Spárga és retek
Leves
Hozzávalók 4 főre:
- 1 l húslevesalaplé
- 1 csokor spárga (a virága levágva, a szártól elkülönítve)
- 450 g fehér bab
- 25 dkg főtt, szeletelt csirkehús
- 1 marék ditalini vagy gyűszűcsketészta
- 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva
- 1 szál sárgarépa, kockára vágva
- 5 dkg reszelt parmezán
- 1 citrom, cikkelyekre szeletelve
Elkészítés:
Egy nagyobb edényben forraljuk fel együtt a húslevesalaplét és benne a spárga szárát. Ha forr, vegyük takarékra a lángot és alacsonyabb hőfokon főzzük tovább 15 percig. Majd vegyük ki a spárga szárát és tegyük félre. Tegyük a levesbe a spárga virágát, a babot, a csirkét, a sárgarépát, a tésztát, majd főzzük addig, amíg a spárga megpuhul (ez körülbelül 12 perc). Ízesítsük sóval és borssal. Dobjuk a lébe a retket és facsarjunk bele citromot.
Saláta
Hozzávalók 4 főre:
- 1 csokor spárga keresztben, 3 centis darabokra felvágva
- 300 g bébispenót a tálaláshoz
- 400 g főtt, felkockázott csirkemell
- 450 g borsó
- 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
- 3 evőkanál frissen facsart citromlé
- 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a spárgát, a csirkét és a borsót. Locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. A tetejére szórjuk a retket, az adagok mellé szervírozhatjuk a spenótot.
Krumpli és póréhagyma
Leves
Hozzávalók 4 főre:
- 2 evőkanál sózatlan vaj
- 3 nagy póréhagyma (csak a fehér és a világoszöld részek), félbevágva és felszeletelve
- 1 l húslevesalaplé
- 450 g krumpli, hámozva és kockázva
- 2 ágacska kakukkfű
- 2 evőkanál só
- 15 g metélőhagyma
- ½ csésze alacsony zsírtartalmú joghurt
Elkészítés:
Egy nagy edényben, közepes hőfokon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát. Főzzük körülbelül 10 percig, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a húsleveslét, a felkockázott krumplit, a kakukkfüvet, a sót, és főzzük, amíg fel nem forr. Majd vegyük takarékra a lángot és hagyjuk így főni körülbelül 15 percig, míg a krumpli teljesen megpuhul. Vegyük ki a léből a kakukkfüvet, majd botmixer segítségével pürésítsük a krumplit. Tálaláskor díszítsük a reszelt metélőhagymával és egy kevés joghurttal.
Saláta
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kisebb póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részek), durvára aprítva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 450 g krumpli, cikkelyekre vágva
- só
- 2 evőkanál fehérborecet
- ½ evőkanál dijoni mustár
- 120 g rukkola
- 1 retek, felszeletelve
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt körülbelül 200 fokra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a póréhagymát, locsoljuk meg egy teáskanálnyi olívaolajjal, a maradék helyre pedig fektessük a felvágott krumplit, amelyre öntsünk két teáskanálnyi olívaolajat. Süssük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna nem lesz a hagyma és puha a krumpli. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk, hogy lassan kihűljön.
Amíg hűl a krumpli, készítsük el a dresszinget. Pürésítsük a hagymát, adjuk hozzá az ecetet, a mustárt és a maradék olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kihűlt a krumpli, tegyük rá a dresszinget. Díszítsük adagonként rukkolával és a felszeletelt retekkel.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Alternatív megoldások egészséges pizzához – 5 tuti recept
- Alakkímélő és pénztárcabarát ételek minden napra
- Fogyj velünk! 1500 kalóriás étrend 1 hétre szakértőnktől
- Leves a fogyókúrában: így készítsd el, hogy egészséges és könnyű legyen!