Oldal kiválasztása
Az elmúlt évtizedekben az emberek jelentős részének a gondolkodása betegségcentrikus volt, azaz a betegség kezelését tartották a legfontosabb feladatnak, a prevencióra, megelőzésre kevés időt és energiát fordítottak. Szerencsére ez a hozzáállás lassan, de biztosan változik, és egyre többen jelentkeznek különböző szűrővizsgálatokra. Egy kis odafigyeléssel súlyos betegségek kialakulását előzhetik meg, érdemes hát időt szánni a vizsgálatokra.

Szűrővizsgálatok minden korban – nőknek

Szív- és érrendszeri betegségek szűrése

Minden második ember valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg, ezért lenne szükséges a rendszeres ellenőrzés. Kis kockázat esetén elegendő kétévente, de ismert betegségek, stresszes életmód mellett tanácsos évente felkeresni a háziorvost. Fizikális vizsgálat, vér- és vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés, EKG a szűrés része.

A háziorvos a leletek értékelése után dönt arról, hogy szükség van-e további vizsgálatokra. Az ezekhez szükséges beutalókkal is ő látja el a betegeket.

Tüdőszűrés

A tbc és a tüdőrák kezdeti stádiumban tünetmentes, ezért fontos az évenkénti ellenőrzés. Sokan csak legyintenek, ha a tüdőszűrés szóba kerül, feleslegesnek tartják. Kétségtelen, hogy sok esetben a tüdőrák fejlődésének egy év hosszú idő, így előfordulhat, hogy a szűrés során nem látható rák egy év múlva, de akár pár hónapon belül előrehaladottá válik. Ennek ellenére tény, hogy a korai, még sebészileg műthető tüdőrákot is szűréssel lehet felfedezni.

Tbc esetén a tüdőszűrés lényege az, hogy a tünetmentes tüdőbeteget időben kiemeljék, csökkentsék a fertőzés terjedését, mértékét, és hogy lerövidítsék a beteg gyógyulásának idejét.

A szűrés során röntgenfelvételt készítenek, illetve szükség esetén légzésfunkció-vizsgálatot is csinálnak.

Nőgyógyászati szűrővizsgálat

Minden nőnek 20 év felett ajánlott évente felkeresni a nőgyógyászát rákszűrésvizsgálat céljából. A méhnyakrák sajnos napjainkban is a gyakori halálokok között szerepel. Leggyakrabban a 35–65 éves korú nők körében fordul elő. Kialakulásában a humán papilloma vírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított. Korai stádiumban a daganat nem okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során azonban már ilyenkor is láthatók kóros elváltozások.

Az orvos a kismedencei vizsgálat során szöveti sejteket gyűjt a méhnyakról. Nem kell megijedni, ha a teszt eredménye pozitív. Előfordulhat, hogy ennek oka valamilyen gyulladás a szervezetben, bakteriális vagy gombás fertőzés, esetleg diagnosztizálatlan, szexuális úton terjedő betegség.

A nőgyógyász végez még bimanuális vizsgálatot, melynek során tapintással ellenőrzi a méh méretét, formáját és a mobilitását. Végezetül az orvos a melleket is megvizsgálja.

Mellrák elleni szűrővizsgálat

A mellrákos betegek mindössze 10 százalékánál fordul elő emlőfájdalom. A fájdalom hiánya megtévesztő lehet, ezért sokan nem tulajdonítanak jelentőséget a kitapintott csomóknak. A korai felismerés életet menthet! Negyven év feletti nőknek kétévente mammográfia javasolt, az emlő tapintásos vizsgálatát azonban minden nőnek havonta ajánlott elvégezni.

A mammográfia során az emlőket egy röntgenlemezre helyezik, és külön-külön felvételeket készítenek róluk. A felvételeket radiológus orvos értékeli. A lelet tartalmaz minden, a normálistól különböző szerkezeti eltérést, és regisztrálja az elváltozások alakját, mértékét, elhelyezkedését. Az orvos javasolhat egyéb vizsgálatokat (emlő-ultrahangvizsgálatot, biopsziát).

