Vajon az ünnepek alatt merjünk-e inni, vagy mindenképp kerüljük az alkoholt? Ha már viszont elcsábultunk, merjünk-e az ivás után nem sokkal edzeni, vagy inkább regenerálódjunk még? És egyáltalán: beleférnek-e a hétvégi bulik a kiegyensúlyozott életmódba?

Sport és alkohol – így igyunk az ünnepek alatt

Pró és kontra

Ahogyan önmagában semmilyen élelmiszerre nem mondhatjuk azt, hogy kizárólag az a felelős az elhízásért vagy a rossz közérzetért, az alkoholról sem jelenthetjük ki kategorikusan, hogy soha ne fogyasszuk. Az éles elhatárolódás helyett inkább érdemes megnézni, hogy milyen előnyeink és hátrányaink származhatnak belőle, és ennek alapján eldönteni: vajon az, ha néha elcsábulunk, összeegyeztethető-e a célkitűzéseinkkel? Vagy az ünnepi asztalnál is csak vízzel koccintsunk?

PRÓ

  • Mértékkel fogyasztva, kis dózisban még kvázi orvosságnak is tekinthető – ez azonban nagyfokú önfegyelmet igényel.
  • Kis mennyiségben az alkohol növeli a vér jó koleszterinszintjét, ami jó a szívnek, a keringési rendszernek.
  • Társaságalkotó és -összetartó ereje vitathatatlan.

KONTRA

  • Mértéktelen fogyasztása során teljes leépülés lehet a „jutalom”.
  • Cukor van benne.
  • Az alkoholból mindig zsír lesz – nem tud az izmokban szénhidrátként lebomlani. Egyszerűbben: zsírraktározásra serkenti a szervezetünket.
  • Lassítja a regenerációt.
  • Növeli az étvágyat, többet eszünk, jobban hízunk.
  • Megtévesztés, hogy jobban alszunk tőle: csak úgy érezzük, hogy kellemesen ellazít, miközben alkoholos állapotban kevésbé pihentető a mély alvás, mint általában.
  • Meggátolja az izomépítést, mert gátolja a fehérjeszintézist. Így edzés után például nagyon nem jó, ha alkohollal jutalmazzuk magunkat.
  • Nőként is termelünk tesztoszteront, persze kisebb mennyiségben. Mindazonáltal ez a hormon szerepet játszik – az izomépítés mellett – az anyagcsere gyorsításában is. Alkohol hatására csökkenhet a hormon termelődése, ami lassabb zsírvesztéshez vezet.
  • Hatására a szív kevesebb vért tud pumpálni az ereinkbe, így oxigénellátottságunk is jelentősen csökken. (Előző lapszámunkban pedig bővebben kifejtettük, hogy a helyes légzésnek milyen fontos szerepe van a hatékony edzésben.)

Hatása a sportteljesítményre

Az Amerikai Sportorvos Társaság szerint az alkohol hatása a teljesítményünkre mindössze két rövidke mondatban összefoglalható: Nagy mennyiségű alkohol egyszeri elfogyasztása limitálja és kedvezőtlenül befolyásolja a reakcióidőt, a kéz-szem koordinációt és az egyensúlyt. Csökkenti az izomerőt, a gyorsaságot, az izom-állóképességet és a szív-érrendszeri állóképességet.

Miért zsírosít az alkohol?

Mint minden „jó étel”, az alkohol is rendelkezik egy bizonyos kalóriatartalommal. A különbség csak az, hogy míg a barna rizsből vagy zabból nyert tápanyag esszenciális, addig az alkoholra a szervezetnek nincs szüksége. Egyszerű példa: 10 gramm alkohol nagyjából 1 óra alatt tud lebomlani a májban, így a szervezetünk az idő alatt csak ezzel van elfoglalva, ahelyett hogy a zsírt dolgozná fel. Ráadásul ezek a kalóriák üresek, tehát egyáltalán nem tudnak hasznosulni, ennél fogva az izmunk építésében sem játszanak szerepet, minden alkohollal bevitt energia szépen megy a zsírraktárba.

Edzés után csak egy pohárkával

„Sok sportolótól hallottam már, hogy edzés után – főleg állóképességi edzés után – milyen jólesik egy sör, és mivel sok szénhidrátot tartalmaz, fel is tölti a kimerült glikogénraktárakat. Ezzel csak annyi a probléma, hogy a szénsavas sör megterheli az emésztőrendszert, amely inkább minőségi tápanyagokra vágyna edzés után, plusz az alkohol üres kalória, a szervezet semmit nem tud vele kezdeni, ráadásul alkoholról lévén szó, rontja a fehérjeszintézist és pusztítja a sejteket, így az izomsejteket is” – figyelmeztet szakértőnk, Balog Zsolt Holmes Place személyi edző.

DIÉTA KARÁCSONYIG

SOS AZONNALI ÉLETMÓDVÁLTÁS

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.

Ajánlataink