A szabadban, tiszta levegőn végzett edzések amellett, hogy erősítik az izmokat, javítják a vérkeringést és erősítik az immunrendszert, csökkentik a feszültséget és a depressziót is. A téli hónapokban különösen hasznos a szabadtéri edzés, mert egyrészt hidegben keményebben dolgozik a szervezet és több endorfin hormon termelődik, másrészt pedig a hideg időben végzett mozgás során több kalória ég el.

Mire kell figyelni, ha télen a szabadban edzel?

Válassz biztonságos  útvonalat!

Télen nagyon fontos, hogy alaposan átgondold, hol is fogsz edzeni. A kora reggeli vagy esti edzések nem megfelelőek arra, hogy új utakat fedezz fel: sötétben, hidegben jobb ismert terepen futni. Fontos, hogy a helyszín legyen jól megvilágított, hogy az esetleges jégfoltokat észrevedd, megelőzve a baleseteket. Kerüld el a szeles utakat és ösvényeket, válassz inkább fákkal szegélyezett, védett útvonalat. Ha a városban maradsz, az épületek megvédenek a hideg széltől és a hófúvástól.

Figyeld az időjárás-előrejelzést!

A hőmérsékletről, a szél sebességéről és az uralkodó szélirányról mindig időben tájékozódj. A szabadon lévő bőrfelület – például az arc – könnyen sérülhet, ha a mínusz 5 fok alatti hőmérséklet erős széllel párosul. Légy rugalmas, és ha rendkívül hideg van, szakad a hó vagy nagyon jeges az út, maradj otthon. Ennyi kihívással felesleges szembenézni.

Ügyelj az öltözködésére!

A réteges öltözködés télen fontos csak igazán. A legalsó, testtel érintkező réteg szerepe az, hogy a verítéket elvezesse, de maga a ruhadarab száraz maradjon. Érdemes beruházni ilyen testhez tapadó „aláöltöző” néven kapható ruhadarabokra. Alapszabály, hogy ezeket az alsó ruhákat minden viselés után ki kell mosni, nehogy a verítékben lévő baktériumok elszaporodjanak benne, kellemetlen szagot árasztva és allergiát okozva. Sokan a jó vastag pamutruhára esküsznek, ez azonban rossz választás, hiszen a pamut rengeteg vizet szív magába és nehezen szárad meg, folyamatosan nedvesen tartva a bőrfelszínt. Az egyébként erős nedvszívó képességgel rendelkező anyagok tehát könnyen átnedvesednek, amely megnöveli a hipotermiának, vagyis a test kihűlésének kockázatát. A középső réteg feladata a hőszigetelés és a hideg elleni védelem, legfelül pedig víz- és szélálló dzsekit ajánlott viselni.

Fontos a kezeket és a lábakat is óvni a hidegtől. Hidegben ugyanis a szervezet kevesebb vért keringet a perifériákba, és többet a test középső részeibe, ahol a létfontosságú szervek vannak. Meglepően gyakoriak a téli sportolás közben bekövetkező fagyási sérülések, hiszen az intenzív testmozgás közben kevésbé érezni a hideget. A csípős hidegben szükség van sapkára is. A sapka a hőleadás tekintetében fontos védelmet nyújt, hiszen itt történik a test hőleadásának 30-40 százaléka. Mínuszokban mindenképpen, de már 5 fok alatt is csavarjon az arca elé egy sálat, így a tüdőbe jutó levegőt felmelegíti.

Ne feledkezz meg a bemelegítésről !

A bemelegítést szó szerint kell érteni: az izomsejtek hőmérsékletét mintegy fél fokkal kell emelni ahhoz, hogy optimálisan tudjanak működni. Különösen igaz ez hideg időben. A bemelegítést célszerű közvetlenül az edzés megkezdése előtt elvégezni. extrém időjárási viszonyok között fontos, hogy a bemelegítés hosszabb és intenzívebb legyen, mint egyébként, hiszen ilyenkor az izomzat erősebb hatásoknak van kitéve és nehezebben is melegszik, mint nyáron. A sportolás közbeni melegérzet nem jelenti azt, hogy hidegben, mínuszokban elegendő a rövidnadrág, póló.

A hideg ugyanis erősen terheli az ízületeket, a bőrt, és az izmok könnyebben sérülnek. Télen a bemelegítést célszerű lassú kocogással kezdeni, majd fokozatosan dinamikusabb tempóra váltani, nagyobb mozgásterjedelmű mozdulatokat tenni. Célszerű az izmokat nyújtógyakorlatokkal felkészíteni, illetve az ízületek teljes mozgásterjedelmét bemozgatni. Így jelentősen csökkentheted a rándulásos sérülések, valamint az izom- és szalagszakadás esélyét.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!

Ajánlataink