Ízlés és megszokás kérdése, hogy izomcsoportok vagy teljes testet átmozgató gyakorlatok szerint szeretünk edzeni. Szakértőnk szerint a legjobb eredmény érdekében érdemes ezt a kettőt kombinálni.

Izolált mozdulatalapú edzés

Az izolált edzés nem más, mint amikor egy adott izmot vagy izomcsoportot a többitől teljesen különválasztva dolgoztatunk meg, vagyis amikor láb-, hát- vagy karnapot tartunk. Ilyenkor legtöbbször a konditerem gépparkját használjuk, vagyis azokat a gépeket, amelyek majdnem minden esetben megtámasztják a gerincünket, stabilizálnak, és tényleg csak arra az egy izomra tudunk velük koncentrálni. Izomtömeg-növelés esetén rendkívül hatásos ez az edzésforma, ha azonban nem csak az esztétikai célokat helyezzük előtérbe, próbáljuk ki bátran a mozgásalapú (funkcionális) edzést.

Mindennapi mozgások a gyakorlatban Amikor mozdulatalapú edzésről beszélünk, tulajdonképpen arról van szó, hogy nem csupán egy, hanem több izomcsoportot vagy éppen az egész testet kapcsoljuk be az edzés során. Itt elsősorban nem az izom minél hatékonyabb megdolgoztatásán van a hangsúly, az egész szervezet edzése a cél. „Ilyenkor a mozdulatok minél helyesebb és pontosabb kivitelezésén dolgozunk, amivel egyebek között az ideg-izom kapcsolatot próbáljuk minél magasabb szintre emelni. Ha edzés alatt egyoldali munkát, egyensúlyi helyzetet és a kettő kombinációját gyakoroljuk, olyan képességre tehetünk szert, amellyel könnyedén megelőzhetjük a hétköznapi sérüléseket” – magyarázza Varga Zoltán személyi edző a mozdulatalapú edzés előnyeit. Tehát, ha megtanuljuk helyesen elvégezni a mindennapos mozgásformákat – például, hogy ne derékból emeljünk fel valamit –, akkor a későbbiekben sokkal kevesebb hétköznapi sérülést szenvedünk, például nem csípődik be gyakran a derekunk vagy nem fog kimenni a bokánk, mert rosszul léptünk le a járdáról.

Bár a legtöbben attól félünk, hogy ha súlyzós edzést végzünk, akkor majd hirtelen fel fog ugrani ránk plusz 5 kg tiszta izom, ez azonban tévhit. Ha viszont nem tudunk szabadulni a gondolattól, érdemes a mozgásalapú edzést választanunk, ahol súlyok helyett leginkább a saját testünket használjuk, izomtömeg-növelés helyett pedig atletikusan izmos idomokra tehetünk szert. Összességében egyik edzésforma sem jobb vagy rosszabb a másiknál, a cél mindig az, ami szükségszerűvé teszi valamelyiket, azonban a legjobb megoldás az, ha egy szakember segítségével mindkét edzésformából átveszünk gyakorlatokat, mozgásmintákat, amelyeket bele tudunk építeni a számunkra legmegfelelőbb, egyénre szabott programba.

MOZOGJON BÉRES ALEXANDRÁVAL! GYAKORLATSOROK, HOGY LEDOLGOZZA A HABCSÓKOT ÉS A BEJGLIT!

4 GYAKORLAT, AMITŐL SZEBB LESZ A VÁDLIJA

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink