Ne csak pároljunk!
A többség vagy levesként fogyasztja, vagy párolja, illetve grillezi a zöldeket, azokból is leginkább két-három félét. Ezt tényleg könnyen meg lehet unni. Sose felejtsük el, az egészséges életmódhoz több kreativitás és energiabefektetés szükséges, mert ha szűkös a pénztárcánk és a repertoárunk, hamar feladjuk az életmódváltást.
Legyen belőlük tészta!
Paleo étrenden élő zsenik találták fel a zöldségekből készített spagettit. Persze alapvetően ez is nyers cukkiniből készül, azt reszeljük fel egész vékony csíkokra. Késsel is vághatjuk, de a zöldséghámozó a legjobb erre a célra. Az már egyéni ízlés kérdése, hogy mivel ízesítjük, de darált hússal és egy jó paradicsomos szósszal, kevés sajttal tartalmas és laktató főétel lesz belőle. Másik variáció, ha tejszínes-gombás szószt készítünk pirított baconnal. Friss bazsalikommal vagy snidlinggel is ízesíthetjük.
Köret, kicsit másképp
Zöldségköretet készíthetünk tortaformában is, látványosan összeáll, talán még a legzordabb zöldségutáló is kedvet kap hozzá. Bármilyen aprított zöldséget használhatunk hozzá, akár a legegyszerűbb franciasaláta-alapot, de bővíthetjük is. A tortaforma aljára hirtelen átsütött vékony krumplikarikákat tegyünk, ez lesz az alap. Ha fagyasztott alapanyagot használunk, főzzük meg, de ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét, csak nagyjából 90 százalékosra. 3 tojást habarjunk össze egy tálkában, és tegyünk bele 15 dkg reszelt sajtot. Ezt a masszát keverjük a meleg zöldségekhez, és tegyük a tortaformába. A tetejére tehetünk ismét előresütött krumplikarikákat vagy brokkolit, és meghinthetjük még reszelt sajttal. 180 fokon 10-15 perc alatt megsül.
Panírozni sem bűn!
Ha a rántott zöldségekhez nagyobb kedvvel nyúl hozzá a család, akkor panírozzunk be mindent, amit csak el tudunk képzelni, ne csak a cukkinit meg a gombát. Készülhet így brokkoli, édeskömény, kínai kel, sárgarépa is. Ha kókuszzsírban sütjük ki, akkor máris egy egészségesebb verziót választottunk. De megsüthetjük a panírozott zöldségeket a sütőben is, kevés olajat fújjunk rá a sprayvel, hogy ne legyen túl száraz.
Több zöldséget a pizzára!
A pizza ellen senkinek sincs kifogása, persze elégedjünk meg két kisebb szelettel, különösen, ha fogyókúrázunk. Viszont színezzük meg a pizzát sok zöldséggel, a sajt alatt megbúvó brokkoli, karfiol, borsó jobban fog esni az olasz környezetben. Mehet rá sok hagyma is, meg persze gomba és kukorica.
Bacon, a csodaszer!
Szalonnába tekerve mindennek sokkal jobb íze lesz. A spárgának, a hosszúkás francia zöldbabnak és a kelbimbónak is jót tesz a bacon. A kelbimbót tegyük kivajazott tepsibe, szórjunk rá szalonnakockákat és úgy tegyük a sütőbe. A hosszúkás zöldségekből fogjunk össze két-három szálat, készítsünk kis csokrokat, azt kössük egybe a szalonnával.