Oldal kiválasztása
Fanni húsz éves volt, amikor 1 óra 15 perc és 54 másodperces eredményével felállította a leghosszabb ideig kitartott női planking gyakorlat hazai rekordját. Bár „csak” otthon, de azóta többször is megdöntötte ezt az eredményét.

Kocsis Fanni útja a lovastornától a magyar plank rekordig

Melyik sport volt az első szerelmed?

Igazából én egy duci kislány voltam, egészen tizenkét éves koromig. Szerettek volna elküldeni gyógytestnevelésre is, de már akkor sem gondoltam, hogy az volna a megoldás. Emlékszem, hogy a hatodik és hetedik osztály közötti nyári szünetben ültem otthon, és írtam magamnak egy diétát. Nem tanultam róla semmit, egyszerűen elővettem egy lapot, és összeírtam, hogy mit és mennyit eszem egy nap. Húztam egy vonalat és lecsökkentettem az adagokat. Tíz kilót sikerült lefogynom egy nyár alatt. Nagyon büszke voltam, hogy kitűztem egy célt, kitartottam és sikerült elérnem.

A diéta után jött a sport?

Igen, először a lovaglás, aztán a lovastorna. Bár, sajnos nem tudtam olyan fiatalon kezdeni, mint ajánlott. 15 évesen mentem el az első edzésre, a fogyásom után, így tartó lettem, vagyis én emeltem, tartottam a kisebbeket. Ennél a sportnál a stabilitás, a koordináció és az erő nagyon sokat számít, főleg a csoportos versenyszámokban. A vállat és karokat kellett főleg erősítenem, ezért is lett széles vállam. De én szerettem ilyen erős lenni.

Kocsis Fanni, lovastorna, plank, rekord

„Ha egyszer eldöntöm, hogy tartom, akkor a legvégsőkig elmegyek. ”
Fotó: Kocsis Fanni

A lovastornából jött a 75 perces plank?

A lovastornán erősítésnek 1-2 perces plankeket végeztünk. Aztán csatlakoztam egy fitnesz csapathoz, ahol már 5-10 percekig tartottuk ki. Itt inkább részesítettem előnyben az erősítő, fiúsabb, statikusabb edzéseket. Jó érzés volt, gond nélkül húzódzkodni. Az egyik lány elküldte nekem a felhívást, hogy lesz egy plank rekordkísérlet. Otthon kipróbáltam, hogy meddig bírom. 30 perc körüli volt az átlag, és jelentkeztem.

Hogyan lett a harmincból 75 perc?

Folyamatosan mértem magamnak is az időt a versenyen. Ez nekem nagyon sokat segít. Mindig mondogattam magamnak, hogy még 10 másodperc, még 10 másodperc… Ez a mantra nagyon átlendít a holtpontokon. Azt hiszem, hogy a kitartás az egyik erősségem, és a planknél ezt ki is tudom használni. Valahogy, mintha a plankben jobban érezném a küzdést, hiszen míg a futásban akár egy pillanatra is, de lelassíthatok, addig a planket tartani kell, vagy vége.

Plank pozícióban az egész teste dolgozik, minden izma megfeszül. Különösen fontos, ha a törzsizmainkat szeretnénk erősíteni. A pozícióban meg kell tartania magát egy bizonyos ideig az alkarjaira támaszkodva, így megdolgoztatja a törzsizmait, farizmait és a combhajlítóját. A planket kezdők, akár 20 másodperccel is kezdhetik, idővel pedig javasolt10 másodpercekkel emelni az időt.

Hallgattál közben zenét?

Igen! Szerintem mást nem lehet plank közben csinálni, mert az olvasás, vagy a filmnézés gyorsan kizökkent a fókuszból. Inkább zavaró, mint segítő.

Kocsis Fanni, plank, rekord

„Az olvasás, vagy a filmnézés gyorsan kizökkent a fókuszból.” Fotó: http://artpole.hu

Mentálisan és fizikálisan is zavaró?

Plank közben nem lehet unatkozni, hiszen folyamatosan arra figyelsz, hogy korrigáld a tested, legyen tökéletes ponton a csípőd, feszüljön a hasad, legyen jó helyen a vállad. Tulajdonképpen akkor csinálod jól, ha szenvedsz.

Melyik táborhoz tartozol? Akik összekulcsolva tartják a kezüket, vagy akik egyenesen maguk előtt?

Én összefogtam, mert úgy tanultam először, de tudom, hogy a világrekordot nyitott kézzel csinálták és én is edzettem úgy. Picit valóban nehezebb, mert szűkebben van a könyököd, és jobban záródik a lapockád.

Mi a tanácsod azoknak, akik most kezdik ezt a gyakorlatot?

Hogy plank előtt kifejezetten a vállukra mindig végezzenek bemelegítő gyakorlatokat. Nekem soha nem a csípőm tartása volt nehéz, hanem az, hogy a vállam, a könyököm felett legyen, és ne vigyem hátra.

Milyen étrenddel készültél a versenyre?

Ekkoriban sok saját testsúlyos edzésre jártam. Ennek megfelelően nagyon kevés barna rizst, vagy bulgurt ettem, sok csirkével, zöldséggel. Tojásnak csak a fehérjét ettem meg, mindennap fogyasztottam fehérjeport és zsírszegény túrót. Ma már ezt sokkal okosabban csinálnám. Például vegán fehérjéket is ennék a csirke mellett. Ráadásul szerintem sok diétának lehet az a buktatója, hogy valakinek elege lesz a csirkéből és a rizsből, és megborul az egész. Azt se felejtsük el, hogy a mindennapi életünkhöz szüksége van a szervezetünknek a szénhidrátra, de azok legyenek az úgynevezett „jó szénhidrátok”.

A rekordod óta eltelt három év. Próbáltad megdönteni?

Otthon igen – ami nyilván nem hiteles – de akkor 2 órát és 30 percet tartottam. Nagyon szerettem volna az akkori 3 óra 31 perces világrekordot megdönteni, és nem is gondoltam, hogy az elérhetetlen volna. Most viszont már emelkedett a tét, így a 4 órát kellene túlszárnyalni.

Ahogyan azt a Diéta és Fitnesz korábban megírta, idén júniusban egy 48 éves anyuka, Dana Glowacka megdöntötte Maria Kalimera korábbi 3 óra 31 perces rekordját, Glowacka ugyanis 4 óra 12 percig tartotta ki a planket.

És nem vagy motivált?

Már nincsenek ilyen rekordkísérlet terveim. Most a tanulásé a főszerep az életemben. Anglisztikát tanulok, ha minden jól megy, akkor másfél év múlva fogok diplomázni. Ez nem azt jelenti, hogy kikopott az életemből a sport, hiszen közben elvégeztem egy fitnesz edzői tanfolyamot is, de nem használom. Nekem az angol jobban működik munkaként.

Kocsis Fanni, lovastorna, plank, rekord

„A lovastornán erősítésnek 1-2 perces plankeket végeztünk.”
Fotó: Kocsis Fanni

A sport tehát parkolópályára került?

A lovastornát kb. három éve fejeztem be. A saját testsúlyos edzések számát pedig egy éve kezdtem el csökkenteni az iskola miatt. Emiatt nem aggódom, mert tudom, hogy hogyan kell majd újra építkezni, hiszen az alapok megmaradtak. Elég szélsőséges ember vagyok, ami segít nekem a plankben is. Ha egyszer eldöntöm, hogy tartom, akkor a legvégsőkig elmegyek. Tulajdonképpen minden sporttal így vagyok.

Fanni rekordját Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke hitelesítette. Azóta nem érkezett hír arról, hogy hivatalosan ezt megdöntötték volna. Az eseményt az Artpole stúdióban tartották, Fanni egyik nyereménye pedig az volt, hogy egy hónapig kipróbálhatta az itteni órákat. Neki a stretching, vagyis a nyújtással foglalkozó órák voltak a kedvencei.

