A zabpalacsinta elkészítése szuperegyszerű, hétvégére, a kényelmes, ráérős reggeleken a legjobb választás, ráadásul a zabban lévő lassú felszívódású szénhidrátnak köszönhetően hosszú időre eltelít.
Cukrot csak minimális mennyiségben tartalmaz a tészta, a feltétek adják majd az édes ízt: a gyümölcsök és az energiamentes édesítőszerrel ízesített natúr joghurt. A másik lehetőség, hogy némi mézzel, juhar- vagy rizssziruppal tálalod – ebben az esetben fontos, hogy figyelj a mennyiségre, nem kell, hogy a zabsüti „ússzon” a folyékony aranyban.
Próbáld ki ezt is! Kókuszos teljes kiőrlésű palacsinta
Zabpalacsinta gyümölcsökkel és joghurttal
Hozzávalók (4 személyre):
50 g kókuszzsír vagy sózatlan vaj
4 db tojás
100 g zabliszt
50 g zabpehely
100 g görög joghurt
2 tk sütőpor
1 csipet tengeri só
1 ek nyírfacukor (elhagyható)
olívaolaj a sütéshez
A tálaláshoz:
ízlés szerinti gyümölcs (például: bogyós gyümölcsök, alma, körte, barack)
200 g natúr joghurt
energiamentes édesítőszer (pl. sztívia)
1-2 ek mandulapehely
Elkészítése:
1. Olvasszuk fel a zsiradékot, majd hagyjuk pár percig hűlni. Addig keverjük össze a zablisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a sót, a nyírfacukrot és a görög joghurtot.
2. A zsiradékot keverjük hozzá a zabpelyhes masszához. Válasszuk szét a tojásokat, verjük keményre a fehérjét, majd keverjük hozzá óvatosan a tésztához, ügyelve arra, hogy ne nagyon törjön össze.
3. Egy serpenyőt kenjünk ki egy kevés olívaolajjal, majd kanalazzuk bele a zabpelyhes keveréket: ügyeljünk rá, hogy egyszerre csak 2-3m palacsintát süssünk ki, hogy ne érjenek össze az edényben. Amikor az egyik oldala átsült, fordítsuk meg, majd süssük meg a másik oldaláról is.
4. A joghurtot ízlés szerint édesítsük az édesítőszerrel. A zabsütiket tálaljuk a joghurttal, valamint a feldarabolt gyümölccsel és a mandulapehellyel megszórva.
Elkészítési idő: 20 perc
DF-tipp:
Így készül az egyszerű házi gyümölcsjoghurt a zabpalacsinta mellé! Egy tálba szórj mirelit bogyós gyümölcsöt, majd hagyd felolvadni. Keverd hozzá a joghurtot, hagyd kicsit „összeolvadni”, majd édesítsd egy kevés energiamentes édesítőszerrel.