Ajak- és szájüregi vizsgálat

Az emberek többsége retteg a fogorvostól. Rossz hír a „félősöknek”, hogy egy évben egyszer akkor is fel kell keresni a fogorvost, ha semmiféle panasz nincs. A fogászaton ugyanis nemcsak a fogak állapotát nézik, hanem rutinszerűen átvizsgálják a szájüreget is. Emellett az önvizsgálat is segíthet a korai diagnózis felállításában. Havonta egyszer egy tükör segítségével vizsgálja át a száját, így biztosan nem kerüli el a figyelmét semmilyen eltérés. Figyeljen a fehér foltokra, fekélyekre, nehezen gyógyuló sebekre. Fontos, hogy ezek a tünetek nem minden esetben jelzik daganatos betegség kezdetét, gyakran csak gyulladás, szuvas fog áll a háttérben.

A fogorvos szükség esetén továbbküldi a beteget a fül-orr-gégészetre.

Gyomor- és bélrendszer szűrővizsgálata

Vastagbélrákszűrést rutinszerűen nem végeznek, de emésztőszervi panaszok esetén a háziorvos beutalhatja a beteget gasztroenterológiára. Az orvos először fizikális vizsgálatot végez: megtapogatja a hasat, majd következik a rektális vizsgálat (a végbél ujjal történő vizsgálata). A kivizsgáláshoz hozzátartozik a vér-, vizelet- és székletvizsgálat, illetve a hasi ultrahang. Szükség lehet gyomortükrözésre – ha a nyelőcső, a gyomor vagy a nyombél megbetegedéseinek gyanúja merül fel –, és végbél-, illetve vastagbéltükrözésre is.

Csontsűrűség-vizsgálat

Az időskori csonttörések leggyakoribb oka a csontritkulás. A csontlebontási folyamat különösen a menopauza idején veszélyezteti a nőket: az ösztrogén hormon csontvédő hatásának kiesése miatt a menstruáció elmaradását követően néhány évig évente akár 2-3 százalékát is elveszthetik csonttömegüknek. A csont ásványianyag-tartalmát a csontsűrűség vizsgálatával, az ún. oszteodenzitometriás (ODM) készülékek segítségével mérik. Az oszteodenzitometriás készülékek alkalmasak az alkar, a gerinc, a combnyak, sőt egyes típusok a teljes test csonttömegének mérésére és számítására is. Maga a mérés egy röntgenvizsgálathoz hasonló, fájdalmatlan vizsgálat.

Menopauza után a nőknek kétévente ajánlott elvégeztetni.

Anyajegyszűrés

Évente egyszer célszerű felkeresni a bőrgyógyászt, különösen azoknak, akiknek sok anyajegyük van. A szűrés alkalmával megállapítják az esetleges rizikófaktorokat, megvizsgálják az anyajegyeket és az esetleges más, nem festékes bőrelváltozásokat. A bőrgyógyász először szabad szemmel megnézi az anyajegyeket, majd dermatoszkóp segítségével a felhám mélyebb rétegeit is megvizsgálja. Számítógépben rögzíti az eredményt: a képet ki lehet nagyítani, meg lehet mérni, össze lehet hasonlítani korábbi állapotokkal.

Az önvizsgálat fontos, hiszen így az új anyajegyek könnyen észrevehetők, illetve az is azonnal látható, ha megváltozik a már meglévő anyajegy felszíne, formája.

Érszűkület vizsgálata

Fájdalmatlan vizsgálat az alsó végtagi verőerek szűkületének, elzáródásának felismerésére, a verőeres keringés mérésére. A vizsgálat során az orvos kitapintja a pulzust a fő artériákon, először a combtőnél, majd a térdhajlatban. Vérnyomásmérő és ultrahangos doppler segítségével megméri a boka felett és a lábfejen a verőerekben lévő nyomást. Egészséges lábakon a felkaron mért vérnyomás értékénél a boka felett és a lábfejen magasabbat mérnek, érszűkület esetén az értékek sokkal alacsonyabbak.

A kialakuló érbetegségek megelőzése szempontjából ez a vizsgálat 30 év felett mindenkinek javasolt, éves rendszerességgel.

