A futás az egyik legkedveltebb és legtermészetesebb mozgásforma. Segít a fogyásban, erősíti a szívet és a tüdőt, megdolgoztatja az izmokat és javítja a közérzetet. Ha futni szeretne, nem kell sok előkészület, hiszen a láb mindig kéznél van, de azért érdemes végiggondolni, mire is lehet szüksége a futóedzésen.

Készüljön fel a futásra 3 lépésben

Az első lépés: Cipővásárlás

A kényelmes futócipő kiválasztása nagyon fontos. A nem megfelelő cipő ugyanis túlterhelheti a láb és a hát izmait, sérüléseket okozhat. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy régi, kopott cipőben kezdenek futni, vagy esetleg a reklámokban látott csodacipőhöz ragaszkodnak. Ma már hihetetlenül széles a kínálat futócipőkből, olyan azonban nincs, amely mindenkinek jó lenne. A megfelelő lábbeli kiválasztásakor figyelembe kell venni a leendő használója lábfejének alakját, mozgásának jellegzetességeit, a súlyátés azt, hogy milyen felületen fog futni. A futócipőt mindig szaküzletben vásárolja, ahol az eladók segítenek kiválasztani az önnek leginkább megfelelőt.

Alapszabály, futócipőből mindig fél-egy számmal nagyobbat kell venni: a lábujjak nem nyomódhatnak a cipő orrához és a saroknak is mozogni kell a cipőben. A jó futócipőről általánosságban elmondható, hogy semlegesíti a rossz futóstílusból adódó negatív hatásokat, csökkenti a sérülések kockázatát. Könnyű, tartós anyagból készül, jól szellőzik, tartja a lábat, kiváló a párnázása. A futócipőhöz szükség van néhány jó minőségű sportzoknira is. Kaphatók kifejezetten futáshoz ajánlott speciális zoknik, amelyeknek nincs orrvarrásuk, puha a talprészük és jól illeszkednek a sarokra, nem mozdulnak el mozgás közben.

Forrest Gump Running GIF - Find & Share on GIPHY

Praktikus öltözködés

Nem csak a közérzetét, a sportteljesítményét is befolyásolja, hogy mit visel futás közben. A futáshoz szükség van alapruházatra, ami egy vékony, testhez simuló réteg és elvezeti az izzadságot. A legjobb, ha minden, a testtel közvetlenül érintkező ruhadarab – a sportmelltartó is – víztaszító, vízelvezető tulajdonságú, így a bőr szárazon tartható és elkerülhető a megfázás. A speciálisan futáshoz kifejlesztett, elasztikus, sejtes-légáteresztő anyagú ruhák azon kívül, hogy szárazon tartják a bőrt, rugalmasságukkal feszesen tartják az izmokat is. Ha a külső hőmérséklet 10 °C alá esik, szükség van hőszigetelő ruházatra is, hogy a test hőmérséklete ne változzon meg.

Az időjárás viszontagságaitól – széltől, esőtől – is óvni kell a testet. A speciális, szélmegállító fóliával és vízlepergető réteggel ellátott futódzsekik tökéletes védelmet jelentenek. Ezek légáteresztőek, ami lehetővé teszi, hogy az izzadság pára formájában távozhasson. Hidegben célszerű kesztyűt és sálat, valamint sapkát viselni. Ez utóbbi különösen fontos védelmi szempontból, hiszen a fejen keresztül jelentős hőleadás történik.

Mi kellhet még?

Léteznek karra felhelyezhető tokok szövetből, műanyagól. Ezekben elfér a telefon, zsebkendő, esetleg a kulcs is. Gyakori probléma a folyadékpótlás a futóedzés során. Van, aki kézben viszi a palackot, mások a derékra szerelhető kulacsokra esküsznek. Jó megoldás a futáshoz kialakított hátizsák, amelyet a törzsön kell rögzíteni, és futáskor együtt mozog a futóval. ez ugyan kevésbé torzítja a futómozgást, mint mondjuk egy övtáska, de a hát nehezebben szellőzik, és arról sem szabad elfeledkezni, hogy minden ilyen „kellék” pluszsúlyt jelent. ha szeretné követni, hogyan fejlődik, vezessen edzésnaplót. Ez pulzusmérővel, futóórával és okostelefonnal „felfegyverkezve” a legegyszerűbb: a különböző alkalmazások folyamatosan rögzítik az adatokat és edzés után azonnal ki is elemzik.

Futás hidegben

„Nyomják a vasmamik!” – Babakocsis futás

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.

Ajánlataink