A fejfájás sokak életét keseríti meg. A panaszok hátterében számos ok állhat, köztük olyanok is, amelyekre talán nem is gondolnánk. Lehetséges kiváltó tényezőket gyűjtöttünk össze, és tippeket adunk, hogyan csökkentse a fájdalom súlyosságát és gyakoriságát.

Nem csak az időjárás a hibás! A fejfájás 4 különös oka

1. Parfüm

Nemcsak a kellemetlen szagok, hanem a kimondottan kellemes, finom illatok is kiválthatnak panaszokat az arra érzékenyeknél. Az ok-okozat nem teljesen világos: az erős illatok hatással vannak az idegrendszerre, gyakran egyetlen szippantástól is elkezdődhet a fejfájás. A migrénesek viszont sokkal érzékenyebbek a parfümökre, mint azok, akiket nem kínoz rendszeresen fejfájás. Ráadásul éppen a kellemes illatok azok, amelyek a leggyakrabban váltanak ki fejfájást.

Mit tehetsz? Annak kiderítése, hogy melyik illatot nem tolerálod jól, nem egyszerű. Legalább egy hónapon át ne használj illatosított dezodorokat, hajápolási termékeket, szappanokat, tusfürdőket, mosószereket, öblítőket, és kerüld a parfümök használatát is. Ha a migrénes rohamaid enyhülnek vagy megszűnnek, próbáld visszacsempészni az egyes illatokat pár napos különbséggel. Így megtudhatod, melyik váltja ki a kellemetlen fejfájást.

 

fejfájás

Fotó: Shutterstock

 

2. Éhség

A rendszertelen étkezés, a különböző fogyókúrák, diéták miatt kihagyott étkezések – különösen a reggeli elmulasztása – gyakran a vércukorszint hirtelen csökkenéséhez vezetnek, és ez kiválthat migrénes rohamot. Az agy egyes területei ilyenkor ugyanis különböző mértékben jutnak energiához, mivel az egész ellátásához egyszerűen nincs elég glükóz a szervezetben.

Mit tehetsz? A rendszeres étkezés és különösen a tápláló, összetett szénhidrátokban és fehérjében gazdag reggeli feltölti a szervezetet energiával, és fenntartja az anyagcsere egészséges működését, megelőzve az éhezés miatti fejfájás kialakulását. Napközben se feledkezz meg az étkezésekről. Ha úton vagy, mindig legyen nálad egy müzliszelet vagy néhány szem korpás keksz, amivel pótolni tudod az elveszett energiát.

 

3. A pihenés hiánya

Sokan arról számolnak be, hogy a megfeszített munka után, hétvégén vagy a jól megérdemelt szabadság első napjaiban fejfájástól, migréntől szenvednek. Ennek egyik oka lehet, hogy nem tudtak aludni, esetleg nem fogyasztottak elég folyadékot. Különösen hosszabb utazásoknál, más időzónában való átállás során előfordulhat, hogy az alvás-ébrenlét ciklus felborul, ami szintén előidézhet migrénes rohamot. Szakemberek szerint ha a túlfeszített, stresszel teli napok után a pihenés során jelentkezik a fejfájás, azt a hirtelen lecsökkenő adrenalinszint is okozhatja.

Mit tehetsz? Megelőzni az ilyen helyzeteket úgy tudod, ha rendszeresen, a pörgős hétköznapokon is beiktatsz egy kis pihenést. A relaxálás, a meditáció, a jóga, a rendszeres mozgás segít csökkenteni a stresszt.

 

4. 3D-s filmek

Bár a 3D-technika sokakat elkápráztat, de akiknek a szeme nincs teljesen rendben, azoknak bizony gondjaik lehetnek a film nézése közben és után. Például ha apró eltérés van a szemizmok egyensúlyában, azt az agy normál körülmények között kompenzálja, de a 3D-s mozik új érzékelésre késztetik a szemet. Ez extra terhet ró az agyra, az erőfeszítés pedig fejfájást válthat ki.

Mit tehetsz? A legegyszerűbb és leghatásosabb módja annak, hogy elkerüld a 3D-s filmek nézése közben jelentkező fejfájást és hányingert, ha nem nézel ilyen filmeket. Vigasztaljon a tudat, hogy spórolsz egy csomó pénzt, ráadásul kísérletekkel bizonyították, hogy a 3D-s mozit nézők nem részesülnek nagyobb élményben, nem tapasztalnak mélyebb érzelmeket, mint azok, akik ugyanazt a filmet 2D-ben nézik.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink