Fanni húsz éves volt, amikor 1 óra 15 perc és 54 másodperces eredményével felállította a leghosszabb ideig kitartott női planking gyakorlat hazai rekordját. Bár „csak” otthon, de azóta többször is megdöntötte ezt az eredményét.

Kocsis Fanni útja a lovastornától a magyar plank rekordig

Melyik sport volt az első szerelmed?

Igazából én egy duci kislány voltam, egészen tizenkét éves koromig. Szerettek volna elküldeni gyógytestnevelésre is, de már akkor sem gondoltam, hogy az volna a megoldás. Emlékszem, hogy a hatodik és hetedik osztály közötti nyári szünetben ültem otthon, és írtam magamnak egy diétát. Nem tanultam róla semmit, egyszerűen elővettem egy lapot, és összeírtam, hogy mit és mennyit eszem egy nap. Húztam egy vonalat és lecsökkentettem az adagokat. Tíz kilót sikerült lefogynom egy nyár alatt. Nagyon büszke voltam, hogy kitűztem egy célt, kitartottam és sikerült elérnem.

A diéta után jött a sport?

Igen, először a lovaglás, aztán a lovastorna. Bár, sajnos nem tudtam olyan fiatalon kezdeni, mint ajánlott. 15 évesen mentem el az első edzésre, a fogyásom után, így tartó lettem, vagyis én emeltem, tartottam a kisebbeket. Ennél a sportnál a stabilitás, a koordináció és az erő nagyon sokat számít, főleg a csoportos versenyszámokban. A vállat és karokat kellett főleg erősítenem, ezért is lett széles vállam. De én szerettem ilyen erős lenni.

Kocsis Fanni, lovastorna, plank, rekord

„Ha egyszer eldöntöm, hogy tartom, akkor a legvégsőkig elmegyek. ”
Fotó: Kocsis Fanni

A lovastornából jött a 75 perces plank?

A lovastornán erősítésnek 1-2 perces plankeket végeztünk. Aztán csatlakoztam egy fitnesz csapathoz, ahol már 5-10 percekig tartottuk ki. Itt inkább részesítettem előnyben az erősítő, fiúsabb, statikusabb edzéseket. Jó érzés volt, gond nélkül húzódzkodni. Az egyik lány elküldte nekem a felhívást, hogy lesz egy plank rekordkísérlet. Otthon kipróbáltam, hogy meddig bírom. 30 perc körüli volt az átlag, és jelentkeztem.

Hogyan lett a harmincból 75 perc?

Folyamatosan mértem magamnak is az időt a versenyen. Ez nekem nagyon sokat segít. Mindig mondogattam magamnak, hogy még 10 másodperc, még 10 másodperc… Ez a mantra nagyon átlendít a holtpontokon. Azt hiszem, hogy a kitartás az egyik erősségem, és a planknél ezt ki is tudom használni. Valahogy, mintha a plankben jobban érezném a küzdést, hiszen míg a futásban akár egy pillanatra is, de lelassíthatok, addig a planket tartani kell, vagy vége.

Plank pozícióban az egész teste dolgozik, minden izma megfeszül. Különösen fontos, ha a törzsizmainkat szeretnénk erősíteni. A pozícióban meg kell tartania magát egy bizonyos ideig az alkarjaira támaszkodva, így megdolgoztatja a törzsizmait, farizmait és a combhajlítóját. A planket kezdők, akár 20 másodperccel is kezdhetik, idővel pedig javasolt10 másodpercekkel emelni az időt.

Hallgattál közben zenét?

Igen! Szerintem mást nem lehet plank közben csinálni, mert az olvasás, vagy a filmnézés gyorsan kizökkent a fókuszból. Inkább zavaró, mint segítő.

Kocsis Fanni, plank, rekord

„Az olvasás, vagy a filmnézés gyorsan kizökkent a fókuszból.” Fotó: http://artpole.hu

Mentálisan és fizikálisan is zavaró?

Plank közben nem lehet unatkozni, hiszen folyamatosan arra figyelsz, hogy korrigáld a tested, legyen tökéletes ponton a csípőd, feszüljön a hasad, legyen jó helyen a vállad. Tulajdonképpen akkor csinálod jól, ha szenvedsz.

Melyik táborhoz tartozol? Akik összekulcsolva tartják a kezüket, vagy akik egyenesen maguk előtt?

Én összefogtam, mert úgy tanultam először, de tudom, hogy a világrekordot nyitott kézzel csinálták és én is edzettem úgy. Picit valóban nehezebb, mert szűkebben van a könyököd, és jobban záródik a lapockád.

Mi a tanácsod azoknak, akik most kezdik ezt a gyakorlatot?

Hogy plank előtt kifejezetten a vállukra mindig végezzenek bemelegítő gyakorlatokat. Nekem soha nem a csípőm tartása volt nehéz, hanem az, hogy a vállam, a könyököm felett legyen, és ne vigyem hátra.

Milyen étrenddel készültél a versenyre?

Ekkoriban sok saját testsúlyos edzésre jártam. Ennek megfelelően nagyon kevés barna rizst, vagy bulgurt ettem, sok csirkével, zöldséggel. Tojásnak csak a fehérjét ettem meg, mindennap fogyasztottam fehérjeport és zsírszegény túrót. Ma már ezt sokkal okosabban csinálnám. Például vegán fehérjéket is ennék a csirke mellett. Ráadásul szerintem sok diétának lehet az a buktatója, hogy valakinek elege lesz a csirkéből és a rizsből, és megborul az egész. Azt se felejtsük el, hogy a mindennapi életünkhöz szüksége van a szervezetünknek a szénhidrátra, de azok legyenek az úgynevezett „jó szénhidrátok”.

A rekordod óta eltelt három év. Próbáltad megdönteni?

Otthon igen – ami nyilván nem hiteles – de akkor 2 órát és 30 percet tartottam. Nagyon szerettem volna az akkori 3 óra 31 perces világrekordot megdönteni, és nem is gondoltam, hogy az elérhetetlen volna. Most viszont már emelkedett a tét, így a 4 órát kellene túlszárnyalni.

Ahogyan azt a Diéta és Fitnesz korábban megírta, idén júniusban egy 48 éves anyuka, Dana Glowacka megdöntötte Maria Kalimera korábbi 3 óra 31 perces rekordját, Glowacka ugyanis 4 óra 12 percig tartotta ki a planket.

És nem vagy motivált?

Már nincsenek ilyen rekordkísérlet terveim. Most a tanulásé a főszerep az életemben. Anglisztikát tanulok, ha minden jól megy, akkor másfél év múlva fogok diplomázni. Ez nem azt jelenti, hogy kikopott az életemből a sport, hiszen közben elvégeztem egy fitnesz edzői tanfolyamot is, de nem használom. Nekem az angol jobban működik munkaként.

Kocsis Fanni, lovastorna, plank, rekord

„A lovastornán erősítésnek 1-2 perces plankeket végeztünk.”
Fotó: Kocsis Fanni

A sport tehát parkolópályára került?

A lovastornát kb. három éve fejeztem be. A saját testsúlyos edzések számát pedig egy éve kezdtem el csökkenteni az iskola miatt. Emiatt nem aggódom, mert tudom, hogy hogyan kell majd újra építkezni, hiszen az alapok megmaradtak. Elég szélsőséges ember vagyok, ami segít nekem a plankben is. Ha egyszer eldöntöm, hogy tartom, akkor a legvégsőkig elmegyek. Tulajdonképpen minden sporttal így vagyok.

Fanni rekordját Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke hitelesítette. Azóta nem érkezett hír arról, hogy hivatalosan ezt megdöntötték volna. Az eseményt az Artpole stúdióban tartották, Fanni egyik nyereménye pedig az volt, hogy egy hónapig kipróbálhatta az itteni órákat. Neki a stretching, vagyis a nyújtással foglalkozó órák voltak a kedvencei.

Kisfia motiválta a 40 éves Ironman bajnokot – fotó

Az összes ingyenes szabadstrand a Balatonon

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink