A hosszabb-rövidebb ideig tartó fülcsengés – tinnitus – a felnőttek körében gyakori probléma, ám orvoshoz csak kevesen fordulnak ilyen panasszal. Előfordulhat, a fülcsengés olyan erőssé válik, hogy már a pihenést is zavarja. A fülcsengésnek számos oka lehet, a legtöbbször a szervezet így jelez, hogy valami nem működik tökéletesen.

Legyen csend! – A fülcsengés okai

Zajártalom

A fülcsengést az esetek nagy részében valamilyen zajártalom idézi elő. A munkahelyi zajártalom egyike a leggyakoribb foglalkozási megbetegedéseknek, de a szabadidős tevékenységek – zenehallgatás, autó- és motorversenyzés, lövészet – is okozhatnak panaszokat. Fontos, hogy védje fülét a károsodástól, ezért viseljen hallásvédőt. A passzív fülvédők csillapítják a zajt.

Túlzott fülzsírtermelődés

Gyakran okoz fülcsengést az összegyűlt fülzsírdugó. A fülzsír vagy fülviasz a hallójáratban található speciális mirigyek terméke, amely még elhalt hámsejteket, szőrszálakat és különböző szennyeződéseket is tartalmaz. A hallójárat nem piszkos, ezért nem is igényel tisztogatást. A fülzsír folyamatosan halad kifelé, ám néha felgyülemlik, és nem tud eltávozni a fülből. Ilyenkor se piszkálja a fülét, mert könnyen megsértheti a külsőfül érzékeny bőrét. A fülzsírdugót az orvos a fül átmosásával könnyen eltávolítja.

Agyrázkódás

Az agyrázkódás az agy sérülése, melyet a fejet ért hirtelen ütés vagy ütődés okoz. Az agy puha szerv, védelméről a koponyacsont és az agyfolyadék gondoskodik. Normál helyzetben az agyfolyadék megakadályozza az agynak a koponyához való ütődését, de hirtelen, nagy erejű ütésnél erre nem képes. Az agy a koponyához ütődik, és átmenetileg zavar áll be a működésében. Egyeseknél egyértelmű az agyrázkódás, a tünetek (hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, esetleg eszméletvesztés) jól körülírhatók. Ám másoknál esetleg csak az egyik oldalt érintő fülcsengés figyelmeztet a bajra. Sportolás közben – egyebek között kerékpározáskor, síeléskor, korcsolyázáskor – és magas kockázatú munkahelyen, például az építőiparban mindig viseljen védősisakot.

Élvezeti szerek

Az élvezeti szerek: alkohol, nikotin, kávé túlzásba vitt fogyasztása is oka lehet a fülcsengésnek. Gyógyszerek mellékhatása Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet fülcsengés. ilyenek az acetilszalicilsav és származékai, bizonyos antibiotikumok, a nonszteroid gyulladáscsökkentők, a daganatellenes szerek, egyes antidepresszánsok. A gyógyszerszedés befejezése után a panaszok pár nap alatt megszűnnek.

Fogászati problémák

Fogászati problémák is okozhatnak fülcsengést. Érdemes évente egyszer felkeresni a fogorvost. A különböző gyulladások, fertőzések hosszú ideig nem okoznak panaszokat.

Betegségek

A fülcsengés hátterében gyakran a központi idegrendszer betegségei állnak. ilyen betegség például az agyi keringészavar, koponya- és agysérülés, jó és rosszindulatú agydaganat, illetve a migrén vagy az epilepszia. Keringési problémák, az anyagcsere-működés zavarai, a pajzsmirigy betegségei is okozhatnak fülcsengést. Fertőző megbetegedések, magas lázas állapot, a mozgásszervi elváltozások közül pedig a nyak gerincoszlop, a nyak- és a vállizmok területének problémái eredményezhetnek fülzúgást, fülcsengést.

Ásványianyag- és vitaminhiány

Fülcsengést okozhat a cink és egyes vitaminok – különösen a B6- és B12-vitaminok – hiánya. Fogyasszon B-komplex vitaminkészítményeket, olajos magvakat, tojást, halakat, rizst.

Stressz

A fülcsengés árulkodhat lelki túlterheltségről is. Ilyenkor egy hangterápiából és a stressztűrő képességet növelő tréningből álló kezelés segíthet a panaszok csökkentésében. A kezelés kiegészülhet vitaminok, antioxidánsok, esetleg értágító, keringésjavító gyógyszerek szedésével is, de stresszoldó, vérkeringést serkentő alternatív kezelések is szóba jöhetnek. A szervezet savasodása Legújabb kutatások szerint a szervezet savasodása is okozhat fülcsengést. A megemelkedett savszint a belsőfül folyadékrendszerének és ionösszetételének zavarát okozza. A fülcsengés kezeléséhez a szervezet lúgosítására is szükség van.

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink