A futáshoz nem kell más, „csak” egy jó cipő – nagy igazság! A rosszul kiválasztott cipő ugyanis már rövid távon is kényelmetlenséget, fájdalmat okozhat, hosszú távon pedig sérülésekhez is vezethet. Adunk néhány tanácsot, hogy elkerüld a buktatókat.

Hasznos tippek a futócipő kiválasztásához

 

futócipő vásárlás

A futócipő kiválasztásakor nem a szín vagy a minta a lényeg, hanem hogy mennyire passzol a lábadhoz, a futóstílusodhoz
Fotó: Shutterstock

Milyen borításon futsz?

Mikor futócipőt vásárolsz, vedd figyelembe, hogy jellemzően milyen talajon fogsz futni benne. A cipők ugyanis különféle technológiákkal készülnek, hogy a különféle kihívásoknak minél jobban megfeleljenek. Nincs „mindenhova tökéletes” futócipő. Ha például aszfaltra való cipőt választasz terepfutáshoz, nemcsak a lábbelidet „szaggatod szét” egy-egy technikásabb, kövesebb terepen, de a sérüléseknek is nagyobb az esélye. A terepcipők ugyanis bordás kiképzésű talppal rendelkeznek, hogy köves, saras, csúszós körülmények között is stabilan fogjon talajt a lábad, gátolva a megcsúszást és az ebből következő akár komoly baleseteket. De a bütykös cipő sem jó aszfaltra, mert a merev talpa alig csillapít valamit, és persze csak elkopik, így már az erdőben is csúszkálni fogsz benne.

Érdemes figyelembe vennie azt is, hogy zömében milyen jellegű edzéseket szoktál végezni. Ha például jórészt atlétikai pályán futsz résztávokat, sprinteket, akkor egy könnyű, rövid távokra való versenycipőre lesz szükséged, ami más felépítésű, mit egy aszfaltra, hosszabb távokhoz készült futócipő.

Diéta és Fitnesz-tipp:

Mielőtt bármelyik cipőt megvennéd, próbáld fel több gyártó termékét is. Bár a lábbeliket átlagos lábfejekhez igazítják, márkánként is komoly eltérések vannak például a lábfejrész szélességében, még azonos lábméret esetén is!

 

Nem biztos, hogy a legdrágább futócipő a legjobb, sőt

Az olcsó outletes cipőkkel természetesen érdemes vigyáznod, de ez nem jelenti azt, hogy az aranyárban kínált futócipő a lehető legtökéletesebb számodra. Persze mindig jönnek „űrtechnológiai” szintű újítások, amikkel a futók másodperceket is tudnak gyorsítani futásukon – mármint a profi élversenyzők! Ám neked szinte biztosan nem erre van szükséged. Ezek a cipők nem tudják ellensúlyozni például a rossz futótechnikát vagy az állóképesség esetleges hiányait. Olyan cipő kell, amely a te lábadhoz, a te mozgásodhoz a legjobban passzol. Így minden futás sokkal élvezetesebb lesz.

Diéta és Fitnesz-tipp:

„Futócipőt a futóboltból!” – hallani gyakran az alapszabályt. Legalább az első alkalommal mindenképp érdemes szakboltban, szakember segítségével kiválasztani a számodra megfelelő lábbelit.

 

Hogyan zajlik egy lábdiagnosztikai vizsgálat? Ide kattintva megtudhatod!

 

Milyen a jó méret?

Egy tökéletesen passzoló lábbeli tart, de nem túl szoros. A sarkadnak a cipő hátuljához tökéletesen és feszesen kell illeszkednie, nem szabad, hogy a lábad ki-be csúszkáljon futás közben. A felsőrésznek simulnia kell, nem szabad elállnia. Ugyanakkor arról is győződj meg, hogy a varrás vagy valamilyen díszítőelem nem irritálja-e a lábadat.

Ha a hüvelykujjaddal benyomod a cipő orrát a nagylábujjadnál, a hüvelykujjad végének bele kell csúsznia a lábujj vége és a cipő orra közé – vagyis gyártó és típus függvényében az utcai cipőhöz képest egy vagy akár két mérettel is nagyobb futócipőre lehet szükséged!

Diéta és Fitnesz-tipp:

Mindig abban a zokniban próbálj cipőt, amiben később majd futni szeretnél. A legbiztosabb, ha a boltban teszel benne néhány futólépést.

 

A futóstílushoz és a lábhoz passzolót keress!

A komolyabb futóboltok rendelkeznek saját futópaddal, amit speciális kamerával szereltek fel, hogy néhány futólépés alapján cipővásárlás előtt megállapíthassák, hogy kinek milyen a futóstílusa.

Háromféle stílust különböztetünk meg.

  • Neutrális stílus, amikor egészséges a lábboltozat, így talajfogásnál az alsó lábszár, a térd nagyjából természetesen áll, legfeljebb csak enyhe pronáció (bedőlés) figyelhető meg. Ilyenkor neutrális cipőt kell választanod.
  • Amennyiben a bokád bedől, vagyis belső talpélre terhelsz, esetleg lúdtalpad vagy bokasüllyedésed van, akkor pronáló futóstílusról beszélünk, és stabilabb cipőre lehet szükség. A pronáló lábra való cipők középtalprésze inkább kemény, és a belső talpélen lévő tömörebb rész meggátolja a laza boka befelé billenését.
  • A szupináció az előzőnek az ellenkezője, vagyis a boka kifelé dől, és futásnál a külső talpélre terhelsz. Szupináló láb esetén olyan cipő kell, amelynek puha, kipárnázott középtalprésze van és engedi a lábfeje kényelmes mozgását.
lábboltozat, futóstílus, futócipő

Balról jobbra: pronáló, neutrális, szupináló láb
Fotó: Shutterstock

 

Diéta és Fitnesz-tipp:

Ha nincsen lehetőséged elmenni kamerás felmérésre, vesd be a „vizes tesztet”. Vizezd be a lábfejedet, majd nézd meg a talpad lenyomatát. A lábboltozat formája alapján valószínűsíthető a futóstílus is.

 

Mennyit bír egy futócipő?

A cipők élettartamát nem időben mérik, hanem megtett kilométerben. Ez azért van, mert az elvégzett futóedzések során a csillapítást és stabilitást szolgáló anyagok „elfáradnak”, és a továbbiakban nem védenek a sérülésektől. Habár sok tényezőtől függ, de általánosságban elmondható, hogy egy futócipő kibír nagyjából 1000 kilométert. Túlsúllyal rendelkezőknek és kezdőknek – amíg még nincs meg a legalább megközelítően helyes futótechnikájuk – 800 kilométer megtétele után érdemes leváltani a lábbelijüket. Természetesen ezután sem kell kidobnod, ha külsőre jó állapotban van, sima utcai rohangálósnak tökéletes lesz.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink