A koronavírus a feje tetejére állította a mindennapjainkat: új ritmust kellene találni a hétköznapi tevékenységeinkben, ami nagy kihívást jelent. Egy virtuális sajtótájékoztató keretében szakemberek adtak jó tanácsokat erre a különleges helyzetre.

Hogyan maradjon fitt a karanténban is? Ezt tanácsolják a szakértők!

Hogyan maradjon fitt a karanténban is, miközben esetleg azt tapasztalja magán, hogy egyfajta „karanténfáradtság” jellemzi a közérzetét, mintha lazulna a fegyelem, az akaraterő és a kitartás? A Scitec #stayhomestayfit programja egy szakemberekből és sportolókból álló csapat táplálkozási és életviteli tippjeivel szeretne segíteni mindenkinek, akik szeretnék megőrizni az egészségüket a mostani helyzetben is.

edzés fitten a karanténban

A négy fal között is komplett edzésprogramot lehet követni
Fotó: Shutterstock

Mi a veszélye a „sitting time”-nak?

Habár hajlamosak vagyunk ezt negatív fénytörésben látni, Balassa Levente pszichológus, életegyensúly tanácsadó kiemelte, hogy ilyen életkörülmények között teljesen természetes a nyomottság, az hogy úgy érezzük, elakadtunk. Mindez csak azt jelzi, hogy valamit alaposan át kell gondolnunk. „Egyébként is fontos, hogy rendszeresen megálljunk az életünkben, akkor is, ha minden szép és jó, most pedig különösen” – mondta el Balassa Levente.

Ebből azért nem következik, hogy a nap 24 óráját ülve töltsük, sőt! Szász Máté biológus, táplálkozási szakértő, a Scitec Institute szakmai vezetője használta a beszélgetés során a „sitting time” felvetést, ami bármilyen meglepő is, az amerikai kardiológusok szakkifejezése. Kutatásokkal igazolták, hogy az üléssel töltött idő növekedésével arányosan romlik az egészségügyi állapotunk is – emelkednek a kardiológia problémák és a cukorbetegség kockázata. És mi a praktikus tanács? Állítsunk be időzítőt, 30 perceként mindenképp álljunk fel! Guggoljunk, járkáljunk, telefonálás közben sétáljunk, vagy éppen tartsuk állva a Skype-meetinget!

Test és lélek egyensúlya

Ha már a mozgásnál és a „maradjon fitt a karanténban istémánál tartunk: nem kell kétségbeesni, hogy a hosszú hónapok alatt felépített izomtömeget elveszítjük csak azért, mert nem áll rendelkezésünkre egy komplett edzőterem. Kathi Béla testépítő bajnok hangsúlyozta, hogy a négy fal között is komplett edzésprogramot lehet követni. Egy erős zacskó, pár vízzel teli palack, és mehetnek is a súlyemelős gyakorlatok, guggolások, kanapén tolódzkodások, vagy éppen két szék között egy partvisnyél segítségével a húzódzkodások!

Fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen életviteli reformról is legyen szó, nem sokat jelent, ha lelki egyensúlyunkat nem találjuk – a mostani izoláció pedig ezt teszi leginkább próbára. Amerikai egészségügyi tanulmányok szerint azoknak a szervezete hálálta meg leginkább a mozgást, akik nemcsak sportoltak, hanem élvezték is: kifejezetten a tánc és bringázás bizonyult egészségesnek a kötetlen, kevésbé célorientált jellegük miatt. Balassa Levente szerint: „Most mindannyian időt nyertünk, a nagy kérdés az, hogy ezzel a furcsa állapottal mit tudunk kezdeni. Ha úgy fogom fel, hogy nyertem időt olyan dolgokra, amiket éveken keresztül elhanyagoltam, akkor képes leszek pozitívan kijönni ebből az időszakból.”

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Zöld teás tápiókapuding – A nap kedvenc egészséges desszertje
Szeretne kipróbálni egy egyszerűen elkészíthető, mégis különleges édességet? Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia glutén- és tejmentes receptjét ajánljuk!
Eke Angéla: „A futás nekem most egyfajta terápia is”
A színésznő két évvel ezelőtt nem előre megfontolt szándékkal váltott életmódot. Azóta kitanulta a vegetáriánus konyha rejtelmeit, amit kifejezetten élvezett, hiszen a főzés az egyik szenvedélye.
Képesség az örömre
Időnként kirobbanó formában, máskor csak erős közepes szinten éljük napjainkat. Majd valami újra összeroppan... A szomorúság, csalódás oka ezerféle lehet. Leegyszerűsödnek a napok, a színek eltűnnek, beszürkülnek.
Reggelizzen, és fogyjon! – Tippek típusok szerint
Attól függően, hogy mit szeret reggelizni, elárulunk néhány trükköt, amelyeknek a segítségével könnyebb lesz megszabadulni a pluszkilóktól!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.