Az elmúlt években nem egyszer találkozhattunk olyan hírekkel, miszerint több gyermek is rosszul lett az energiaitaloktól. Erre lehetne azt mondani, hogy csupán azért történhetett meg, mert a gyerekek nem tartottak mértéket... De valóban ez a helyzet? Kreisz Andrea dietetikus válaszol.

Tilos! Ezért nem ihatnak energiaitalt a gyerekek!

Nem a gyerekeknek készülnek!

Láttunk már olyat, hogy a gyerek az XL-es kivitelű dobozt szorongatja (nem is beszélve az energia shotokról, amelyek ártatlanul kis adagnak tűnnek, ám ugyanannyi koffein tartalommal), de azt ki kell hangsúlyozni, hogy az energiaitalok sem kis, sem nagy kiszerelésben nem nekik készülnek, fogyasztásuk nem javasolt számukra!

Az energiaitalok fő serkentő hatóanyaga a koffein, ami a központi idegrendszert stimuláló szer, többek között javítja az agyi vérkeringést, csökkenti a fáradságot, fokozza az éberséget. A koffein az energiaitalokban lévő egyéb anyagokkal kölcsönhatásba is léphet, ami a vérnyomásra és szívritmusra lehet kedvezőtlen hatással. Ezek az italok általában sok cukrot is tartalmaznak, ami az elhízás egyik kockázati tényezője, hiszen csak üres kalóriát viszünk be vele, értékes tápanyagok nem.

 

Az energiaitalok nem adnak energiát

A koffein tartalmú italok fogyasztásának célja elsősorban a fáradtság elfedése. A koffein elfoglalja a helyet az adenozin nevű anyag elől (de ezáltal elősegíti az adrenalin termelődését), ami nyugtató hatású, felszaporodásával arányosan egyre fáradtabbnak érezzük magunkat. Az adenozin azonban tovább termelődik, felszaporodik a nap folyamán, így amikor a koffein hatása elmúlik, erősebben tör ránk a fáradtságérzet, mint korábban. A rendszeres koffeinfogyasztás kezdetben valóban felpörget, de hosszú távon már ahhoz kell, hogy egyáltalán „alapjáraton” működni tudjunk. Tehát az energiaitalok nem adnak plusz energiát, csupán „elhitetik” velünk, hogy még van.

 

Kávé nem, energiaitalok igen?

Az energiaitalok koffeintartalma többszöröse is lehet egy csésze erős kávénak – amit érdekes módon senki nem kínálgat a gyerekének. Egy felnőtt ember számára természetesen nem tilos a koffein fogyasztása, így az energiaitaloké sem. Napi 100 mg koffein még belefér a napjainkba, amennyiben egészségesek vagyunk, és nem várunk gyermeket. Ez a mennyiség hamar megvan egy hígabb kávéval. 200 mg koffein azonban már megzavarhatja az emberi szervezetet, túladagolásakor pedig már érezhető tünetek is fellépnek, úgy mint rossz közérzet, nyugtalanság, álmatlanság, remegés, hányinger, hányás, szapora pulzus, magas vérnyomás, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom.

 

Gyerekeknek tilos!

Az energiaitalok és más koffein tartalmú italok mértékletes fogyasztása egy felnőtt ember számára nem tilos, alkalmanként még jó szolgálatot is tehet (főleg akkor, ha a gyártók nem felejtik el feltüntetni, mennyi koffeint is tartalmaz a termékük), de gyerekek esetében nem lehetünk engedékenyek. Ahogy az alkoholos üveget vagy egy csésze kávét se nyomunk csemeténk kezébe, úgy ezt az energiaitalokkal, sőt, a kólával se tegyük. A tiltás pedig csak akkor fog értelmet nyerni a csemetének, ha elmagyarázzuk, hogy miért ne utánozza a többieket e téren.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Újulj meg kortyról kortyra
Jótékony hatásai már pár óra után érezhetőek, hosszú távon teljesen átformálja az életed a napi szintű optimális mennyiségű vízfogyasztás.
Gyors csirkemellcsíkok vacsorára: ettől nem fogsz hízni
Gyakran belefuthatunk olyan véleményekbe, hogy a csirkehús kissé unalmas, könnyen kiszárad, nem túl karakteres ízű…
Pörögj fel hóban-fagyban! Serkentsd télen is az anyagcseréd
Télen nem csak az időjárás, de az életmódunk is drasztikusan megváltozik. Kevesebbet sportolunk, hiszen a hidegben kinek van kedve futni, úszni vagy lemenni az edzőterembe.
Ismerd meg a teákat, és könnyebben elindul a fogyás!
Ha a kilókkal küzdesz, akkor biztosan pontosan tudod, mennyit jelent, ha odafigyelsz a táplálkozásodra, lemondasz a szénhidrátról és természetesen mozgással is segíted a diétádat.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Itt a nagy krumplidiéta – 1 hét, mínusz 2 kiló!
Már csak egy-két heted maradt, hogy megszabadulj némi súlyfeleslegtől? Akár 7 nap is elegendő lehet, hogy leadj pár pluszkilót: segít a burgonyadiéta!
Viszlát, téli túlsúly! Mutatjuk a legjobb diétás trükköket
Az a sok ünnep és ünnepi lakoma. Az a sok hosszú, hideg téli nap és este, amikor forró kakaóval kényeztetjük magunkat. Ezek az apró bűnök tavaszra megteszik ám a hatásukat. De még nem késő! Talán ez az utolsó pillanat, hogy megállítsuk az alattomos, téli kilókat, amelyek feltartóztathatatlanul telepednek ránk.
A legszebb téli kirándulóhelyek, ha hétvégén nem akarsz otthon ülni
Tagadhatatlanul jó puha pokrócba burkolózva, forró teát szürcsölgetve ücsörögni a kedvenc fotelünkben otthon. Ám télen is érdemes rászánni magad egy kirándulásra, mert szebbnél-szebb élményben lehet részed.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.