Az életmódváltáson alapuló fogyókúra lényege a gondosan megválasztott étrend és a rendszeres mozgás. Egyszerűen hangzik, mégis nehéz a megvalósítás. Íme, azok az alapszabályok, amelyeket érdemes betartani, ha tartós súlycsökkenés elérése és megtartása a cél.

A tartós fogyás 6 szabálya

1. SZABÁLY
Tartsuk be a tápanyagok helyes arányát!

Ahhoz, hogy fogyókúra során semmiből ne szenvedjen hiányt a szervezetünk, a tápanyagok helyes arányának betartására figyelnünk kell. Ideális táplálkozás esetén a bevitt kalóriamennyiségnek szénhidrátot, fehérjét és zsírt is kell tartalmaznia, megfelelő arányban.

2. SZABÁLY
Figyeljünk a napi energiabevitelre!

A napi energiaszükséglete mindenkinek egyéni, függ az életkortól, a testsúlytól, a nemtől és a napi aktivitástól. Ha fogyni szeretnénk, akkor a bevitt energiamennyiségnek kevesebbnek kell lennie a felhasználtnál. Az, hogy ez pontosan mekkora értéket jelent, személyre szabottan kiszámítható. Ennek szakszerű meghatározását és az étrend összeállítását érdemes dietetikus szakemberre bízni.

3. SZABÁLY
Fogyasszunk elegendő rostot!

Az élelmi rostok az összetett szénhidrátok csoportjába tartoznak, amelyek emésztetlenül és felszívódás nélkül haladnak végig a bélrendszeren. Ennek köszönhetően számos egészségre gyakorolt pozitív hatásuk van. Érdemes a fogyókúra során előnyben részesíteni a rostokban gazdag táplálkozást, mert nagy vízkötő képességük révén megduzzadnak, így fokozzák a teltségérzetet kalória hozzáadása nélkül.

4. SZABÁLY
Igyunk eleget!

A folyadék segít abban, hogy a méreganyagok távozzanak a szervezetünkből, csökkenti az éhségérzetünket. Fontos megemlíteni, hogy ha rostdús táplálkozás elégtelen folyadékbevitellel társul, akkor a salakanyagok besűrűsödnek a bélben, aminek következményeképpen székrekedés alakulhat ki. Az alkoholfogyasztást célszerű minimalizálni, mert az alkohol vizet von el a szervezettől, ráadásul már kevés alkohol is jelentős mennyiségű energiát tartalmaz.

5. SZABÁLY
Mozogjunk!

A megfelelő étkezés természetesen csak a fogyókúra egyik része. Ha emellé mozgás is társul, akkor biztosan el fogjuk érni a célunkat. Ha valaki fogyni szeretne, akkor minimum háromszor egy héten valamilyen aerob mozgást, például futást, lépcsőzést, kerékpározást végezzen, kiegészítve legalább heti 2 x 30 perces izomerősítő edzéssel. Az aerob mozgásoknál fontos a hosszú időtartam (40-45 perc) és a közepes intenzitás. Azért fontos a hosszabb időtartam, mert a szervezet először a májban és az izmokban található glikogénraktárakat bontja, és csak 40 perc elteltével helyeződik át az energianyerés a zsírsejtekre.

6. SZABÁLY
A fogyás kulcsa az életmódváltás!

Az ideális fogyás életmódváltással jár, és nem meríti ki a szervezetet. Érdemes időt és energiát szánni a testsúly csökkentésére, így a megálmodott súlyt nemcsak elérni, hanem megtartani is képesek leszünk. Az egyoldalú vagy nagy kalóriamegvonással járó diéták vitamin- és ásványianyag-hiányt, de akár komolyabb egészségügyi problémákat is okozhatnak. Tehát, ha tartósan és egészségesen szeretnénk fogyni, akkor ne a sztárdiéták praktikáit fogadjuk meg, hanem a dietetikusunk tanácsait. Így valóban tartósan és egészségesen érhetjük el és tarthatjuk meg hosszú távon a vágyott alakunkat.

Így csinálták ők, 4 magyar énekesnő látványos fogyása

8 étel, ami gyorsítja a fogyást

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ínhüvelygyulladás: Hogyan szüntethető meg a fájdalom és előzhető meg a visszatérése?
Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.
Nemcsak fogyni segít az eper! Érdemes többet enni belőle
Amellett, hogy finom, a diétát is támogatja, úgyhogy a szezonban megéri sokat fogyasztani belőle, mégpedig a következőképpen.
A legjobb tippek, hogy nyárra tökéletes formában légy
Kedvetlennek és állandóan kimerültnek érzed magad? Lehet, hogy te sem tudod leküzdeni a hosszú téli hónapok után jelentkező tavaszi fáradtságot.
Íme a legdurvább okok, amiért nem tudsz lefogyni
Salátát eszel salátával, megvonod magadtól a finom falatokat, még némi sportra is ráveszed magad, a mérleg mégsem mozdul. Vagy ha igen, akkor is csak felfelé. Mit csinálhatsz rosszul? El sem hiszed, milyen apróságokon múlhat a fogyókúra sikere.
Bazsalikom, a fűszerek királya
A bazsalikom egyike a legkedveltebb és legnagyobb becsben tartott fűszernövényeknek, ami nem is csoda, mert aromája egyedülálló és nagyon különleges növény. Sokszor emlegetik együtt a rozmaringgal: „a bazsalikom a fűszerek királya”, a „rozmaring a fűszerek királynője”.
3 egyszerű diétás vacsora, ami hús nélkül is remek
Régóta bizonyított tény, hogy azoknál, akik kerülik a húsfogyasztást, vagy legalább csökkentik annak mennyiségét, azoknál bizonyos betegségek ritkábban fordulnak elő.
Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.

Ajánlataink