Ha csak egy gyors, ám mégis tartalmas egytálételre vágyunk ebédidőben, vagy könnyű vacsorára a fárasztó munkanap után, legjobb választás a leves vagy a saláta. Most párokba szedtük kedvenceinket – lehet választani. Vagy jöhet mindkettő?

Leves vagy saláta? Melyik a te kedvenced tavasszal?

Spárga és retek

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 l húslevesalaplé
  • 1 csokor spárga (a virága levágva, a szártól elkülönítve)
  • 450 g fehér bab
  • 25 dkg főtt, szeletelt csirkehús
  • 1 marék ditalini vagy gyűszűcsketészta
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva
  • 1 szál sárgarépa, kockára vágva
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 citrom, cikkelyekre szeletelve

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljuk fel együtt a húslevesalaplét és benne a spárga szárát. Ha forr, vegyük takarékra a lángot és alacsonyabb hőfokon főzzük tovább 15 percig. Majd vegyük ki a spárga szárát és tegyük félre. Tegyük a levesbe a spárga virágát, a babot, a csirkét, a sárgarépát, a tésztát, majd főzzük addig, amíg a spárga megpuhul (ez körülbelül 12 perc). Ízesítsük sóval és borssal. Dobjuk a lébe a retket és facsarjunk bele citromot.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csokor spárga keresztben, 3 centis darabokra felvágva
  • 300 g bébispenót a tálaláshoz
  • 400 g főtt, felkockázott csirkemell
  • 450 g borsó
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a spárgát, a csirkét és a borsót. Locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. A tetejére szórjuk a retket, az adagok mellé szervírozhatjuk a spenótot.

Krumpli és póréhagyma

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 3 nagy póréhagyma (csak a fehér és a világoszöld részek), félbevágva és felszeletelve
  • 1 l húslevesalaplé
  • 450 g krumpli, hámozva és kockázva
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 2 evőkanál só
  • 15 g metélőhagyma
  • ½ csésze alacsony zsírtartalmú joghurt

Elkészítés:

Egy nagy edényben, közepes hőfokon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát. Főzzük körülbelül 10 percig, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a húsleveslét, a felkockázott krumplit, a kakukkfüvet, a sót, és főzzük, amíg fel nem forr. Majd vegyük takarékra a lángot és hagyjuk így főni körülbelül 15 percig, míg a krumpli teljesen megpuhul. Vegyük ki a léből a kakukkfüvet, majd botmixer segítségével pürésítsük a krumplit. Tálaláskor díszítsük a reszelt metélőhagymával és egy kevés joghurttal.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kisebb póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részek), durvára aprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 450 g krumpli, cikkelyekre vágva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ½ evőkanál dijoni mustár
  • 120 g rukkola
  • 1 retek, felszeletelve

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt körülbelül 200 fokra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a póréhagymát, locsoljuk meg egy teáskanálnyi olívaolajjal, a maradék helyre pedig fektessük a felvágott krumplit, amelyre öntsünk két teáskanálnyi olívaolajat. Süssük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna nem lesz a hagyma és puha a krumpli. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk, hogy lassan kihűljön.

Amíg hűl a krumpli, készítsük el a dresszinget. Pürésítsük a hagymát, adjuk hozzá az ecetet, a mustárt és a maradék olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kihűlt a krumpli, tegyük rá a dresszinget. Díszítsük adagonként rukkolával és a felszeletelt retekkel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Stressz, ödéma, fakó bőr? – Célzott kezelések arcmasszázzsal
Az állandó rohanás, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a magas stresszszint mind látványos nyomot hagy a bőrön.
A reggeli citromos víz mítosza – tényleg fogyaszt?
A reggeli citromos víztől tényleg leolvadnak a kilók? Most kiderül, mi igaz a népszerű diétás trükkből, és mi csak jól hangzó mítosz.
Munka és életmód: így őrizheted meg az egyensúlyt Nyíregyházán
Szeretnél munkát váltani Nyíregyházán anélkül, hogy feladnád az egészséges életmódot? A Jooble segít olyan állást találni, amely figyel az egyensúlyodra is.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
Répa vagy szalonna? - A kismama étrendje és ízérzékelés a pocakban
A kismama étrendje nemcsak egészséget, de ízlést is formál. Tudj meg többet a magzati ízérzékelésről és annak hatásairól!
Szőrös kutyatej: a természetes fájdalomcsillapító növény!
Fedezd fel a szőrös kutyatej gyógyhatásait! Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, fájdalomcsillapító és vírusölő szerként is hatásos.
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Fogyás cukrászként: Benjamin fogyás története!
Nagy Benjámint édesanyja életmódváltása és fogyása ösztönözte arra, hogy ő is belevágjon a nagy kihívásba. Azóta kölcsönösen inspirálják egymást, sőt, edzésre is közösen járnak…

Ajánlataink