A rendszeres testmozgás nemcsak az életmódváltás, de az egészségünk megőrzésének is az egyik alappillére. Ám itt sem szabad átesni a ló túloldalára!

Hol a határ? 5 jel, hogy talán edzésfüggő lettél

Gyakori, hogy az életmódváltás következtében rendszeresen sportolni kezdők túlzásba esnek, és szinte edzésfüggő lesz belőlük. Ez a „mozgásfüggőség” egy adott pontig az egészséges keretek között marad, de ha túllépsz egy határon, nemcsak a sérülések kialakulását kockáztatod, de más problémák is jelentkezhetnek. Érdemes tehát a testmozgással kapcsolatban is a harmóniára, a kiegyensúlyozott terhelésre és az egészséges mértékre törekedni. Nézzük, milyen jelek mutathatják, hogy esetleg edzésfüggő vált belőled.

edzésfüggő edzés sport

Fotó: Shutterstock

 

1. Növekvő ingerküszöb

Egyre több és keményebb edzésre van szükséged ahhoz, hogy elérd a sport kezdeti jótékony hatásait? Sokan érzik azt, hogy egy idő után nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is egyre komolyabb kihívásra van szükségük. Ez azonban nem feltétlenül van így. A sportban is – mint az élet annyi más területén – nehéz megtalálni az arany középutat.

 

2. Rosszkedv, ingerlékenység

Ki kell hagynod egy edzést? Ha ezt jól viseli, nincs semmi baj. De ha ingerült leszel, rosszkedvű, esetleg megmagyarázhatatlan fáradtság tör rád, és csak arra tudsz gondolni, hogy most éppen miről maradsz le, nem jó úton haladsz. Az edzés is csak egy olyan – egyébként sok örömet adó – program, amit néha bizony le kell mondani, el kell halasztani.

 

Ha kevés az időd: Gyors alakformálás heti 5×4 percben

 

3. A kontroll hiánya

Jelzésértékű, ha képtelen vagy módosítani a testmozgás időtartamát más elfoglaltságod miatt. Lehet, hogy optimális esetben egy órát töltesz edzéssel, de néha meg kell elégedned fél-háromnegyed órával.

 

4. Testmozgás sérülés ellenére

Néha a fizikai állapot nem teszi lehetővé a megszokott edzésintenzitást, edzésformát. Ez nem tragédia! Vagy válassz kímélőbb sportot, vagy pihenj. Ha sérülten sportolsz, komoly, akár maradandó sérüléseket szerezhetsz!

 

11 tipp, hogy elkerüld a sportsérüléseket

 

5. Csökkenő érdeklődés, romló szociális kapcsolatok

Az élet nem csak a sportról szól, ezt az edzésfüggő emberek hajlamosak néha elfelejteni. Számos érdekes program vár az edzőtermen kívül is. A családi, baráti kapcsolatok ápolása is fontos, ne mondj le találkozókat az edzésre hivatkozva.

Fit percek: Alakformálás 20 percben

Hozzászólások

Gyulladáscsökkentő ételek a krónikus betegségek ellen
A legtöbben az alakunk megőrzésére gondolva utasítjuk vissza a fánkot vagy a pizzát. Pedig a megfelelő táplálkozással a gyulladások, a krónikus betegségek ellen is küzdhetünk!
Ne dobd ki, talán még ehető! Pénztárcabarát konyhai újrahasznosítás
Évente több millió tonna étel kerül a szemétbe, aminek nagy része ehető lenne...
Folyton nassolsz? Tippek, hogy leszámolj a kínzó farkasétvággyal!
Ha az alábbi néhány élelmiszert beépíted az étrendedbe, valamint odafigyelsz a mértéktartó táplálkozásra, legyőzheted az állandó éhségérzetet!
Kalóriaszegény desszert: dinnyés-ribizlis joghurtfagyi
Ha egy könnyű fogyókúrás édességre vágysz a kánikulában, ezt a receptet mindenképpen próbáld ki!
Tippek az edzőtől: A formás kar 5+1 titka
Szeretnél szép, nőies vállakat, feszes tónusú karokat? Szalka Andrea Hot Iron master trainer elmondja, mire figyelj, és mit tegyél, hogy elérd a célodat.
Pajzsmirigyproblémára jódszegény diéta? Erre figyelj!
Egyes pajzsmirigybetegségekben a jódszegény diéta képes a sérült pajzsmirigyfunkciót támogatni. Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmondja, hogy mit kell tudni erről az étrendről.
Életmódváltás szakértői szemmel – A személyi edző tanácsai
A fogyásban, az életmódváltásban az orvos és a dietetikus mellett az edző is sokat segíthet – nem csak a testmozgással kapcsolatban. Kiss Gergely személyi edző elmondja, mik a közös munka lépései.
Magyarország cukormentes tortája: íme a 2020-as győztes!
A Szentivánéji Álom elnevezésű süteményben nincs hozzáadott cukor, és szeletenként 13,3 g szénhidrátot, valamint 252,5 kcal-t tartalmaz.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.