Az elmúlt években nem egyszer találkozhattunk olyan hírekkel, miszerint több gyermek is rosszul lett az energiaitaloktól. Erre lehetne azt mondani, hogy csupán azért történhetett meg, mert a gyerekek nem tartottak mértéket... De valóban ez a helyzet? Kreisz Andrea dietetikus válaszol.

Tilos! Ezért nem ihatnak energiaitalt a gyerekek!

Nem a gyerekeknek készülnek!

Láttunk már olyat, hogy a gyerek az XL-es kivitelű dobozt szorongatja (nem is beszélve az energia shotokról, amelyek ártatlanul kis adagnak tűnnek, ám ugyanannyi koffein tartalommal), de azt ki kell hangsúlyozni, hogy az energiaitalok sem kis, sem nagy kiszerelésben nem nekik készülnek, fogyasztásuk nem javasolt számukra!

Az energiaitalok fő serkentő hatóanyaga a koffein, ami a központi idegrendszert stimuláló szer, többek között javítja az agyi vérkeringést, csökkenti a fáradságot, fokozza az éberséget. A koffein az energiaitalokban lévő egyéb anyagokkal kölcsönhatásba is léphet, ami a vérnyomásra és szívritmusra lehet kedvezőtlen hatással. Ezek az italok általában sok cukrot is tartalmaznak, ami az elhízás egyik kockázati tényezője, hiszen csak üres kalóriát viszünk be vele, értékes tápanyagok nem.

 

Az energiaitalok nem adnak energiát

A koffein tartalmú italok fogyasztásának célja elsősorban a fáradtság elfedése. A koffein elfoglalja a helyet az adenozin nevű anyag elől (de ezáltal elősegíti az adrenalin termelődését), ami nyugtató hatású, felszaporodásával arányosan egyre fáradtabbnak érezzük magunkat. Az adenozin azonban tovább termelődik, felszaporodik a nap folyamán, így amikor a koffein hatása elmúlik, erősebben tör ránk a fáradtságérzet, mint korábban. A rendszeres koffeinfogyasztás kezdetben valóban felpörget, de hosszú távon már ahhoz kell, hogy egyáltalán „alapjáraton” működni tudjunk. Tehát az energiaitalok nem adnak plusz energiát, csupán „elhitetik” velünk, hogy még van.

 

Kávé nem, energiaitalok igen?

Az energiaitalok koffeintartalma többszöröse is lehet egy csésze erős kávénak – amit érdekes módon senki nem kínálgat a gyerekének. Egy felnőtt ember számára természetesen nem tilos a koffein fogyasztása, így az energiaitaloké sem. Napi 100 mg koffein még belefér a napjainkba, amennyiben egészségesek vagyunk, és nem várunk gyermeket. Ez a mennyiség hamar megvan egy hígabb kávéval. 200 mg koffein azonban már megzavarhatja az emberi szervezetet, túladagolásakor pedig már érezhető tünetek is fellépnek, úgy mint rossz közérzet, nyugtalanság, álmatlanság, remegés, hányinger, hányás, szapora pulzus, magas vérnyomás, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom.

 

Gyerekeknek tilos!

Az energiaitalok és más koffein tartalmú italok mértékletes fogyasztása egy felnőtt ember számára nem tilos, alkalmanként még jó szolgálatot is tehet (főleg akkor, ha a gyártók nem felejtik el feltüntetni, mennyi koffeint is tartalmaz a termékük), de gyerekek esetében nem lehetünk engedékenyek. Ahogy az alkoholos üveget vagy egy csésze kávét se nyomunk csemeténk kezébe, úgy ezt az energiaitalokkal, sőt, a kólával se tegyük. A tiltás pedig csak akkor fog értelmet nyerni a csemetének, ha elmagyarázzuk, hogy miért ne utánozza a többieket e téren.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ez a legjobb recept: főzzünk eperlekvárt cukor nélkül!
Sokáig éltünk abban a tévhitben, hogy eperlekvárt, szörpöt eltenni csak cukorral lehet.
Itt a kánikula! Így lehet jól aludni a nagy melegben
Sokan várták már, hogy végre tartósan meleg, vagyis igazi fülledt nyár legyen, ugyanakkor ez a hőség rendkívül igénybe veszi a szervezetet.
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
Így lesz sokáig gyönyörű a barna bőr
A reggeli mozgás jótékony hatásai
Ahogy egyre jobb az idő, még az is könnyebben kel a korai nappal, aki egyébként szeret sokáig lustálkodni. Élvezze és használja ki a nyarat a reggeli mozgásra is!
13 tipp a hőségben való edzéshez
Győzd le a forróságot azzal, hogy felkészülsz rá!
Most nyílik a bodza, tedd el télire cukor nélkül
Te is imádod a bodza szörpöt, de megrémiszt, mennyi egészségtelen fehér cukor kell bele? Mutatjuk, hogy készítsd el a diétás változatot.
Íme 25 perc pokoli kettlebell-edzés Hegedűs Dórival!
A FitPercek legfrissebb videójában Hegdűs Dóri, személyi edző mutat néhány remek gyakorlatot, hogy érdemes a kettlebell-lal mozogni.
4 isteni nyári leves, amit akkor is ehetsz, ha diétázol
Nyáron is nagyon fontos a folyadékfogyasztás, és egy jó tányér leves akár elég is lehet, hiszen ezekben a hónapokban nem jó nagyon leterhelni a gyomrot. Ezekből a finomságokból viszont bátran ehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.