Az elmúlt évek figyelemfelhívó kampányainak köszönhetően egyre többen keresik fel bőrgyógyászukat azért, hogy ellenőriztessék anyajegyeiket. Az ártalmatlan anyajegy és a veszélyes melanoma, esetleg bőrrák között ugyanis csak a szakemberek tudnak különbséget tenni!

Ártalmatlan anyajegy vagy életveszélyes melanoma?

Mindent az anyajegyekről

Bár tízből kilenc embernek van anyajegye, mégis bajban lennénk, ha meg kellene fogalmaznunk, mi is az anyajegy pontosan. Anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek: vagy a pigmentsejtek bizonyos helyeken abnormális módon csoportokba verődnek, egy-egy barna növedéket létrehozva; vagy pedig az UV-károsodás következtében a normál pigmenttermelő sejtek elkezdenek szaporodni, létrehozva az anyajegyként ismert elváltozásokat. Az anyajegyek számából és szabálytalanságuk mértékéből következtetni lehet a rosszindulatú bőrdaganat kialakulásának valószínűségére: minél több valakinek az anyajegye, és köztük minél több a szabálytalan, annál nagyobb az esély, hogy akár valamelyik anyajegy talaján, akár az ép bőrön melanoma alakuljon ki.

Az anyajegyekkel kapcsolatban – legyen az bárhol és bármilyen régi – az esetleges változások észlelése a legfontosabb tényező.

Ennek egyik módja az önvizsgálat, vagyis, hogy a bőrünket bizonyos időközönként átvizsgáljuk, és az eltéréseket keressük. Az önvizsgálat hátránya, hogy laikus személy végzi, aki nem tudja pontosan, hogy mit is kellene észrevennie. A változások észlelésének másik, legprofesszionálisabb módja a részletes bőrtérkép készítése (minden anyajegyet magába foglalóan) és az időről időre elvégzett összehasonlító kontrollvizsgálatok.

 

Mi a bőrrák és a melanoma közti különbség?

A bőrrák nem melanoma! A melanoma a bőrben lévő, de idegi eredetű, pigmenttermelő sejtekből alakul ki, a bőrrák pedig a bőr hámsejtjeinek a rosszindulatú daganata. Attól függően, hogy melyik sejtféleségből ered, a két leggyakoribb típus a bazális (alapi) sejtekből származó basalioma és a hám keratinocytáiból származó spinalioma.

 

Más az eredet, más a viselkedés

Amíg a melanoma gyorsan, agresszíven növekszik és aránylag hamar áttéteket adhat, addig a bőrrák viszonylag lassan növekszik, és hosszú ideig, akár évekig sem okoz komoly bajt. Azért a kép ennél árnyaltabb, mert a spinalioma – ugyan csak ritkán – áttétet is tud adni, és ha rossz helyen van, például az orron, a szem környékén, akkor ezek a daganatok is helyrehozhatatlan következményekkel járhatnak. Míg a melanomára nem igaz, a bőrdaganatokra kifejezetten jellemző, hogy elsősorban olyan lokalizációkban alakulhatnak ki, amelyek közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve. A bőrrák legtöbbször egy alig észlelhető, pirosas, fénylő terület, növedék vagy nem gyógyuló seb formájában jelentkezik. Ezért javasoljuk, hogy amennyiben egy bőrön lévő sérülés három héten belül nem tűnik el, azonnal keressünk szakorvosi segítséget.

 

A MELL ELVÁLTOZÁSAI – MINDIG VEGYE KOMOLYAN!

MIRŐL ÁRULKODIK A SZEM?

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.
Tavaszi gyümölcsdiéta, így érdemes belevágni!
Finomak, lédúsak és egészségesek... Használd fel az évszak ajándékait, és fogyj egészségesen!
Felejtsd el a tésztát, így lesz tavasszal könnyebb a diéta!
Így még biztosan nem ettél káposztát! Töltsd meg mindenféle vitaminos finomsággal és tekerd fel úgy, mint egy burritot!

Ajánlataink