A koronavírus a feje tetejére állította a mindennapjainkat: új ritmust kellene találni a hétköznapi tevékenységeinkben, ami nagy kihívást jelent. Egy virtuális sajtótájékoztató keretében szakemberek adtak jó tanácsokat erre a különleges helyzetre.

Hogyan maradjon fitt a karanténban is? Ezt tanácsolják a szakértők!

Hogyan maradjon fitt a karanténban is, miközben esetleg azt tapasztalja magán, hogy egyfajta „karanténfáradtság” jellemzi a közérzetét, mintha lazulna a fegyelem, az akaraterő és a kitartás? A Scitec #stayhomestayfit programja egy szakemberekből és sportolókból álló csapat táplálkozási és életviteli tippjeivel szeretne segíteni mindenkinek, akik szeretnék megőrizni az egészségüket a mostani helyzetben is.

edzés fitten a karanténban

A négy fal között is komplett edzésprogramot lehet követni
Fotó: Shutterstock

Mi a veszélye a „sitting time”-nak?

Habár hajlamosak vagyunk ezt negatív fénytörésben látni, Balassa Levente pszichológus, életegyensúly tanácsadó kiemelte, hogy ilyen életkörülmények között teljesen természetes a nyomottság, az hogy úgy érezzük, elakadtunk. Mindez csak azt jelzi, hogy valamit alaposan át kell gondolnunk. „Egyébként is fontos, hogy rendszeresen megálljunk az életünkben, akkor is, ha minden szép és jó, most pedig különösen” – mondta el Balassa Levente.

Ebből azért nem következik, hogy a nap 24 óráját ülve töltsük, sőt! Szász Máté biológus, táplálkozási szakértő, a Scitec Institute szakmai vezetője használta a beszélgetés során a „sitting time” felvetést, ami bármilyen meglepő is, az amerikai kardiológusok szakkifejezése. Kutatásokkal igazolták, hogy az üléssel töltött idő növekedésével arányosan romlik az egészségügyi állapotunk is – emelkednek a kardiológia problémák és a cukorbetegség kockázata. És mi a praktikus tanács? Állítsunk be időzítőt, 30 perceként mindenképp álljunk fel! Guggoljunk, járkáljunk, telefonálás közben sétáljunk, vagy éppen tartsuk állva a Skype-meetinget!

Test és lélek egyensúlya

Ha már a mozgásnál és a „maradjon fitt a karanténban istémánál tartunk: nem kell kétségbeesni, hogy a hosszú hónapok alatt felépített izomtömeget elveszítjük csak azért, mert nem áll rendelkezésünkre egy komplett edzőterem. Kathi Béla testépítő bajnok hangsúlyozta, hogy a négy fal között is komplett edzésprogramot lehet követni. Egy erős zacskó, pár vízzel teli palack, és mehetnek is a súlyemelős gyakorlatok, guggolások, kanapén tolódzkodások, vagy éppen két szék között egy partvisnyél segítségével a húzódzkodások!

Fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen életviteli reformról is legyen szó, nem sokat jelent, ha lelki egyensúlyunkat nem találjuk – a mostani izoláció pedig ezt teszi leginkább próbára. Amerikai egészségügyi tanulmányok szerint azoknak a szervezete hálálta meg leginkább a mozgást, akik nemcsak sportoltak, hanem élvezték is: kifejezetten a tánc és bringázás bizonyult egészségesnek a kötetlen, kevésbé célorientált jellegük miatt. Balassa Levente szerint: „Most mindannyian időt nyertünk, a nagy kérdés az, hogy ezzel a furcsa állapottal mit tudunk kezdeni. Ha úgy fogom fel, hogy nyertem időt olyan dolgokra, amiket éveken keresztül elhanyagoltam, akkor képes leszek pozitívan kijönni ebből az időszakból.”

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Összeszedtünk mident, amit a steviaról tudnod kell
Ha diétázni kezdesz, az első lépés, amit meg kell tenned a karcsúság érdekében, hogy lemondasz a cukorról, és az édes ízről. Vagy mégsem? Steviaval például remekül csökkentheted a torkosságodat!
Sütés nélkül készül ez a cukormentes, málnás zabfalat
Ez a mennyei zabfalat cukor-, fehérliszt, és tejmentes, ráadásul 5 perc alatt összedobhatod.
Mire kell figyelni, ha télen a szabadban edzel?
A szabadban, tiszta levegőn végzett edzések amellett, hogy erősítik az izmokat, javítják a vérkeringést és erősítik az immunrendszert, csökkentik a feszültséget és a depressziót is.
Tudod pontosan, mit érdemes enni mozgás előtt és után?
Azt szinte mindenki tudja, hogy a testépítők, bokszolók, egyéb profi sportolók mindig alaposan megtervezik, mit esznek a nap folyamán, mit fogyasztanak edzések előtt vagy után. De mi a helyzet a hétköznapi emberekkel?
Milyen teát igyál, ha szeretnéd felgyorsítani a fogyást?
Ügyesen variálva a fajtákat észre sem veszed, hogy valójában diétázol!
Szeretnél végleg leszokni a cukorról? Itt a tuti módszer
Az édesség iránti vágy kiváltó oka a cukor! Mint a nikotin, koffein és az alkohol, a cukor is könnyen okozhat függőséget, ezért nagyon fontos odafigyelned arra, hogy naponta mennyit viszel be a szervezetedbe.
Megújult a rántott karfiol, liszt nélkül készül a panír
A karfiol az egyik legfinomabb télen is kapható zöldség. Sütéssel hozhatjuk ki leginkább a zamatát. Parmezánba burkolva pedig egyszerűen verhetetlen.
Forró téma: ezért veszélyes a munkahelyi szex
Bár a régi intelem szerint „házinyúlra nem lövünk” azaz jobban tesszük, ha nem bonyolódunk szerelmi viszonyba a munkahelyen, meglehetősen sokan élnek a lehetőséggel.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.