Amikor életmódváltáson gondolkodunk, sokszor csak a végső cél lebeg a szemünk előtt, és nem látjuk az utat, amelyen lassan, de tudatosan végig kellene mennünk. A tartós életmódváltás lényege, hogy nem sprintelni kell az úton, hogy minél hamarabb célba érjünk, hanem olyan tartható tempót felvenni, amellyel nem fulladunk ki már az út közepén. Kiss Gergely személyi edző segítségével összegyűjtöttük, hogy mire is kell figyelnie annak, aki valódi sikert szeretne elérni.

Hogyan ne bukjunk bele az életmódváltásba? – A személyi edző válaszol

Rövid távú eredmények

Tapasztalatom szerint a legtöbben már ott vétik az első hibát, amikor egy újévi fogadalom miatt életmódváltásba kezdenek. Ez általában úgy néz ki, hogy egy hónapos időhatárt adnak maguknak a látványos eredmény elérésére. Amikor ezzel a mentalitással eljönnek hozzám edzeni, és megkérdezik, hogy mikor láthatják majd az eredményeket, a legtöbben megrökönyödnek attól, hogy azt mondom, reálisan ez minimum 12 hetükbe fog kerülni.

Fenntartható fejlődés

Az életmódváltás nem egyenlő egy drasztikus fogyókúrával, ennek lassan, lépésről lépésre kellene megtörténnie. A legjobb, ha kitűzünk magunk elé egy hosszú távú célt, mondjuk egy évre előre, és közte 3 hónapos mikrocélokat határozunk meg. Ezek lehetnek olyan egyszerűek is, mint például az, hogy három hónapig csak magamra főzök, kipróbálom az összes alternatív köretet, vagy három hónapig minden héten rendszeresen edzek.

Kilófüggőség

Az életmódváltás első lépése lehet, hogy kidobjuk a mérlegünket. Sokan még mindig a kilók bűvöletében élnek, és hozzám is úgy fordulnak, hogy 5 kilótól szeretnének megszabadulni. De mi az az öt kiló? Némi víz és a tegnap esti vacsora a hasunkban. Ez a szemlélet mára már teljesen elavult. Itt van például a BMI-rendszer, amely testmagasság és testsúly alapján oszt be minket bizonyos kategóriákba. Egy korábbi orvosi állapotfelmérésen a BMI-indexem alapján az elhízott kategóriába kerültem. Az orvos rám nézett, majd zárójelben hozzáírta: sportolás miatti túlsúly. Érezzük, hogy ez így nem túl pontos, nem igaz?

Testösszetételváltoztatás

Ahelyett, hogy ráfeszülnénk arra, mit mutat a mérleg, inkább a testünk összetételével kellene tisztában lennünk. Új vendég esetén mindig egy ilyen méréssel kezdünk, ami teljes képet ad arról, hogy az illetőn mennyi felesleges zsír van, mennyire kevés az izma, és hogy a súlyfeleslege hogyan oszlik meg arányaiban a testén. Ilyenkor sokan rájönnek arra, hogy komplexebben kell szemlélniük és kezelniük a saját testüket, ami megint csak abban segít, hogy kialakulhasson az illetőben az egészséges életmódváltásszemlélet.

Január, fogadom!

Bár izgalmas dolog január elsején fogadalmat tenni, nyújtsa fel a kezét az, akinek ezt hosszú távon sikerült is betartania. Ezzel a fogadalommal csak annyi a baj, hogy nem szívből jön, hanem kényszer, nyomás alatt születik: január elseje van, fogadalmat KELL tenni. És ezt úgy tesszük, hogy a gondolat még nem érett meg bennünk, nem hangolódtunk rá és nem köteleződtünk el mellette teljesen. Ezért van az, hogy januárban megtelnek az edzőtermek, februárban pedig kiürülnek.

Legyen az edzés örömforrás

Ahelyett, hogy egy kötelező „én megfogadtam, most már muszáj” hozzáállással indulunk edzeni, ahol csak elfáradunk, leizzadunk, büdösek leszünk, ráadásul egy csomó időnk is elmegy, inkább találjunk olyan edzésformát, amely boldoggá tesz bennünket. Azt se felejtsük el, hogy a téli időszakban a szervezetünk a raktározásra áll rá, ilyenkor kicsit lassabb az anyagcserénk, nehezen mozdulunk ki otthonról. Ha az edzőterem nem vált be, akkor keressünk olyan mozgásformát, amelytől tényleg jobban érezzük magunkat, és ne az számítson, hogy az milyen hatással lesz majd a külsőnkre. Menjünk úszni, biciklizni, sétáljunk egy nagyot télen, csináljunk bármit, amiben örömünket leljük, csak tegyük rendszeresen!

Ezeket már olvasta?

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink