Nem véletlenül tartják az élet fűszerének, számos jótékony hatással rendelkezik

Kurkuma, a csodafűszer, így gyógyítsd vele magad

A gyömbérfélék családjába tartozó, indiai sáfránynak is nevezett fűszernövény délázsiában, trópusi, szubtrópusi területeken honos. Indiában, Kínában termesztik is. A nagyjából egy méter magas, sárga, tölcséres virágú növény levelei feltűnően nagyok. A gyökértörzs egy gömbölyű központi gumóból áll, amelyből hoszszúkás mellékgumók ágaznak szét. A kétféle gumót külön is gyűjtik.

Fűszálakkal és banánlevelekkel bélelt gödrökben tárolják, majd szárítják, szétdörzsölik és kosarakban kisajtolják. A kiszivárgó nedűt bambusznád csövekben fogják fel, majd megisszák vagy például hajkenőcsnek használják. A növény szárát megfőzik, tisztítják, napon szárítják, majd porrá őrlik. A kesernyés, erős aromájú anyag az ázsiai, indiai konyha alapvető fűszere, a híres curry fűszerkeverék egyik alkotóeleme.

A görögök közreműködésével először sárga gyömbérnek nevezték, a 18. század második felében kapta a kurkuma nevet. Európába Marco polo segítségével jutott el, egy svéd botanikus, Linné azonosította 1753­-ban.

Itthon elsősorban fűszerként használják, szép sárga színt ad az ételnek, emiatt világszerte gyakran a jóval drágább sáfrányt helyettesítik vele, pedig az ízük különbözik. Húsok, levesek, zöldséges ételek, szószok különleges ízesítője. Óvatosan bánjunk vele, mert túl sárgává és keserűvé teheti az ételt!

Számos jótékony hatása van, nem véletlen, hogy az „élet fűszerének” is tartják.

Tipp: A kurkuma remek ízesítője a sárgarépából, sütőtökből készült ételeknek.

Gyógyfűszer

A hagyományos indiai gyógyászatban, az ajurvédában évezredek óta alkalmazzák, sokáig a jómód jelképének és az egész test megtisztítójának tartották, használták emésztésserkentőként, láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek megelőzésére. Már i. e. 600­ban Asszíriában is ismerték, az ókor leghíresebb görög orvosa, dioszkoridész is alkalmazta.

Fő hatóanyaga a gyökérben előforduló szénvegyület, a kurkumin, amely a sárga színét is adja. Erős antioxidáns, hatékony gyulladáscsökkentő, rákmegelőző, antibakteriális, vírusölő, immunerősítő hatású. Növeli a májban és a szövetekben a legerősebb természetes gyógyító anyagként ismert glutationszintet, amely irtja a szabad gyököket.

A kurkumin erősíti az epehólyagot, növeli az epe oldhatóságát, ez gátolja az epekő kialakulását és segíti a már meglévő kövek kiürülését. Kiváló vízhajtó, segíti a vesék munkáját, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti a zsíranyagcserét, ezáltal a súlycsökkenést. Nagy mennyiségben fokozza a szervezet kortizoltermelését, amely hatékonyan csökkenti a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat. Különösen hatékony reumás és egyéb ízületi gyulladások esetén.

Jószolgálatot tesz zsíros ételek utáni teltségérzésnél, csökkenti a gyomorsavtermelést, jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok kiürülését. A kínai gyógyászatban a vérkeringés javítására alkalmazták, mert gátolja a vérrögök kialakulását, csökkenti a trombózisveszélyt, csillapítja a vérzést, hatékony menstruációs panaszok kezelésére is.

A kurkumin gátolja a ráksejtek növekedését, burjánzását, szóródását. Kutatják az Alzheimer­-kórhoz fűződő viszonyát, esetleges gyógyító hatását, Indiában ugyanis alig van ilyen megbetegedés.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Vaníliás keto keksz, készítsd el otthon gyorsan
Az elmúlt években nagy népszerűségre tett szert a magas zsírbevitellel operáló ketogén diéta. Lássunk most egy remek desszertet, mely ezt az elvet követi és pillanatok alatt el is készül.
Marianna 26 kilót fogyott: „Újra érzem, hogy nő vagyok”
Fontos, hogy a gyerekek, kamaszok milyen környezetben nőnek fel, és milyen nőképet látnak maguk előtt. Marianna (50) ebből a szempontból is gondos anya, aki még a fogyásnál is ügyelt arra, hogy jó példát mutasson.
Hogyan ehetünk birsalmát, ha diétázunk?
Savanykás ízű, nehezen tisztítható gyümölcs – mégis, a birsalma az egyik legegészségesebb őszi csemege. Érdemes esélyt adni az illatozó, aranysárga almának.
A legjobb trükkök, amivel megerősítheted a gyerek immunrendszerét
Nagyon fontos, hogy a hűvösebb hónapokra alaposan és tudatosan állítsuk össze a gyerekeink étrendjét, hogy megerősítsük az immunrendszerüket.
Ez az ősz legjobb zsírfaló itala, éjszaka segíti a fogyást
Maradj formában ősszel is. A legjobb, ha mindig frissen készíted el és minden nap iszol belőle egy keveset. Hidd el a látványos hatás nem marad el.
Hihetetlen, milyen egészséges! Nagyanyáink titkos alapanyaga: Jászvaj
Folyékony arany, amelynek nem csak az íze mennyei, de az egészségünkre is fantasztikus hatással van.
3 remek őszi recept, ami felgyorsítja a fogyást
Itt az ősz, és vele együtt a gombás, padlizsános, almás, fahéjas finomságok szezonja. Válogatásunkban olyan diétás fogásokat gyűjtöttünk össze, amik nem csak segítik a fogyást, de igazi őszi ínyencségekkel készültek. Érdemes őket kipróbálni!
Palvin Barbi 31 évesen is bombaformában, kiderült a titka
Október 8-án ünnepli születésnapját hazánk népszerű modellje, Palvin Barbara, akiből már többen próbálták kiszedni a szépségtrükkjeit, és bomba alakjának titkát.

Ajánlataink