Látás- és hallásvizsgálat

Általában fül-orr-gégészeti vizsgálatot követően, előjegyzés alapján végzik a műszeres hallásvizsgálatokat. A halláscsökkenés mértékének megállapítása a fül-orr-gégész feladata, ezt követően készül terv a halláscsökkenés kezelésére.

A szemvizsgálat két részből áll: lézeres számítógépes szemvizsgálatból és fénytöréses vizsgálatból.

A vizsgálat során nem csupán a szemmel kapcsolatos problémákra derülhet fény, hanem más betegségekre – magas vérnyomásra, diabéteszre – is.

Kétévente ajánlott elvégeztetni a látás- és hallásvizsgálatot is.

Szűrés iránya Módszer Gyakoriság
Méhnyakrák nőgyógyászati vizsgálat évente
Tüdőbetegségek röntgen, légzésfunkció évente
Szív- és érrendszer fizikális orvosi vizsgálat, vér- és vizeletvizsgálat, vérnyomásmérés, EKG kis kockázat esetén kétévente, 40 év felett vagy ismert betegség esetén évente
Mellrák mammográfia 40 év felett kétévente, tapintásos önvizsgálat havonta
Ajak- és szájüregi daganatok fogorvosi vizsgálat/fül-orr-gégész évente/dohányosoknak 2 évente
Gyomor- és bélrendszeri daganatok székletvizsgálat, tükröz 50 év felett évente
Csontritkulás csontsűrűség-vizsgálat menopauza után kétévente
Érszűkület vérnyomásmérés, ultrahangos dopple 30 év felett évente
Érzékszervi betegségek látás-, hallásvizsgálat kétévente

FÜRDŐPATIKA – VARÁZSOLJON GYÓGYFÜRDŐT OTTHON

EZT NÉZZÜK MEG AZ ALTERNATÍV TEJEK CÍMKÉJÉN!

Hozzászólások

Lépésről lépésre a karcsúságért: kezdjük az alapoknál
Az egészséges táplálkozás és az elegendő mozgás nemcsak a testet teszi formásabbá, hanem önbizalmat is ad. Íme, néhány jó tanács az életmódváltáshoz!
Ki mondta, hogy az alakkímélő ételek unalmasak? Főzzünk kreatívan!
Ne gondoljuk, hogy az egészséges vagy alakkímélő étrend íztelen, egysíkú ételeket jelent. Ízesítsünk ételeinket felesleges kalóriák nélkül!
Nyugodt alvás, sikeres fogyókúra – Ezeket az ételeket kerüld el este!
Ha nem megfelelő ételeket fogyasztunk este, azzal megzavarhatjuk az alvásunkat, ráadásul csomó fölösleges kalóriát viszünk be. Nézzük, milyen ételeket nem ajánlott fogyasztani ilyenkor!
10 tipp, hogy jól érezd magad a bőrödben
Érdemes bevetni néhány apró trükköt, amelyek segítenek magabiztosabbá válni.
Az illatok erejével: nemcsak frissítenek, de a fogyókúrában is segíthetnek
A mesés illatú olajok segítenek hogy frissebben, lelkesebben vágj bele a hétköznapokba. Plusz előny: bizonyos illatok állítólag az étvágyat is csökkentik!
Így kerüld el napközben a diétacsapdákat!
Szinte egész nap az íróasztalhoz vagy kötve, és gyakran engedsz a kalóriadús nassolnivalók csábításának? Adunk néhány tippet, hogy sikerüljön ellenállni.
A 12 leghatásosabb gyógynövény
A gyógynövényekkel történő orvoslás ismét virágkorát éli. Segítségével gyengéd módon, mellékhatások nélkül szüntethetők meg a panaszok!
Ennyi szénhidrátot, cukrot és zsírt egyél vacsorára, ha fogyni szeretnél!
Sokan, miután súlyfeleslegünk nagyobbik részét leadták, úgy gondolják, célegyenesbe értek. Ám sajnos, az utolsó kilók mindig makacsul ragaszkodhatnak az emberhez.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.