A funkcionális tréning sosem fog kimenni a divatból! Ez a természetes mozgásforma felkészít a mindennapi feladatokra, működővé teszi a testet, és sokféle eszköz használható hozzá.

Gyúrjunk a hétköznapokra! – Miért hatékony a funkcionális edzés?

Használjuk a testünket!

A kissé elcsépelt funkcionális szó annyit jelent: működő. A funkcionális, vagy más néven saját testsúlyos edzés ugyanis működővé, minket szolgálóvá teszi a testünket, arra használ hatjuk, amire „ki van találva”, célszerű ugyanis, ha arra „gyúrunk”, amit az életünkben csinálunk. A funkcionális edzés észrevétlenül könnyebbé tesz mindent, például egy idő után nem fog fájni a hátunk, ha a fejünket a kádba hajtva mossuk meg a hajunkat. Az anyukák megtanulhatják helyes technikával felemelni a gyereket, nem lesz gerincsérvük.

 

A funkcionális edzés jótékony hatásai

A saját testsúlyos tréning előkészíti a szervezetünket, az izomzatunkat a mindennapi igénybevételre. Olyan, természetes mozdulatokból álló gyakorlatsor, amelynek köszönhetően hatékonyabban tudjuk végezni a hétköznapi feladatokat.

A saját testsúllyal végzett edzés nemcsak az erőt növeli, de jótékony hatással van az állóképességre, a mobilitásra és az egyensúlyra is.

Arányosak, kidolgozottak, egészségesek, szálkásak leszünk, mivel csak a saját testünket használjuk, mindenünk egyformán fog erősödni. A legfőbb előnye, hogy kíméli és fokozatosan megerősíti az inakat és az ízületeket, csökkenti a fájdalmat. Sok guggolás, kitörés, támaszgyakorlat van benne, ami az ízületi csatlakozási pontoknál erősít. Nagyon jó vázizomzati edzés is, nem sérülékeny, felszíni izomzatot eredményez, hanem a csontokra tapadó izomzatot erősíti meg. A saját testsúlyos gyakorlatok több izomcsoportot is igénybe vesznek, bevonják a munkába és stabilizálják a törzs izmait, és ezzel a központi idegrendszert is stimulálják.

 

Odafigyelve a technikára

Fontos része az is, hogy örömmel végezzük és szellemileg is terheljük magunkat. Komplex edzésprogramot lehet összeállítani olyan gyakorlatokból, amelyekhez nincs szükség speciális felszerelésre, így a funkcionális edzés bárhol végezhető. Az izmok nem tesznek különbséget a súlyzók és a saját testsúly között, csak a terhelést és annak időtartamát érzékelik. Ennél az edzésmódszernél a technika fontosabb, mint az ismétlések száma. Mindaddig, amíg elég kihívást jelent egy gyakorlat, használható az erő növelésére.

Egyszerű eszközök

A funkcionális edzéshez sokféle eszköz használható, az a fontos, hogy ezek engedjenek szabadon mozogni, ne legyenek kötöttek – mint a súlyzós gépek –, hogy teljes mozgásterjedelemben és az egész testre kiterjesztve végezhessük a gyakorlatokat. A leggyakoribb eszközei például a kettlebell, a coreboard, a medicinlabda, a kézi súlyzó, a TRX, a buzogány, a gumiszalag, a kötél, a bosu stb..

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.