A szabadtéri mozgás olcsó, egészséges – és hatékonyan fogyaszt. Aki szeretne egészségesebbé, karcsúbbá, sőt, boldogabbá válni, ne késlekedjen tovább. Irány a friss levegő!

Test és lélek gyógyszere: mozgás a szabadban

A KÉT FŐ SZABÁLY

A sportnak, különösen a szabadtéri változatainak, rengeteg előnye van, mind a test, mind a lélek számára. Aki szeretne egészségesebbé, karcsúbbá, sőt, boldogabbá válni, ne késlekedjen tovább! Akár egyedül, akár társaságban vágunk bele a mozgásba, a siker garantált, ha szem előtt tartjuk a két legfontosabb szabályt: a fokozatosság és a rendszeresség elvét.

 

Fokozatosság: Nem kell rögtön első alkalommal lefutni a maratoni távot, eltekerni Bécsig, vagy végigjárni hazánk leghosszabb túraútvonalát, „ha már lúd, legyen kövér!” felkiáltással. Az erőnlétének, edzettségi szintjének megfelelő lendülettel kezdjünk el mozogni, és fokozatosan, kis lépésekben, alkalomról alkalomra növeljük az intenzitást, illetve a távot.

Rendszeresség: Ahhoz, hogy megtapasztaljuk a sport jótékony hatásait, bizony nem elég havonta egyszer kocogni 10 percet. Hetente minimum 2-3 alkalommal mozogjunk legalább 30 percet!

AMI NÉLKÜL NEM MEGY…

A szárazföldi mozgásformák esetében egy nő számára két dolog elengedhetetlen: egy, az adott sportághoz kifejlesztett, a lábszerkezetünkhöz passzoló sportcipő, valamint egy jól tartó sportmelltartó. A megfelelő lábbeli kiválasztásához kérje szakképzett eladó segítségét, aki meg tudja mondani, kiknek ajánlott az adott cipő. Egyes cégek például már kifejezetten terepfutáshoz kifejlesztett lábbeliket is gyártanak, amelyek belső része erősen kiképzett. Ez pedig remek hír egy például lúdtalpas kocogó számára…

A sportmelltartó kiválasztásakor ugráljunk bátran a próbafülkében, senki nem fog bolondnak hinni minket!

MIÉRT JÓ A TESTNEK?

Legyen szó futásról, kocogásról vagy kerékpározásról, az aerob mozgásformák nagyon jót tesznek a szervezetnek. A szív ilyenkor nagyobb erővel húzódik össze, így egyszerre több vért tud az erekbe pumpálni, és több oxigén jut el a szövetekhez, a sejtekhez. A szív- és érrendszer mellett ezek a mozgásformák többek között a légző- és kiválasztószervekre is pozitív hatással vannak.

Az alakformálás szempontjából nézve a sport nemcsak a zsírégetést segíti, hanem az izmokat is tónusosabbá teszi, még szebbé varázsolva ezzel az ember alakját.

MIÉRT JÓ A LÉLEKNEK?

A sport bizonyítottan az egyik legjobb gyógyszer lehangoltság és stressz ellen, emellett javítja a koncentrációt, a helyzetmegoldó és a monotóniatűrő-képességet. A közösségben végzett sport (pl. a labdajátékok vagy a túrázás) a motivációt erősíti.

A FUTÁSON TÚL…

Nem a kocogás az egyetlen hatásos és hatékony szabadtéri sport!

  • A tenisz remekül átmozgatja az embert, és kiválóan erősíti a hátat, a vállat, a karokat.
  • Túrázás közben nemcsak mozgunk, de szeretteink társaságában hazánk legszebb tájegységeit is felfedezhetjük!
  • A frizbizés kifejezetten szórakoztató játék, ráadásul közben sok kalóriát elégethetünk…
  • A lovaglás az egyik legnagyszerűbb fenék- és belsőcomb-erősítő mozgásforma!
  • A kertészkedés látszólag nem tartozik a hatékony mozgásformák közé, pedig 1 órányi gyomlálással, kapálással, ültetéssel akár 200-250 kcal-t is elégethet!
  • A kosárlabda egy szórakoztató játék a barátaink társaságában – és ha mindent beleadunk, akkor óránként mínusz 400-600 kcal veszteség is!

3 KALÓRIAFALÓ SPORT

Görkorcsolyázás: kb. 800 kcal/h

Ugrókötelezés: kb. 720 kcal/h

Kocogás: 8 km/h-s sebességgel: kb. 545 kcal/h

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink