmazta.
Fő hatóanyaga a gyökérben előforduló szénvegyület, a kurkumin, amely a sárga színét is adja. Erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, antibakteriális, vírusölő, immunerősítő hatású. Növeli a májban és a szövetekben a legerősebb természetes gyógyító anyagként ismert glutationszintet, amely irtja a szabad gyököket.
A kurkumin erősíti az epehólyagot, növeli az epe oldhatóságát, ez gátolja az epekő kialakulását és segíti a már meglévő kövek kiürülését. Kiváló vízhajtó, segíti a vesék munkáját, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a zsíranyagcserét, ezáltal a súlycsökkenést. Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizoltermelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat. Különösen hatékony reumás és egyéb ízületi gyulladások esetén.
Jószolgálatot tesz zsíros ételek utáni teltségérzésnél, csökkenti a gyomorsavtermelést, jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok kiürülését. A kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására alkalmazták, mert gátolja a vérrögök kialakulását, csökkenti a trombózisveszélyt, csillapítja a vérzést, hatékony menstruációs panaszok kezelésére is.
A kurkumin gátolja a ráksejtek növekedését, burjánzását, szóródását. Kutatják az Alzheimer-kórhoz fűződő viszonyát, esetleges gyógyító hatását, Indiában ugyanis alig van ilyen megbetegedés.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- A fűszer, ami felgyorsítja a fogyást! Vesd be citrommal minden reggel
- Joghurtos panna cotta
- Reform túrógombóc almaszósszal
- Karamellszelet – egészséges vegán desszert