Kisfia motiválta a 40 éves Ironman bajnokot – fotó

Az összes ingyenes szabadstrand a Balatonon

Hozzászólások

Diéta és Fitnesz a Facebook-on

6 hatásos arcpakolások nyári gyümölcsből
Egy fárasztó nap után az arcunk is felfrissülhet, regenerálódhat a nyári gyümölcsök nyújtotta kényeztetéstől.
7 ötlet, hogy többet sportoljon az egész család
Ha a gyermek azt látja, hogy anyu és apu nem sportol, bizony felteszi a kérdést, akkor ő miért tenné? Mutassunk jó példát, szoktassuk rá az egész családot az aktív kikapcsolódásra.
Ez az egyetlen őszinte fotó, amit Kim Kardashian megosztott a testéről
Kim Kardashian patikamérlegen adagolja a tökéletesre szabott pózolást, de talán életében először egy igazán őszinte fotót sikerült megosztania, aminek még az üzenete is segíthet olyanoknak, akik hasonló tünetekkel harcolnak.
Hová menjünk hétvégén? – Programajánló
Visszatért a kánikula, így erre a júliusi hétvégére, csupa szabadtéri programot ajánlunk!
A 47 éves Sofia Vergara nem tud diétázni, de az alakja másról árulkodik
Azt mondja, hogy a mértékletesség a titka, de diétákat rendre elbukja. Mondja az alakján ez nem látszik.
5 otthon elvégezhető gyakorlat, ami gyilkolja a hasi zsírt
Öt szuper gyakorlat, amelynek segítségével elindulhatunk egy egészségesebb úton! A hasi zsír makacs, de nem legyőzhetetlen, és otthon is tehetünk ellene, ha napi 15-20 percig ezeket a gyakorlatokat végezzük!
Barna rizzsel a narancsbőr ellen? Igen!
Helytelen táplálkozás mellett akár tizenéves lányoknak is lehet narancsbőrös a combja, a feneke. A legjobb mód a megelőzés, de ha erről már lekéstünk, akkor is van lehetőség a bőr felületének javítására.
Duci kislányból tündöklő nő lett Radics Gigi
Azt mondja, változtatni csak önmagunkért érdemes, másoknak ne akarjunk megfelelni. Radics Gigi rengeteget fogyott az elmúlt években, a finom ételekről nem akar lemondani, boldog és jól érzi magát a bőrében.
Vízen lebegő piknikasztal hódít a neten
Akik inkább a vízben kártyáznának, uzsonnáznak, és hőségben eszükben sincs kimenni a vízből, azok imádni fogják ezt a lebegő piknikasztalt.
Habzsi-dőzsi: 7 mód, hogy ne hízzon a nyaralás alatt
Csapdák, amik miatt nyaralásról hazatérve képtelenek vagyunk begombolni a nadrágunkat.
Mihalik Enikő fürdőruhás képeit csak csodálni lehet
Egyszerűen imádjuk Mihalik Enikő friss, fürdőruhás képeit.
Mi az a poliol (cukoralkohol), és mit kell tudni róla?
Diéta, vagy betegség miatt, egyre többen törlik az étrendjükből a cukrot. A különböző helyettesítőkről sokat írtunk már, de melyek tartoznak a poliolok, vagyis a cukoralkoholok közé?
Nagyon sokat fogyott Cseke Katinka - fotó
Cseke Katinka életében sok változás történt az elmúlt hetekben. Nemcsak a Jóban Rosszban sorozattól búcsúzott, hanem a túlsúlytól is.
Hitelesen! Táplálkozási tanácsok kismamáknak
Mikre kell odafigyelnünk a várandósság alatt, és hogyan válogassuk össze azt az étrendet, ami mind a mamának, mind a babának megfelel?
7 csodaszép zuhanyzó, ami alatt állandóan énekelnénk
Inspirálódjon ezekkel a csodás zuhanyzókkal!
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.