Amennyire elcsépelt, annyira elengedhetetlen: ha fejlődni szeretnénk, ha arra vágyunk, hogy a sikerélmény ne csak a sportolás kezdeti stádiumában legyen része az életünknek, bizony, feszegetni kell a határainkat.

Lépj ki a komfortzónádból, fejlődj!

Sokunk számára már az edzés vagy a testformálás puszta gondolata is a határátlépést súrolja. De valahol el kell kezdeni, ha pedig már elkezdtük, miért ne törekednénk arra, hogy még jobbak, még erősebbek, még szálkásabbak, még hajlékonyabbak legyünk, és egyre fejlődjünk a sportban?

 

Fő a fokozatosság!

A legfontosabb, ha sportról van szó, a türelem. Adjunk időt magunknak, a szervezetünknek, hogy megszokja az új kihívásokat. Nem szabad minden előzetes terv nélkül belevetnünk magunkat a mozgásba, hiszen tudjuk, ha nem fektetjük le az alapokat, a rosszul kivitelezett mozgás sérüléshez vezethet. Fájó ízületek, kimerültség, alvászavar – ezt érjük el, ha a készségeinkhez képest túl nagy súlyokkal, intenzitással és edzéssűrűséggel vágunk bele a sportba.

Ha teljesen kezdők vagyunk, ne sajnáljuk az időt az állapotfelmérésre. Ezután minimális ellenállással, nagyobb ismétlésszámmal, rövidebb ideig tartó edzésekkel kezdjük testünk formálását. A zsír olvad, az izmok fejlődnek – az életmódváltás néhány hét alatt meglátszik majd az alakunkon.

 

Megfelelő edzésterhelés

Hosszabb-rövidebb idő után azonban csalódottan vehetjük észre, hogy a fejlődés stagnál. A fogyás megáll, az izmok nem fejlődnek olyan látványosan, mint a kezdeti stádiumban. Az edzés ugyanis a szervezet számára egyfajta stressz: minden alkalommal a határait feszegetjük, így leszünk alkalomról alkalomra ügyesebbek. Persze csak akkor, ha megfelelő nagyságú inger éri a testet. Mit is jelent ez? Azt az egyénenként eltérő határt, amit még épphogy elbír a szervezet. Amennyiben egy adott súllyal, adott gyakorlattól pár ismétlés után elfáradunk és képtelenek vagyunk belőle többet végezni, vagy épp ellenkezőleg, ha könnyedén végzünk el a kezünkben lévő súllyal akár 40-50 ismétlést, az azt jelenti, nem megfelelően terheljük a szervezetünket. Előbbi esetben túlterhelés lesz a gond, utóbbinál pedig a várva várt eredmény marad el, hiszen nem feszegetjük a határainkat, nem ösztönözzük fejlődésre a szervezetünket. Hasonló a helyzet akkor is, ha túl sokat vagy túl keveset edzünk egy-egy héten.

 

Feszegessük a határokat, de okosan!

Hogyan érhetjük el a kitűzött célt úgy, hogy ne sérüljünk le, és folyamatosan fejlődjünk?

  • Az életmódváltást kezdjük alacsony intenzitású edzésekkel. Az alapozásnak is meg kell adni az időt, szóljon erről legalább 8-12 hét. A heti edzések száma legyen kettő, egy-egy alkalom fél óráig tartson.
  • Fejlődésünktől függően 4-6 hét után emeljük az edzések számát és időtartamát. És persze lassan változtathatunk az ellenálláson, a súlyok méretén is – keressük a határainkat. A megfelelő az, ha éppen hogy, de meg tudjuk csinálni az adott ismétlésszámot. A szervezetünk néhány hét alatt hozzászokik a terheléshez. Az ellenállások emelése, a progresszív terhelés után jöhet a gyakorlatok variálása. Guggolás helyett végezzünk egylábas guggolást, sima bicepszgyakorlat helyett jöhet a fordított fogású bicepsz – és így tovább. Ebben a ciklusban, néhány héten emelhetünk a súlyok tömegén is.
  • Ezután jöhet a következő „akadály”: váltsunk edzésmódszert! A nagyobb ismétlésszámoktól haladjunk a feszességet adó 8-12-es ismétlésszámok felé, és a végén tényleg akkora terhelést válasszunk, amivel a 8 ismétlés épphogy megy.

És ha ez is megvan? Jöhet egy teljesen más sportcél. Feszesség helyett rugalmasság, erő helyett állóképesség, vagy akár egy új sport!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!
A barátai sem ismerték meg Gábort, annyit fogyott! Mi a titka?
Egész nap nem evett, este viszont már alig látott az éhségtől. Nem mozgott, állandóan az autóban ült, így szép lassan rakódtak egymásra a fölösleges kilók... Egy magánéleti válság kellett hozzá, hogy Miklay Gábor drasztikusan változtasson az életmódján.

Ajánlataink