Ha csak egy gyors, ám mégis tartalmas egytálételre vágyunk ebédidőben, vagy könnyű vacsorára a fárasztó munkanap után, legjobb választás a leves vagy a saláta. Most párokba szedtük kedvenceinket – lehet választani. Vagy jöhet mindkettő?

Leves vagy saláta? Melyik a te kedvenced tavasszal?

Spárga és retek

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 l húslevesalaplé
  • 1 csokor spárga (a virága levágva, a szártól elkülönítve)
  • 450 g fehér bab
  • 25 dkg főtt, szeletelt csirkehús
  • 1 marék ditalini vagy gyűszűcsketészta
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva
  • 1 szál sárgarépa, kockára vágva
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 citrom, cikkelyekre szeletelve

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljuk fel együtt a húslevesalaplét és benne a spárga szárát. Ha forr, vegyük takarékra a lángot és alacsonyabb hőfokon főzzük tovább 15 percig. Majd vegyük ki a spárga szárát és tegyük félre. Tegyük a levesbe a spárga virágát, a babot, a csirkét, a sárgarépát, a tésztát, majd főzzük addig, amíg a spárga megpuhul (ez körülbelül 12 perc). Ízesítsük sóval és borssal. Dobjuk a lébe a retket és facsarjunk bele citromot.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csokor spárga keresztben, 3 centis darabokra felvágva
  • 300 g bébispenót a tálaláshoz
  • 400 g főtt, felkockázott csirkemell
  • 450 g borsó
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a spárgát, a csirkét és a borsót. Locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. A tetejére szórjuk a retket, az adagok mellé szervírozhatjuk a spenótot.

Krumpli és póréhagyma

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 3 nagy póréhagyma (csak a fehér és a világoszöld részek), félbevágva és felszeletelve
  • 1 l húslevesalaplé
  • 450 g krumpli, hámozva és kockázva
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 2 evőkanál só
  • 15 g metélőhagyma
  • ½ csésze alacsony zsírtartalmú joghurt

Elkészítés:

Egy nagy edényben, közepes hőfokon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát. Főzzük körülbelül 10 percig, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a húsleveslét, a felkockázott krumplit, a kakukkfüvet, a sót, és főzzük, amíg fel nem forr. Majd vegyük takarékra a lángot és hagyjuk így főni körülbelül 15 percig, míg a krumpli teljesen megpuhul. Vegyük ki a léből a kakukkfüvet, majd botmixer segítségével pürésítsük a krumplit. Tálaláskor díszítsük a reszelt metélőhagymával és egy kevés joghurttal.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kisebb póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részek), durvára aprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 450 g krumpli, cikkelyekre vágva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ½ evőkanál dijoni mustár
  • 120 g rukkola
  • 1 retek, felszeletelve

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt körülbelül 200 fokra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a póréhagymát, locsoljuk meg egy teáskanálnyi olívaolajjal, a maradék helyre pedig fektessük a felvágott krumplit, amelyre öntsünk két teáskanálnyi olívaolajat. Süssük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna nem lesz a hagyma és puha a krumpli. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk, hogy lassan kihűljön.

Amíg hűl a krumpli, készítsük el a dresszinget. Pürésítsük a hagymát, adjuk hozzá az ecetet, a mustárt és a maradék olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kihűlt a krumpli, tegyük rá a dresszinget. Díszítsük adagonként rukkolával és a felszeletelt retekkel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

A legjobb vega receptek, ha egy kicsit félretennéd a húst
Egyre többet hallani arról, mennyire egészséges lenne, ha rengeteg zöldség és gyümölcs kerülne nap mint nap a tányérunkra, ezért legalább egyszer, de mi is belevágunk, hogy kipróbáljuk a vegetáriánus étkezést. Íme néhány remek recept, amivel érdemes kezdeni.
Koplalás helyett életmódot váltott Csilla: : „Már nem azt várom, hogy mikor ehetek újra”
Napi 800 kalória, akupunktúra, megszorító étrendek, éhezés és energiahiány. Aki próbált már hasonlót, az tudja, hogy ez nem a tartós és egészséges fogyás felé vezető út. Mára Csilla (50) is megtanulta, hogyan kell jól fogyni.
Térdfájdalom és porckopás? Ezért nem hasznos az ízületbe adott injekciós kezelés!
A térdízület kopás és a térdfájdalom mára már népbetegségnek számít, nem csoda hát, ha az ízületbe adott hialuron injekciós kezelés rendkívül elterjedt módszer lett. Hatékonysága azonban vitatott; Horváth Noémi, a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája fontos tényekre hívja fel a figyelmet.
Ezeket a köreteket edd, ha diétázol!
A vegyes zöldségköret nem emeli meg durván a vércukorszintedet, így a diéta alatt is bármikor fogyaszthatod.
A megfelelő étrend a migrén legjobb ellenszere
A kínzó migrén egy rohamszerűen jelentkező, erős intenzitású, rendszerint féloldali, kínzó, lüktető fejfájás. Kísérő tünetei közé tartozhat a hányás, hányinger, valamint a fényre, hangra való fokozott érzékenység.
Önbarnítás profin: Mit? Hogyan? Hányszor?
Ma már nem kell feltétlenül órákig a napon izzadni vagy szoláriumba járni, hogy úgy nézzünk ki, mint aki most jött vissza a tengerpartról!
Futópados futócipő – hogyan válasszam ki a megfelelő modellt?
Amikor kint az egekbe szökik a hőmérséklet, elkezdesz alternatívát keresni a futáshoz. A legjobb megoldás egy klimatizált edzőterem lesz, ez azonban kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen cipőt válasszunk.
Lisztmentes epres álom, ez a legfinomabb nyári desszert
Nincs is finomabb és egészségesebb gyümölcs a friss epernél, ráadásul a fogyókúrába is nagyszerűen beilleszthető!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.