Az egészséges táplálkozás már jóval azelőtt elkezdődik, hogy leülnénk az asztalhoz, és a szánkba vennénk az első falat ételt, az első korty italt. Az egészséges táplálkozáshoz ugyanis az kell, hogy jó előre megtervezzük a menüt és összeállítsuk a bevásárlólistát, aztán pedig megvegyük a hozzávalókat. Az, hogy milyen termékek kerülnek a kosarunkba, nagyban meghatározza az étrendünk minőségét. Az élelmiszerek címkéin számos olyan értékes információt találunk, melyek segíthetnek az okos döntésben.

Mit üzen a címke?

MIÉRT OLVASSUK EL A CÍMKÉKET?

1. Megismerhetjük, mit rejt a csomagolás

  • TÁPANYAGTARTALOM

A címke tájékoztatást ad a csomagolt élelmiszerek öszszetételéről. Az Európai Unióban, így hazánkban is törvény kötelezi a gyártókat a termék energia-, zsír-, telítettzsír-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalmának feltüntetésére 100 g, illetve 100 ml termékre vetítve. Néha további információkat, például egyes vitaminok, ásványi anyagok mennyiségét is megtaláljuk a címkén.

  • ÖSSZETEVŐK LISTÁJA

Az élelmiszerek csomagolásának kötelező eleme a termék összetevőinek felsorolása. A listában menynyiség (tömeg) szerint csökkenő sorrendben találjuk meg a gyártástechnológia során felhasznált alap- és adalékanyagokat.

  • ALLERGÉNEK

A pontos élelmiszer-jelölés a gyártók felelőssége és létfontosságú a táplálékallergiával küzdők számára. Az Európai Unió területén, így nálunk is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az élelmiszerek allergén összetevőinek feltüntetésére. Allergiát vagy intoleranciát kiváltó, ezért kötelezően jelölendő összetevők: glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (pl. tönkölybúza, khorasan búza), rozs, árpa, zab, rákfélék, tojás, hal, földimogyoró, szójabab, tej, diófélék, zeller, mustár, szezámmag, kén-dioxid, csillagfürt, puhatestűek. Ezen összetevők vagy a belőlük készült termékek jelenlétét az összetevők listájában vastag betűvel kiemelve hangsúlyozzák, illetve az összetevők után külön is felsorolják.

2. Megtudjuk, hogy mennyire tápláló és biztonságos a termék

Egyéni energia- és tápanyagszükségletünket számos tényező befolyásolja: egészségi állapotunk, életkorunk, nemünk, súlyunk, fizikai aktivitásunk. A címkén található tápértékjelölés segít abban, hogy az igényeinknek leginkább megfelelő terméket válasszuk. Ezenkívül a termékek címkéjén sok esetben megtaláljuk a gyártó által javasolt adagméretet is, amely segít, hogy ésszerű mennyiséget fogyasszunk az adott élelmiszerből.

3. MEGMUTATJA A TERMÉK HELYÉT AZ ÉTRENDÜNKBEN

A Referencia Beviteli Érték (RI – Reference Intake) jelölés lehetővé teszi, hogy képet kapjunk a kiválasztott élelmiszernek az étrendünkben betöltött helyéről azáltal, hogy megmutatja, egy adag termék elfogyasztásával mennyi energiához és tápanyaghoz jut a szervezetünk.

4. SEGÍT A FRISS ÉS BIZTONSÁGOS ÉLELMISZEREK KIVÁLASZTÁSÁBAN

A minőségmegőrzési és a fogyaszthatósági idő azt a periódust jelöli, amely alatt az élelmiszer, megfelelő körülmények között történő tárolás mellett, megőrzi minőségét és biztonságosan elfogyasztható. Bár a két kifejezés nagyon hasonló értelmű, a két fogalom némileg mást jelöl. A minőségmegőrzési idő a hosszan eltartható élelmiszerek (pl. tészták, konzervek, szalámi) esetében azt az időtartamot jelöli, amelyen belül optimális az adott termék elfogyasztása. Ekkor a legkellemesebb az íze, aromája.

A fogyaszthatósági időt a gyorsan romló termékeken (pl. tejtermékek, húsok, fogyasztásra kész saláták) találjuk meg, és azt a periódust fedi le, amelyen belül, megfelelő körülmények között történő tárolás mellett az adott élelmiszer biztonságosan elfogyasztható. A fogyaszthatósági idő lejáratát követően a terméket elfogyasztani nem szabad, a továbbiakban nem tekinthető biztonságosnak.

EZT NÉZZÜK MEG AZ ALTERNATÍV TEJEK CÍMKÉJÉN!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!

Ajánlataink