Tudod, mi a teendő égési sérülés, vágás vagy bokaficam esetén? A legtöbb ember pánikba esik, ha baleset történik, pedig ilyenkor a gyors – és helyes – reagálás a legfontosabb. Összegyűjtöttük a leggyakoribb otthoni baleseteket, és segítünk, hogy segíthess.

Otthoni balesetek – Mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

Elbotlottál, és bedagadt a bokád

Kezdetben a fájdalmat és a duzzanatot kell csökkenteni. Az első 72 órában jegeld a bokádat, napközben 15-20 percenként, éjszaka 40 perces időközönként. A nyomás a boka körül segíteni fog a dagadás csökkentésében, ehhez rugalmas kötszert használj. Fontos a pihentetés: ne állj rá a sérült lábra, és a bokát tartsd olyan magasan, amennyire csak lehet. Fordulj orvoshoz, ha a fájdalom és a dagadás nem enyhül. A bokaficam súlyos is lehet, akár a csont is eltörhet, illetve szalagszakadás is előfordulhat.

 

Fejen talált egy labda

Jegeld a sérülés helyét, és figyeld az agyrázkódás jeleit. Nem mindig egyszerű megállapítani, hogy valakinek agyrázkódása van, ugyanis nem mindenkinél tapasztalható eszméletvesztés. Figyelmeztető tünetek lehetnek: fejfájás, homályos látás, szédülés, koordinációs problémák, ingerlékenység, memóriagondok, álmosság, fény- és zajérzékenység. Fontos a légzés és a keringés megfigyelése, a sok alvás és pihenés. Ha néhány órán belül nem javul az állapotod, célszerű felkeresni az orvost.

 

Napszúrást kaptál

Enyhe esetben fejfájás, szédülés, kábultság, émelygés, hányinger jelentkezik. Ilyenkor célszerű azonnal hűvös helyre menni. A tarkóra helyezett hideg vizes borogatás jó hatású. Fogyassz apró kortyokban hűvös folyadékot – vizet, ne alkoholt! Ha a tünetek nem enyhülnek, a pulzus és a testhőmérséklet megemelkedik, azonnal keresd fel orvosod.

 

Rozsdás szögbe nyúltál

Nagy a fertőzésveszély, mert a szög okozta szúrt sebbe könnyen külső szennyeződés kerülhet, például föld, benne baktériumokkal. Ezek a bőr alatti szövetekben oszlásnak indulnak, és elárasztják a szervezetet. Tisztítsd meg a sebet langyos vízzel, fedd be a gézpólyával, és menj kórházba. Ha a szög a sebben maradt, ne próbáld meg eltávolítani. Tetanusz elleni védőoltásban mindenki részesül. Olyan sérülések esetén, amikor a sebbe szennyeződés kerülhetett, úgynevezett emlékeztető oltás (tetanus toxoid vagy anatoxin) szükséges az immunrendszer válaszának erősítése céljából.

 

Megcsípett egy méh vagy darázs

Darázs- vagy méhcsípés helyén a bőr duzzadt lesz, vörös gyűrűvel körülvett elfehéredett bőrterület alakul ki. Méhcsípésnél gyakran a szúrás közepén marad a fullánk. Figyeld, hogy nem jelentkeznek-e a sokk tünetei: sápadtság, hideg veríték, nyirkos bőr, gyors légzés és pulzus, álmosság, eszméletvesztés, fulladás. Sokk esetén sürgősen orvost kell hívni, de akkor is kórházba kell menni, ha több csípést szenvedtél el, vagy ha a csípés a szájadat érte. Méhcsípés esetén mosd le a csípés helyét szódabikarbónával, darázscsípéskor pedig ecetes, citromos lemosás enyhíti a fájdalmat. A jeges borogatás mindkét csípés esetén csökkenti a duzzanat mértékét.

 

Elvágtad a kezed

Enyhe hajszálvérzés esetén nem kell súlyos következményekkel számolni. Ha a seb piszkos, öblítsd le folyóvízzel, majd óvatosan szárítsd meg steril gézlappal. Jódba vagy más fertőtlenítő folyadékba mártott vattacsomóval fertőtlenítsd a seb környékét a sebtől elfelé irányuló mozdulatokkal. Ezt követően kösd be a sebet. Kisebb seb esetén is orvoshoz kell fordulni, ha bennük idegen test van vagy a sebet piszkos tárgy okozta. Vénás és artériás vérzésnél életmentő a gyors segítség! A mentő kiérkezéséig próbáld meg uralni a vérzést.

 

Ez is érdekelhet:

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink