Divathullámok jönnek-mennek, de van, ami örök, és nincs ez másképp a sport terén sem. Ma már ezernyi új mozgásforma közül választhatunk, ám vannak gyakorlatok, amelyek állandó kedvencek. Mert annyira hatásosak!

6 alapgyakorlat: Hatásos „örökzöldek” az edzésben

1. Guggolás

Az egyik legfontosabb alapgyakorlat. Mellkastól lefelé mozgat át – teljesen, a farizmot, a comb izmait is. Feszesít, formál, ráadásul egy olyan egyszerű gyakorlatról van szó, amihez nem kell edzőterembe menni vagy külön felszerelést beszerezni. Nagyon fontos, hogy helyesen végezzük a gyakorlatot, guggolás közben tartsuk egyenesen a hátunkat, és ne engedjük a térdünket a lábfejünk elé.

2. Plank

plank

Fotó: Shutterstock

Az egyik legkeményebb, leghatásosabb gyakorlat, semmilyen eszköz nem szükséges hozzá. Erősíti a gerinc melletti izmokat, a hátat, a hasizmokat. Kezdésnek ereszkedjünk fekvőtámasz-pozícióba. Támaszkodjunk az alkarunkon, figyeljünk a tartásunkra: a hátunk maradjon egyenes, ne engedjük le a fenekünket. Tartsuk ki a pozíciót fél percig, majd végezzünk ismétlést.

6 erősítő plankgyakorlat, amit imádni fogsz!

 

3. Húzódzkodás

Amilyen hatásos a guggolás az altest izmainak, olyan hatékony a felsőtestre gyakorolt hatása a húzódzkodásnak, ami szintén egy kiváló alapgyakorlat. Megdolgoztatja a hátizmainkat, a mellkasunkat, a bicepszünket. Arról már nem is beszélve, hogy milyen vagányul nézünk ki a gyakorlat végzése közben. A húzódzkodás persze gyakorlást igényel, de annál nagyobb az öröm, amikor helyesen tudjuk elvégezni a gyakorlatot – sőt egyre többre vagyunk képesek. Kiindulásként ragadjuk meg a rudat, a tenyerek kifelé néznek, és hagyjuk lógni a testünket. Kezdőknek szükségük lehet némi segítségre: kérjük meg egy barátunkat vagy az edzőt a teremből, hogy segítsen elvégezni a mozdulatot. Húzzuk fel magunkat addig, amíg a mellkasunk egyvonalban lesz a rúddal, majd óvatosan engedjük le a testünket. Persze az sem gond, ha nem megy rögtön a húzódzkodás: erre való a húzódzkodó gép, amellyel hatékonyan erősíthetjük a felsőtestünket.

4. Fekvenyomás

Nem csak az izmosodni vágyó férfiak kedvenc gyakorlata. Erősíti a mellkast, gyönyörű karokat varázsol, általánosságban erősíti a felsőtestünket. Feküdjünk a hátunkra egy erre alkalmas padon, a talpunk a talajon, térdünk behajlítva. Emeljünk egy kétkezes súlyzórudat a mellkasunk fölé (nagyjából vállszélességben fogjuk a rudat), majd lassan engedjük vissza, egészen a mellkasunkig. Végezzünk 4×8 ismétlést. Ha már könnyen megy a gyakorlat, nyugodtan pakoljunk súlyokat a rúdra, de ügyeljünk arra, hogy csak az edzettségünknek megfelelő mértékben. Ha nem vagyunk biztosak a döntésünkben, kérjünk segítséget!

5. Kitörés

kitörés, gyakorlat

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy nem a kedvencünk, mégis érdemes beépíteni az edzéstervbe. Erősíti a farizmot, a combhajlítót, de még a hátat is – hiszen a helyes mozdulatvégzéshez oda kell figyelni a tartásra is. Ráadásul szuper kalóriaégető! Kezdésként álljunk csípőszélességű terpeszben, az egyik lábunkkal lépjünk előre, majd hajlítsuk be mindkét térdünket, eresszük le a csípőnket a talaj felé, de ne engedjük, hogy a térdünk megérintse a földet. Egyenesedjünk fel, és mintha sétálnánk, a hátsó lábunkat helyezzük az első elé, majd végezzük el újra az előző mozdulatsort.

Kitörés felturbózva: Top 6 variáció Béres Alexandrától

 

6. Négyütemű fekvőtámasz

Ne hagyjuk, hogy az iskolai tornaórák emlékei eltántorítsanak e szuperhatékony alapgyakorlat elvégzésétől. Egyszerre kardió- és erősítő gyakorlat: az ugrálással alaposan felvisszük a pulzusunkat, ugyanakkor izmosodunk is a plankkal és a fekvőtámasszal. A helyes kivitelezés persze ezúttal is elengedhetetlen: álljunk csípőszélességű terpeszbe, majd guggoljunk le, tenyerünket tegyük a talajra a lábfejünk elé. Jöhet a hátraugrás, míg a kezünkkel továbbra is a talajra támaszkodunk, a lábunkat nyújtsuk hátra. Tartsuk ki a mozdulatot (hát és láb egyenes), majd végezzünk egy fekvőtámaszt. Ugorjunk vissza guggolóhelyzetbe, majd olyan magasra, amilyen magasra csak tudunk.

 

Fit percek: Gyakorlatok hasra és törzsizomra

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink