Elég hiperaktív, túlmozgásos kislány voltam. Emlékszem mikor valaki vendégségbe jött hozzánk tudta, hogy engem a falon, a csöveknél kell keresni, mert mindig ott lógtam, mint egy kis csimpánz. Így édesanyám úgy döntött, hogy keres nekem egy olyan mozgásformát, ahol a fölös energiáimat levezethetem. 6 éves voltam, mikor beíratott akrobatikus tornára, ahol olyannyira megtaláltam önmagam, hogy később fitnesz versenyző lettem. Édesanyaként pedig ragaszkodom ahhoz, hogy a gyermekeim sportoljanak.

Laky Zsuzsi: „Következetesen ragaszkodom ahhoz, hogy a gyermekeim sportoljanak”

 

Sziasztok, Laky Zsuzsi vagyok. A nevem talán ismerős lehet, hiszen 2003 óta (mikor Párizsban megnyertem Miss Európa szépségversenyt) találkozhattál velem a médiában. Nemrég a férjemmel részt vettünk a TV2-n futó a Legbátrabb Páros című műsorban, amit megnyertünk. Kalandokban azonban nem csak Máltán volt részünk, két tündéri kislány édesanyjaként minden nap egy merész vállalkozás. Mostantól havonta többször írok nektek itt a Diéta és Fitneszen énidőről, anyaságról, kihívásokról…

Nagy szerencsém volt ezzel a típusú edzés formával – rengeteget tanultam, sokkal kitartóbb lettem, az alakomat is formálta és egy nagyszerű csapat tagja lehettem. Mivel a gyerekkorom nagyrészét a sport, a versenyzés és a fellépések töltötték ki egészen 19 éves koromig, nagyon fontosnak tartottam, hogy a lányaim is mozogjanak. Ezzel a mai napig így vagyok, a sportolás az egyik olyan dolog, amihez következetes ragaszkodom a gyerekeimnél is. Rengeteget gondolkodtam, hogy a csajokat milyen edzésre vigyem, és nem voltam egyszerű helyzetben, hiszen Budapestről kiköltöztünk Gödre és itt kevesebb a lehetőség, mint egy nagyvárosban. Tudtam, hogy Pestre nem szeretném hordani őket, viszont valami hasonló edzésformát kerestem, mint amit én is csináltam. Persze maximálisan szem előtt tartva azt is, hogy ők mit szeretnének igazán.

Luca, a nagyobb lányom egy időben kajak edzésre járt, ami nemcsak kajakozást, hanem úszást és száraz edzéseket is jelent. Nagyon tetszett neki, de mikor elkezdődött az iskola besűrűsödtek a programok. Emellett ritmikus gimnasztikára is járt szintén itt a környéken. Szívesen vittem volna mindenhova, de közben azt is tudtam, nem szabad leterhelni. Megbeszéltük, válasza ki melyiket szeretné igazán. Mivel az úszásnál sajnos volt egy rossz élménye, így maradt a ritmikus gimnasztika. Azt gondolom rengeteget számít, ki az edző és hogy az adott sportban van e sikerélménye, megdicsérik e, így nem sokkal később a ritmikus gimnasztikát is abbahagyta, mert ott meg nekem volt rossz tapasztalatom, és én mondtam, hogy nem megyünk oda többet. Nehéz dolog ez is, hiszen kitartásra szeretném nevelni őket, de kérdés az is, hol van a pont, amikor tényleg azt mondjuk „váltsunk!?”.

Lehet sokan nem fogtok velem egyetérteni, de talán megértitek, számomra azért fontos, hogy versenyezzenek, mert én is ebben szocializálódtam. Szinte hetente mentünk fellépni vagy versenyekre, rengeteg helyre eljutottunk külföldre is. A lányok jelenleg mindketten Vácra járnak akrobatikus tornára, nagyon szeretik, látjuk a fejlődést és majd, ha eljön az ideje szeretnének versenyezni is, Luca már nagyon várja. Emellett azt gondolom, nem kell minden gyereknek versenyszerűen sportolnia, sőt! A legfontosabb, hogy bármilyen formába is, de az életük része legyen a mozgás. A sportban örömüket lelhetik, egészségesebbek lesznek, és szuper hobbi lehet egy életen át. Ezért is kell szerintem már gyerekkorban, tudatosan efelé terelgetni őket.

Nektek mi a véleményetek a téma kapcsán? Ti hogyan kötitek le a gyerkőcök felesleges energiáit? Milyen szempontok szerint terelgetitek őket az egyik vagy másik sportág felé?

Zsuzsit itt tudjátok követni az Instán!

ZSUZSI KORÁBBI ÍRÁSAIT ITT TALÁLOD!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink