A kisbabáknak a legmegfelelőbb táplálék az anyatej. Tartalmaz mindent, amire az egészséges fejlődéshez szükségük van. Féléves kor körül azonban el lehet kezdeni a hozzátáplálást, hiszen ebben a korban az emésztőrendszer már meg tudja emészteni az egyszerűbb ételféleségeket. Hogy mit kínálhatnak a babáknak? Gabonakásákat, zöldségpüréket és persze friss gyümölcsöket. Utóbbiak rengeteg vitamint tartalmaznak, ezért fontos, hogy a kisgyermek étrendjében mindennap szerepeljen valamilyen gyümölcs.

Milyen gyümölcsöt ehet a baba?

Az első kóstolás rengeteg izgalommal jár – főleg az anyukák részéről. Egészen biztos, hogy némi rendetlenséggel fog járni a dolog, hiszen előfordulhat, hogy először csak játszik a baba a gyümölccsel. Nyomkodja, keni mindenhová, de a szájába véletlenül se kerül egy falat sem. Ha egyértelműen csak játszik az étellel vagy nem érdeklődik iránta, esetleg kiköpi, érdemes elvenni előle a finom falatokat. Ez persze nem azt jelenti, hogy „nem szereti”, egy hét, tíz nap múlva újra lehet próbálkozni.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy szükség van-e turmixolásra. Gyümölcsöknél használjunk inkább villát. Az ily módon összetört gyümölcsökkel kínáljuk a babát, lehetőleg közös családi étkezések alkalmával. Mivel a kicsik szeretik utánozni a felnőtteket, egészen biztosan kísérletezni fog a kóstolással. Soha nem szabad a kisbabát egyedül hagyni, miközben eszik. Könnyen félrenyelheti az ételt, aminek súlyos, életveszélyes következményei lehetnek.

Hogy mit kapjon és milyen sorrendben, arra nézve nincsenek szigorú szabályok, de érdemes követni a szakemberek tanácsait. A legfontosabb az, hogy egyszerre csak egyféle új alapanyagot adjunk a babának, és ne erőltessük az evést.

Előfordul, hogy hat hónapos kornál előbb vezetik be a baba étrendjébe a gyümölcsöket. Erre főként akkor kerül sor, ha a kicsinek ritkán van széklete. A gyümölcspürék segíthetnek lágyítani a székletet, különösen az őszibarack, a szilva, a ringló. Az alma és a banán azonban sokszor inkább hasfogónak bizonyul.

Mikor milyen gyümölcsöt adhatunk a babáknak?

Kor (hó) Gyümölcsök
4–6 alma, őszibarack, meggy
7 paradicsom, banán, körte, gesztenye
8-9 szilva, ringló, sárgabarack, görögdinnye
10-11 szőlő (magozott), narancs, citrom
18 kivi, ribiszke, szeder, egres, csipkebogyó, áfonya, som, málna, eper, szamóca

 

kisbaba, gyümölcs, étel

Csak óvatosan!

A citrusfélék allergiás reakciót válthatnak ki, ezért kerülendő a narancs, citrom a csecsemő egyéves születésnapjáig. Komoly problémákat okozhat egyes gyümölcsök – eper, kivi és az apró magvas gyümölcsök – idő előtti fogyasztása is. A készen vásárolt bébigyümölcsdesszertek fogyasztása azonban – akkor is, ha tartalmaznak ilyen gyümölcsöket – veszélytelen.

A dinnye és a paradicsom bevezetésekor legyünk óvatosak és mértéktartóak.

Vitamindús gyümölcsök télen is

A nyár finom gyümölcseiről nem kell lemondani azoknak a babáknak sem, akik éppen a forró hónapokban születtek. Ősszel és télen is a gyümölcsök eredeti ízét ismerhetik meg a kicsik, ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket. A felengedést követően is zamatosak.

Őszibarack

A gyümölcsöket mossuk, majd hámozzuk meg. Vagy apró kockára vágva fagyaszthatjuk, vagy turmixgépben pépesítve. Mindkét esetben kis adagokat mérjünk ki, és műanyag pohárban vagy dobozban tegyük a fagyasztóba.

Málna

A málnát mosatlanul fagyasszuk le, mert különben szétesnek a szemek. Olvasztás után mossuk meg, és ha kell, pépesítsük és szűrjük át a magok miatt. Kiolvasztani a hűtő normál részében ajánlatos, mert a szemek így megőrzik épségüket.

Meggy

Mossuk meg, magozzuk ki, majd papírtörlőn szárítsuk meg a meggyet. Húsz-húsz szemet tegyünk egy-egy zacskóba vagy műanyag dobozba, pohárba. A babák imádják más gyümölccsel keverve (almával, banánnal), de csirkemellhez, halakhoz is ízletes.

Áfonya

Magas vitamintartalma miatt érdemes télre is tartalékolni. Mossuk meg, majd csepegtessük le a szemeket, és dobozban, pohárban fagyasszuk le.

Szárított gyümölcsöket – datolyát, fügét, mazsolát, aszalt szilvát – csak kis mennyiségben szabad adni a babáknak. Táplálóak ugyan, de nagyon magas a cukortartalmuk, és mivel ragadnak, könnyen károsíthatják az apró fogakat.

Óvatosan a gyümölcslével!

A gyümölcslé kevésbé tápláló, mint a gyümölcs, hiszen hiányzik belőle a rostanyag. Néha meg lehet kínálni a babát frissen préselt gyümölcslével, amit vízzel felhígítunk. Még a savanykás gyümölcsleveket sem szabad cukorral édesíteni.

Ha készen vásárolunk gyümölcslevet, hozzáadott cukor nélkülit vegyünk, amelyben nincs mesterséges ízesítő- és színezékanyag.

Ha a baba gyarapodása nem megfelelő, a gyümölcsök is segíthetnek. A rizspépet, gabonapelyhet – amelyet összeturmixolunk –, illetve a zabpehelykását pár kanál nyers gyümölcspéppel ízesíthetjük. Kásába való gyümölcsök: babán, alma, őszibarack.

Előfordulhat, hogy a gyermekorvos arra figyelmezteti a mamákat, hogy túlságoson sokat hízik a baba. Ilyenkor a hozzátáplálást lédús, alacsony kalóriatartalmú gyümölcsökkel kell kezdeni. Ilyenek az alma, az őszibarack, a meggy és a körte.

4 frissítő gyümölcs, aminek magas a víztartalma

Szépítő gyümölcsök

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.