Napjainkban egyre több kismamánál alakul ki a GDM (Gestacios Diabetes Mellitus), a tanácsadásokon pedig szinte mindig felmerülnek a kérdések: „Vajon nálam miért alakult ki?”; „Lesz baja a kisbabámnak ettől?”; „Innentől én már mindig cukorbeteg leszek?”.

Terhességi cukorbetegség – a dietetikus jótanácsai

 

terhességi cukorbetegség

Terhességi cukorbetegség esetén nagyon fontos betartani a diétát!
Fotó: Shutterstock

 

A terhesség alatt a sejtek inzulinérzékenysége csökken, így a hasnyálmirigynek nagyobb aktivitásra van szüksége ahhoz, hogy megpróbálja a vér cukor szintjét normál keretek között tartani. A terhességi cukorbetegség rizikótényezői:

  • a 30-35 év feletti életkor;
  • súlyfelesleg;
  • családi kórtörténetben szerepel cukorbetegség;
  • egyéni kórtörténetben inzulinrezisztencia szerepel;
  • előző terhesség GDM-mel szövődött.

 

Tünetek, diagnosztika

A GDM nem feltétlenül jár szembetűnő tünetekkel. A kismamákat laborvizsgálattal szűrik, OGTT terhelés történik (orális glükóz tolerancia teszt) általában a 24. hét környékén, de hajlam esetén a szakorvos a vizsgálatot már hamarabb is kérheti! A vizsgálat során minimum 2 vérvétel történik, melynél az első után meg kell inni egy 75 g glükóztartalmú, általában némi citromlevet is tartalmazható oldatot. Fontos, hogy a terhelés alatt a kismama fizikálisan ne legyen aktív – ne ne menjen haza a vérvételek között, ne menjen sétálgatni, stb. –, mert az befolyásolhatja az eredményt, és fals értékeket eredményezhet.

Abban az esetben GDM a kismama, ha a laboreredménye: éhomi érték >5,6 mmol/l, és/vagy 120 perces érték >7,8 mmol/l.

 

A terhességi cukorbetegség során szigorúan kell venni a diétát!

A helyesen összeállított diéta mind az anyára, mind a babára kedvezően hat. Ha a kismama nem diétázik, a babánál többek között nagyobb születési súly, születés utáni hipoglikémia vagy akár megnagyobbodott szervek alakulhatnak ki. Míg az édesanyánál nagyobb az esélye annak, hogy szülés után hamarabb kialakul a 2-es típusú diabétesz.

A teljes cikk itt olvasható!

Forrás: Intima.hu

Inzulinrezisztens lettem, mit tegyek? – Tippek a dietetikustól

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink