A szabadtéri mozgás olcsó, egészséges – és hatékonyan fogyaszt. Aki szeretne egészségesebbé, karcsúbbá, sőt, boldogabbá válni, ne késlekedjen tovább. Irány a friss levegő!

Test és lélek gyógyszere: mozgás a szabadban

A KÉT FŐ SZABÁLY

A sportnak, különösen a szabadtéri változatainak, rengeteg előnye van, mind a test, mind a lélek számára. Aki szeretne egészségesebbé, karcsúbbá, sőt, boldogabbá válni, ne késlekedjen tovább! Akár egyedül, akár társaságban vágunk bele a mozgásba, a siker garantált, ha szem előtt tartjuk a két legfontosabb szabályt: a fokozatosság és a rendszeresség elvét.

 

Fokozatosság: Nem kell rögtön első alkalommal lefutni a maratoni távot, eltekerni Bécsig, vagy végigjárni hazánk leghosszabb túraútvonalát, „ha már lúd, legyen kövér!” felkiáltással. Az erőnlétének, edzettségi szintjének megfelelő lendülettel kezdjünk el mozogni, és fokozatosan, kis lépésekben, alkalomról alkalomra növeljük az intenzitást, illetve a távot.

Rendszeresség: Ahhoz, hogy megtapasztaljuk a sport jótékony hatásait, bizony nem elég havonta egyszer kocogni 10 percet. Hetente minimum 2-3 alkalommal mozogjunk legalább 30 percet!

AMI NÉLKÜL NEM MEGY…

A szárazföldi mozgásformák esetében egy nő számára két dolog elengedhetetlen: egy, az adott sportághoz kifejlesztett, a lábszerkezetünkhöz passzoló sportcipő, valamint egy jól tartó sportmelltartó. A megfelelő lábbeli kiválasztásához kérje szakképzett eladó segítségét, aki meg tudja mondani, kiknek ajánlott az adott cipő. Egyes cégek például már kifejezetten terepfutáshoz kifejlesztett lábbeliket is gyártanak, amelyek belső része erősen kiképzett. Ez pedig remek hír egy például lúdtalpas kocogó számára…

A sportmelltartó kiválasztásakor ugráljunk bátran a próbafülkében, senki nem fog bolondnak hinni minket!

MIÉRT JÓ A TESTNEK?

Legyen szó futásról, kocogásról vagy kerékpározásról, az aerob mozgásformák nagyon jót tesznek a szervezetnek. A szív ilyenkor nagyobb erővel húzódik össze, így egyszerre több vért tud az erekbe pumpálni, és több oxigén jut el a szövetekhez, a sejtekhez. A szív- és érrendszer mellett ezek a mozgásformák többek között a légző- és kiválasztószervekre is pozitív hatással vannak.

Az alakformálás szempontjából nézve a sport nemcsak a zsírégetést segíti, hanem az izmokat is tónusosabbá teszi, még szebbé varázsolva ezzel az ember alakját.

MIÉRT JÓ A LÉLEKNEK?

A sport bizonyítottan az egyik legjobb gyógyszer lehangoltság és stressz ellen, emellett javítja a koncentrációt, a helyzetmegoldó és a monotóniatűrő-képességet. A közösségben végzett sport (pl. a labdajátékok vagy a túrázás) a motivációt erősíti.

A FUTÁSON TÚL…

Nem a kocogás az egyetlen hatásos és hatékony szabadtéri sport!

  • A tenisz remekül átmozgatja az embert, és kiválóan erősíti a hátat, a vállat, a karokat.
  • Túrázás közben nemcsak mozgunk, de szeretteink társaságában hazánk legszebb tájegységeit is felfedezhetjük!
  • A frizbizés kifejezetten szórakoztató játék, ráadásul közben sok kalóriát elégethetünk…
  • A lovaglás az egyik legnagyszerűbb fenék- és belsőcomb-erősítő mozgásforma!
  • A kertészkedés látszólag nem tartozik a hatékony mozgásformák közé, pedig 1 órányi gyomlálással, kapálással, ültetéssel akár 200-250 kcal-t is elégethet!
  • A kosárlabda egy szórakoztató játék a barátaink társaságában – és ha mindent beleadunk, akkor óránként mínusz 400-600 kcal veszteség is!

3 KALÓRIAFALÓ SPORT

Görkorcsolyázás: kb. 800 kcal/h

Ugrókötelezés: kb. 720 kcal/h

Kocogás: 8 km/h-s sebességgel: kb. 545 kcal/h

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

42 kilót adott le Reni, az ötgyermekes anyuka: Vékonyabb vagyok, mint kamaszkoromban
Öt gyerek után jobb formában, mint valaha? Reni megcsinálta, ráadásul szenvedés nélkül, fenntarthatóan, és úgy, hogy az egészségével is minden rendben van. Ehhez pedig szinte fele súlyára fogyott le.
A legjobb gyógyteák, hogy könnyebben elfelejtsd a stresszt
A népi gyógyászat már évezredek óta ismeri és igen nagyra becsüli a gyógynövények egészségre gyakorolt hatásait. A természet csodái csökkentik a szorongást, elűzik a stresszt, enyhítik a fejfájás tüneteit és elősegítik a pihentető alvást.
Ez az 5 gyakorlat segít fogyni 50 felett is
Most olyan gyakorlatokat szedtünk össze, amikhez nem kell feltétlenül edzőterembe járnod, otthon is elvégezhetőek és nagyon hamar látványos eredményt is hoznak.
Leállt a fogyásod? Mutatjuk, hogyan indítsd el újra
Kitartóan diétázol, de egy idő után leállt a fogyás, meg sem mozdul a mérleg nyelve? A szervezeted valószínűleg hozzászokott a kevesebb ételhez. Adj neki új lökést a további súlycsökkenéshez! Mutatjuk, mit kell hozzá tenned és enned!
A magyar mérnök, aki 4 év alatt biciklizte körbe a Földet
Ha már a Földet körbebiciklizte, a Szent György-hegyet és Hegymagast sem hagyhatta ki Illés Adorján, aki a közelmúltban a helyi Piactéren tartott élménybeszámolót egészen elképesztő utazásáról.
Őszi vitaminsaláták, ha szeretnél több zöldséget enni
Az őszi elején még mindig vágyunk a friss, nyári ízekre, ezrét érdemes minden étkezésünket kiegészíteni egy finom idénysalátával. Ezekkel nem csak az ételeinket dobjuk fel, de a szervezetünket is feltöltjük vitaminokkal.
A zeller a diétás zöldségek királynője! Így használd fel, ha fogyni akarsz
Az egyik legegészségesebb zöldség a súlycsökkentő diétához nem más, mint a zeller. Ez a zöldség szervezetünk szinte minden részére hatással van, számos betegség megelőzésében segít a zeller.
Paprikaparádé - 6 paprika, amiből érdemes többet enni!
Paprika nyersen, savanyítva, marinálva, őrölve, de leginkább vajas kenyérrel. A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül. Egyre többféle paprikát találunk az üzletekben, érdemes megismerkedni velük
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.