Czanik Krisztián személyi edző elmondja, mi a lényege ennek az edzéstípusnak, valamint arra is válaszol, hogy mely kritikusnak vélt izomcsoportok kerülnek ilyenkor fókuszba.

Női alakformáló edzés: hogyan zajlik, miként fejleszt?

Minden izomcsoport dolgozik

– A női alakformáló edzés keretében elérhető többféle csoportos alakformáló aerobik-, kiscsoportos konditermi és egyfős konditermi személyi edzés is. Én a konditermi edzést részesítem előnyben, mert a gépek sokasága miatt itt van leginkább lehetőség az alakformálásra – hangsúlyozza Czanik Krisztián, Squash Sziget Fitness Center edzője. – Minden izomcsoportot tökéletesen megdolgoztathatunk, alaposan és célirányosan, egyéni terhelési szint mellett, hogy elérjük a kívánt formát, persze bizonyos határok között, a genetikai adottságaink függvényében. A konditeremben a kézi súlyzók mellett gépeket használunk, amelyek segítségével biztonságosabb és hatékonyabb az edzés, és a terhelési szint is könnyen, szinte határok nélkül változtatható.

 

Mik a kritikus részek?

– A nők fizikai terhelhetősége a strukturális és hormonális különbségek miatt más, mint a férfiaké, és nyilvánvalóan ez az edzés felépítésében is megmutatkozik – mondja Krisztián. – A női alakformáló edzés során a testformálási módszerek hasonlók, viszont az arányokban, az alkalmazott ellenállások használatában jelentős eltérések vannak. A szóban forgó mozgásformáknál a nőknél kritikusnak vélt izomcsoportokat részesítjük előnyben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a többi izomcsoportot kihagyjuk, kiiktatjuk az edzésből, de egyértelműen a problémás izomcsoportokra fókuszálunk, és másodsorban terheljük a többi izomcsoportot. A kritikus részek jellemzően az alsó végtagok izmai, a külső csípőizmok, a combközelítő izmok, de nem maradhatnak ki a felsőtest izmai sem, csak ezeket kevesebb gyakorlattal, kisebb terhelésben dolgoztatjuk.

 

Az alakformáló edzés kulcsa: a változatosság

– A nagyobb és elsődleges izomcsoportokat, az alsó végtagokat és farizmokat 3-4 gyakorlattal, a kisebb és másodlagos izomcsoportokat, a mell-, hát-, váll- és karizmokat 2-3 gyakorlattal eddzük. A hasizmokat is minden alkalommal megdolgoztatjuk. Fejlődést csak változatos edzésprogrammal érhetünk el!

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

Hozzászólások

Állj fel! Egészségvédő tanácsok ülőmunkát végzőknek
Íme, néhány tipp, hogy kiszabadulhass az irodai szék „rabságából”.
Melyik fontos tápanyagokat tartalmazza a kismama étrendje?
Az anya várandósság alatti életmódja kihat a magzatra is, éppen ezért sem mindegy, hogy milyen élelmiszereket fogyaszt a kismama a terhessége alatt.
Tökéletes őszi főétel: sertéskaraj sült almával és lila hagymával
Az omlós, szaftos hús és a fűszeres, édeskés sült alma páratlan duója a titka ennek az ínycsiklandó főételnek. Egyszerűen elkészíthető, egészséges, és bármilyen alkalomra beválik.
Kell-e a víztisztító, ha mellékíze van a csapból folyó ivóvíznek?
Vajon szükséges-e víztisztító berendezést használni, vagy a csapból folyó ivóvíz fogyasztható akkor is, ha néha úgy érezzük, hogy kellemetlen mellékíze van?
Iktasd ki! 7 furcsa ok a pattanásos bőr hátterében
A felnőttkori pattanások bizony sok kellemetlen percet szereznek, ezért érdemes megkeresni a kiváltó okokat. A Diéta és Fitnesz összegyűjtött néhány érdekes tényezőt, ami a problémához vezethet.
Érdekességek a tojásról, amiket nem biztos, hogy tudtál
A tojás az anyatej után a legjobb minőségű ételünk, mellesleg az emberiség legelterjedtebb fehérjeforrása. A tojásnak számos jótékony hatása van az egészségre.
Melengető finomság: Fűszeres almás-sütőtökös krémleves
A hűvös őszi estékre tökéletes választás az évszak két kedvencéből, a sütőtökből és almából készült fűszeres, melengető krémleves.
Alexander-technika – szelíd gyógymód a krónikus fájdalom ellen
Hanyag tartás, lógó fej, megfeszített végtagok, fájó hát és derék. Ismerős? Az Alexander-technika segítségével nemcsak a panaszokat szüntethetjük meg, de testi-lelki egészségünkért is sokat tehetünk.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.