Többféle oka is lehet, de a leggyakoribb az erőteljes fizikai megterhelés hatására jelentkező izomláz. Lássuk milyen módszerek vannak az enyhítésére!

Mit kezdjünk az izomlázzal?

Korábban úgy gondolták, hogy az izomlázat a tejsavtermelődés okozza. A legújabb elméletek szerint azonban a panaszokért több tényező együttesen felelős:

  • egyrészt a rossz vérellátottság
  • az oxigénhiány
  • az anyagcseretermékek felszaporodása és az ennek következtében kialakult savas környezet
  • az izomrostokban keletkezett mikroszkopikus szakadások

Megelőzés és nyújtás

Gyengéd nyújtással csökkentheti az izomfájdalmakat, de a legjobb természetesen a megelőzés. Súlyzós edzéseket követően végezzen rövid ideig aerob mozgást, hogy a vére újra feltöltődjön oxigénnel és tápanyagokkal, így segítve a gyógyulást. Az izomlázat megelőzheti, ha fokozatosan terheli a szervezetét. A testmozgás utáni nyújtás nagyon fontos része az edzésnek. Lazítja az izmokat, csökkenti a görcsök és a fájdalom kialakulásának esélyét.

Hűtés vagy melegítés?

Sokakban fölvetődik a kérdés, hogy az izomfájdalom hűtéssel vagy melegítéssel csökkenthető-e. Szakemberek szerint az azonnali hűtés gyors megkönnyebbülést hoz, csökkenti a gyulladást, de a továbbiakban a vérkeringés fokozására a melegítés a jó. A hideg borogatást a legegyszerűbb a mélyhűtőben található fagyasztott zöldségekkel (például borsóval) végezni, de a jégakku vagy jégkocka is megteszi. Ne tegye közvetlenül az érintett területre a jeget, előtte csomagolja puha törülközőbe.

Keserűsós és almaecetes fürdő

A keserűsóban lévő magnézium segít ellazítani az izmokat, csökkenti a gyulladást és a duzzanatot. Keverjen el két csésze keserűsót egy kád meleg vízben, és áztassa magát 20 percig. Almaecetes fürdőhöz keverjen el egy kád meleg vízben 2 csésze almaecetet néhány csepp borsmentával. Az almaecet káliumtartalma fokozza a sejtek regenerálódását, a borsmenta nyugtató, lazító hatású.

Vitaminok és ásványi anyagok

A c-vitamin kollagéntermelő hatású, ami segít a szövetek, a bőr, a vérerek regenerálódásában – viszonylag már kis mennyiségben is. Izomláz kezelésére napi 60 mg c-vitamin elegendő, amelyhez könnyen hozzájut: egyen pár szem narancsot, egy kis tányérnyi párolt brokkolit vagy egy fél sárgadinnyét. Az izomrostok sérülésekor egy kreatin-foszfokináz nevű enzim kerül a véráramba, komoly fájdalmakat okozva. Az e-vitamin felgyorsítja a vérkeringést, segítve ennek az enzimnek a távozását a szervezetből. A kukorica, a csonthéjasok, a zöld leveles zöldségek e-vitamin-tartalma magas. A magnézium elengedhetetlen az idegek, izmok zavartalan működéséhez, regenerálódásához. A tökmag, a napraforgómag, a spenót és a lazac gazdag magnéziumforrás.

Masszírozás

A túl nagy terhelés apró szakadásokat okoz az izomszövetekben, ami immunreakciót (gyulladást) vált ki. A szervezet így próbálja a sérült sejteket megjavítani. A masszázs csökkenti a gyulladást előidéző citokin termelését, ami a fájdalomért felelős, és javítja a sejtek regenerálódását, elősegítve az izmok nagyobb igénybevételhez való alkalmazkodását.

Gyógynövények

Jó néhány gyógynövény segít az izomláz tüneteinek csökkentésében. A levendulaolajat tartalmazó krémek enyhítik a fájdalmat, oldják az izomfeszültséget és gyulladáscsökkentő hatásúak is. A boróka remek izomlazító, a körömvirágkrém enyhíti az izomfájdalmakat. a cickafarkfű alkoholos kivonata is rendkívül jó izomlazító.

Meggylé és koffein

A meggylé gyulladáscsökkentő hatása régóta ismert. Bizonyított, hogy az izomfájdalom mértéke alacsonyabb azoknál, akik ezt a gyümölcslevet isszák. A meggylében található antioxidánsok ugyanis gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásúak, ráadásul mellékhatásoktól sem kell tartani. A koffein blokkolja az adenozint, amely kulcsfontosságú az energiatovábbításban, így a fájdalmat is csökkenti. Ahhoz, hogy ez a hatás érvényesülhessen, naponta átlagosan 400 mg koffeint (3-4 csésze kávét) kell fogyasztani.

Maradjon lendületben!

Kerülje el a sérülést! 3 általános hiba nyújtásnál

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.

Ajánlataink