Amennyire elcsépelt, annyira elengedhetetlen: ha fejlődni szeretnénk, ha arra vágyunk, hogy a sikerélmény ne csak a sportolás kezdeti stádiumában legyen része az életünknek, bizony, feszegetni kell a határainkat.

Lépj ki a komfortzónádból, fejlődj!

Sokunk számára már az edzés vagy a testformálás puszta gondolata is a határátlépést súrolja. De valahol el kell kezdeni, ha pedig már elkezdtük, miért ne törekednénk arra, hogy még jobbak, még erősebbek, még szálkásabbak, még hajlékonyabbak legyünk, és egyre fejlődjünk a sportban?

 

Fő a fokozatosság!

A legfontosabb, ha sportról van szó, a türelem. Adjunk időt magunknak, a szervezetünknek, hogy megszokja az új kihívásokat. Nem szabad minden előzetes terv nélkül belevetnünk magunkat a mozgásba, hiszen tudjuk, ha nem fektetjük le az alapokat, a rosszul kivitelezett mozgás sérüléshez vezethet. Fájó ízületek, kimerültség, alvászavar – ezt érjük el, ha a készségeinkhez képest túl nagy súlyokkal, intenzitással és edzéssűrűséggel vágunk bele a sportba.

Ha teljesen kezdők vagyunk, ne sajnáljuk az időt az állapotfelmérésre. Ezután minimális ellenállással, nagyobb ismétlésszámmal, rövidebb ideig tartó edzésekkel kezdjük testünk formálását. A zsír olvad, az izmok fejlődnek – az életmódváltás néhány hét alatt meglátszik majd az alakunkon.

 

Megfelelő edzésterhelés

Hosszabb-rövidebb idő után azonban csalódottan vehetjük észre, hogy a fejlődés stagnál. A fogyás megáll, az izmok nem fejlődnek olyan látványosan, mint a kezdeti stádiumban. Az edzés ugyanis a szervezet számára egyfajta stressz: minden alkalommal a határait feszegetjük, így leszünk alkalomról alkalomra ügyesebbek. Persze csak akkor, ha megfelelő nagyságú inger éri a testet. Mit is jelent ez? Azt az egyénenként eltérő határt, amit még épphogy elbír a szervezet. Amennyiben egy adott súllyal, adott gyakorlattól pár ismétlés után elfáradunk és képtelenek vagyunk belőle többet végezni, vagy épp ellenkezőleg, ha könnyedén végzünk el a kezünkben lévő súllyal akár 40-50 ismétlést, az azt jelenti, nem megfelelően terheljük a szervezetünket. Előbbi esetben túlterhelés lesz a gond, utóbbinál pedig a várva várt eredmény marad el, hiszen nem feszegetjük a határainkat, nem ösztönözzük fejlődésre a szervezetünket. Hasonló a helyzet akkor is, ha túl sokat vagy túl keveset edzünk egy-egy héten.

 

Feszegessük a határokat, de okosan!

Hogyan érhetjük el a kitűzött célt úgy, hogy ne sérüljünk le, és folyamatosan fejlődjünk?

  • Az életmódváltást kezdjük alacsony intenzitású edzésekkel. Az alapozásnak is meg kell adni az időt, szóljon erről legalább 8-12 hét. A heti edzések száma legyen kettő, egy-egy alkalom fél óráig tartson.
  • Fejlődésünktől függően 4-6 hét után emeljük az edzések számát és időtartamát. És persze lassan változtathatunk az ellenálláson, a súlyok méretén is – keressük a határainkat. A megfelelő az, ha éppen hogy, de meg tudjuk csinálni az adott ismétlésszámot. A szervezetünk néhány hét alatt hozzászokik a terheléshez. Az ellenállások emelése, a progresszív terhelés után jöhet a gyakorlatok variálása. Guggolás helyett végezzünk egylábas guggolást, sima bicepszgyakorlat helyett jöhet a fordított fogású bicepsz – és így tovább. Ebben a ciklusban, néhány héten emelhetünk a súlyok tömegén is.
  • Ezután jöhet a következő „akadály”: váltsunk edzésmódszert! A nagyobb ismétlésszámoktól haladjunk a feszességet adó 8-12-es ismétlésszámok felé, és a végén tényleg akkora terhelést válasszunk, amivel a 8 ismétlés épphogy megy.

És ha ez is megvan? Jöhet egy teljesen más sportcél. Feszesség helyett rugalmasság, erő helyett állóképesség, vagy akár egy új sport!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Miért aludj többet?
Egy egészséges felnőttnek napi 7-9 óra alvásra van szüksége, ezzel szemben átlagosan 6 óra 40 percet alszunk a hétköznapokon, míg hétvégén átlagosan 7 órát. Ez meglehetősen kevés. A gyerekeknek – életkoruktól függően – ennél is több alvásidőre van szükségük, ők 11-18 órát is átszundíthatnak a napi 24 órából. Megfelelő alvásmennyiséggel boldogabbak, kipihentebbek, testileg, lelkileg erősebbek lehetünk – és a felesleges kilók is gyorsabban lemennek. 
Hihetetlen erősítő gyakorlat, te meg tudod csinálni?
Mintha a fizika összes törvényével menne szembe ez az edzés, mely lényegében az egész testet megdolgoztatja! Gyilkos! Rengeteg videót találhatsz róla a neten, de te vajon meg tudod csinálni?
Amikor agyunkra megy a diéta (szó szerint)!
Tévedés azt gondolni, hogy a szellemi hanyatlás csak a nagyszüleinket veszélyezteti. Az apró feledékenységek, a „jaj, nem jut eszembe” állapot már a harmincas éveink közepétől is jelentkezhet. De megfelelő táplálkozással és mozgással sokat tehetünk azért, hogy szellemileg is frissek maradjunk minden életkorba.
3 zseniális karfiolrecept, ha diétázol
Elképesztő lehetőségeket rejt a karfiol! Ez az egyszerű zöldség hihetetlenül sokféleképpen elkészíthető! Rosttartalma magas, szénhidrát viszont szinte nincs benne, így az egyik legjobb választás fogyókúrához!
Mit egyél, ha szeretnél több C-vitamint?
A C vitamin fokozza immunrendszerünk működését, ennek köszönhetően lerövidíti a meghűléses megbetegedések hosszát és enyhíti a tüneteket. Azonban a náthán kívül még számos esetben fejti ki jótékony hatását.
Milyen izzadásgátlót vigyek az edzőterembe?
Az aktív életmód megfelelő higiéniát is követel. Nem mindegy, milyen kozmetikumokat használunk a tisztálkodás és az izzadság elleni védelem során. A MAKEUP webáruház szakértői összeállítottak egy listát a legjobb izzadásgátló dezodoroktól, amelyek hatékony védelmet nyújtanak edzés során is:
Éhgyomorra kávét? Tilos vagy lehet? Itt az igazság!
Akad, aki addig semmihez nem kezd hozzá, amíg meg nem itta az első kávéját éhgyomorra. A kérdés csak az, hogy vajon ez egy egészségtelen szokás, amiről mihamarabb le kellene szokni, vagy nyugodtan megtehetjük?
Egy jó módszer, hogy 40 év felett is leolvadjon a hasi zsír
A kor előrehaladtával a súlyfeleslegtől egyre nehezebb megszabadulni. Különösen a has tájékán
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.