Amíg nincs kijárási tilalom, addig a biztonsági szabályok betartásával megengedett a szabadban sportolni. Mik a legfontosabb előírások, és milyen gyakorlatokat végezzünk? Útmutatónkból kiderül.

A szabadtéri sport 6 szabálya a járvány alatt + Gyakorlatok

Most még megteheti, hogy lefutja a szokásos napi távját, kerékpározik vagy egyszerűen csak sétál az otthona környékén, esetleg távolabb, olyan helyeken, ahol nincs tömeg – feltéve, hogy egészséges és nem tartozik a veszélyeztettek körébe! Fontos, hogy felelősségteljesen sportoljon, vigyázzon magára és másokra! A biztonságos szabadtéri sport érdekében be kell tartani néhány alapvető szabályt.

1. Sportoljon, ne bandázzon!

A szabadtéri sport lényege most maga a testmozgás legyen, a társas kapcsolatok ápolását, a nagy beszélgetéseket a jelen helyzetben el kell felejteni. Vagy egyedül, vagy ugyanazon háztartásban élőkkel sportoljon.

2. Kerülje a tömegközlekedést!

Ha nincs a közelben zöld terület, és szeretne kimozdulni, inkább ne használja a közösségi közlekedést. Lehetőség szerint menjen autóval saját és mások biztonsága érdekében.

 

3. A fizikai állapotának megfelelően terhelje szervezetét

A fizikai aktivitás erősíti az immunrendszert, de ne most akarja megdönteni a saját egyéni csúcsát! A mérsékelt testmozgásról viszont bizonyított, hogy fokozhatja az immunrendszer működését, valamint segíti az anyagcsere-folyamatokat.

 

4. Távolságtartás

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében tartson legalább 1,5-2 méter távolságot másoktól. Válasszon néptelenebb, egyébként is kevesek által látogatott zöld területeket, és lehetőség szerint ne menjen a népszerű parkokba, kirándulóhelyekre.

 

5. Maszk nélkül mozogjon, de ne érjen szabad kézzel az arcához!

Ahhoz, hogy a szabadtéri sport jótékony hatásai érvényesüljenek, legfontosabb a friss oxigén. A maszkok, légszűrők használata a megfelelő légzést nehézkesebbé és kényelmetlenné is teszi, így sportoláskor vegye le a maszkot. Figyeljen arra, hogy ne nyúljon az arcához!

 

6. Fertőtlenítés

Sportolás után egyből menjen haza, mosson alaposan kezet, és ha használt valamilyen eszközt labdát, ugrókötelet, súlyzót, kerékpárt fertőtlenítse le azokat.

 

A stresszt is csökkenti

Megfelelő óvintézkedések betartása mellett a szabadban végzett mozgás az egyik legjobb módja annak, hogy energikusabb és felszabadultabb legyen. A mozgás során felszabaduló endorfinnak és dopaminnak köszönhetően csökken a stressz is, amely a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt egyébként is napi szinten jelen van mindenki életében.

 

Szabadtéri sport: Top 4 gyakorlat

Csak egy pad és más semmi!

Kiss Gergely személyi edző egy pados gyakorlatsort mutat, amivel feldobhatjuk a szabadtéri edzésünket. Ne feledje: használat előtt és után is fertőtlenítse a pad azon részét, amihez hozzáér!

 

Egylábas guggolás

Álljunk közel a padhoz, majd egyenes háttal egy lábbal guggoljunk le úgy, hogy a fenekünkkel épphogy csak megérintjük a padot. Egyenes háttal, enyhén hajlított és stabil térddel guggoljunk úgy, hogy a térdünk se kifelé, se befelé nem forduljon el (vagyis ne rotáljon), miközben a bokánkkal egyensúlyozunk (apró, pici mozdulatokkal korrigáljuk a gyakorlatot).

 

Tolódzkodás lábnyújtással

Vegyük fel a tolódzkodó pozíciót, de az egyik lábunkat nyújtsuk ki magunk elé. Majd amikor behajlítjuk a karunkat, a térdünket is hajlítsuk be. Karhajlításnál figyeljünk arra, hogy a könyökünk ne oldalirányú mozgást végezzen, hanem egyenesen hátrafelé nézzen, mert így fog a tricepszünk dolgozni. A hátunk legyen egyenes, a lefelé irányuló mozgás során közelítsük a lapockákat, felfelé menet pedig távolítsuk őket egymástól.

 

Kitörés és lábemelés padon

Kitörés kiindulóhelyzetből (egyik láb a padon, a másik mögöttünk enyhén hajlítva) lépjünk fel a padra úgy, hogy a hátul lévő lábunkat ne tegyük le a padra, hanem húzzuk fel a mellkasunkhoz, majd lépjünk vissza. Fontos, hogy figyeljünk a hátunkra, mert ha nem egyenes, akkor nem azok az izmok dolgoznak, amelyeknek kellene, más izmokat terhelünk meg, és ez később sérüléshez, de legalábbis fájdalomhoz vezethet.

 

Oldalsó térdhúzás fekvőtámaszban

Tenyérrel a talajon nyújtott karokkal vegyük fel a fekvőtámasz pozíciót, a lábfejünket pedig tegyük a padra úgy, hogy a lábujjaink érintkeznek a pad ülőkéjével. Megfeszített hassal és enyhén homorú háttal húzzuk az egyik térdünket a vele azonos oldalunkhoz (bal láb-bal oldal), majd nyújtsuk ki ismét. Cseréljük meg a tartást, és húzzuk a jobb lábunkat a jobb oldalunkhoz. Akkor jó a technika, ha érezzük, hogy „ég” a hasizom.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink