Ha csak egy gyors, ám mégis tartalmas egytálételre vágyunk ebédidőben, vagy könnyű vacsorára a fárasztó munkanap után, legjobb választás a leves vagy a saláta. Most párokba szedtük kedvenceinket – lehet választani. Vagy jöhet mindkettő?

Leves vagy saláta? Melyik a te kedvenced tavasszal?

Spárga és retek

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 l húslevesalaplé
  • 1 csokor spárga (a virága levágva, a szártól elkülönítve)
  • 450 g fehér bab
  • 25 dkg főtt, szeletelt csirkehús
  • 1 marék ditalini vagy gyűszűcsketészta
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva
  • 1 szál sárgarépa, kockára vágva
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 1 citrom, cikkelyekre szeletelve

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljuk fel együtt a húslevesalaplét és benne a spárga szárát. Ha forr, vegyük takarékra a lángot és alacsonyabb hőfokon főzzük tovább 15 percig. Majd vegyük ki a spárga szárát és tegyük félre. Tegyük a levesbe a spárga virágát, a babot, a csirkét, a sárgarépát, a tésztát, majd főzzük addig, amíg a spárga megpuhul (ez körülbelül 12 perc). Ízesítsük sóval és borssal. Dobjuk a lébe a retket és facsarjunk bele citromot.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 csokor spárga keresztben, 3 centis darabokra felvágva
  • 300 g bébispenót a tálaláshoz
  • 400 g főtt, felkockázott csirkemell
  • 450 g borsó
  • 2 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 4 retek, gyufaszál méretűre felvágva

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a spárgát, a csirkét és a borsót. Locsoljuk meg olívaolajjal és citromlével, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal. A tetejére szórjuk a retket, az adagok mellé szervírozhatjuk a spenótot.

Krumpli és póréhagyma

Leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 evőkanál sózatlan vaj
  • 3 nagy póréhagyma (csak a fehér és a világoszöld részek), félbevágva és felszeletelve
  • 1 l húslevesalaplé
  • 450 g krumpli, hámozva és kockázva
  • 2 ágacska kakukkfű
  • 2 evőkanál só
  • 15 g metélőhagyma
  • ½ csésze alacsony zsírtartalmú joghurt

Elkészítés:

Egy nagy edényben, közepes hőfokon olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát. Főzzük körülbelül 10 percig, amíg a hagyma megpuhul. Adjuk hozzá a húsleveslét, a felkockázott krumplit, a kakukkfüvet, a sót, és főzzük, amíg fel nem forr. Majd vegyük takarékra a lángot és hagyjuk így főni körülbelül 15 percig, míg a krumpli teljesen megpuhul. Vegyük ki a léből a kakukkfüvet, majd botmixer segítségével pürésítsük a krumplit. Tálaláskor díszítsük a reszelt metélőhagymával és egy kevés joghurttal.

Saláta

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kisebb póréhagyma (csak a fehér és világoszöld részek), durvára aprítva
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 450 g krumpli, cikkelyekre vágva
  • 2 evőkanál fehérborecet
  • ½ evőkanál dijoni mustár
  • 120 g rukkola
  • 1 retek, felszeletelve

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt körülbelül 200 fokra. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, tegyük bele a póréhagymát, locsoljuk meg egy teáskanálnyi olívaolajjal, a maradék helyre pedig fektessük a felvágott krumplit, amelyre öntsünk két teáskanálnyi olívaolajat. Süssük körülbelül 20 percig, amíg aranybarna nem lesz a hagyma és puha a krumpli. Ha kész, vegyük ki és hagyjuk, hogy lassan kihűljön.

Amíg hűl a krumpli, készítsük el a dresszinget. Pürésítsük a hagymát, adjuk hozzá az ecetet, a mustárt és a maradék olívaolajat. Ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Ha kihűlt a krumpli, tegyük rá a dresszinget. Díszítsük adagonként rukkolával és a felszeletelt retekkel.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink