Néhány könnyű és egyszerű trükk, hogy jelentősen növelje a sportolás hatékonyságát

7 tanács, hogy hatékonyabban sportoljon

IGYON EGY CSÉSZE KÁVÉT A REGGELI EDZÉS ELŐTT!

Az edzések előtt elfogyasztott koffein segít a központi idegrendszer „felébresztésében”, felpörgetésében, így egy kis extra energiához jut, mielőtt belevetné magát a kemény sportba. Ráadásul élénkítő hatásának köszönhetően még erősebbnek, gyorsabbnak érzi majd magát, és így az edzést is jobban élvezi. Fontos azonban, hogy ne közvetlenül az edzés előtt, hanem fél órával korábban igya meg a csésze kávét. Még az is előfordulhat, hogy a korai koffeinadag a mozgással kiegészítve egész napra feltölti energiával, és már nem is kívánja annyira az újratöltést a nap további részében.

ÉRKEZZEN PONTOS TERVVEL AZ EDZŐTEREMBE!

Ha fejben már megtervezte az edzést, sok időt spórolhat a teremben: nem ácsorog majd tanácstalanul a gépek előtt, célirányosan végezheti az erősítést vagy éppen a kardiót. Mondani sem kell, így nem csak időt spórol, de hatékonyabb is lesz. Sokat segíthet a személyi edző korábban összeállított edzésterve is, illetve ha mindig van B terve, például arra az esetre, ha a használni kívánt gép éppen foglalt.

JÖHET A MOTIVÁLÓ ZENE!

Az edzőtermekben általában hangos zene szól, ám, míg néha ez kifejezetten inspiráló, máskor esetleg nem felel meg az ízlésének és a hangulatának. Ilyen esetekre érdemes magánál tartania egy jó fülest, a telefonján pedig egy felpörgető, sportos lejátszási listát. A kedvenc számaira ugrálva energikusabbnak, gyorsabbnak, erősebbnek érezheti magát, és talán később is unja el a biciklizést vagy a futást a padon.

KAPCSOLJA KI A TELEFONJÁT!

Ha mindenképpen magával vinné a terembe a telefont, a mozgás idejére tegye repülő üzemmódba vagy kapcsolja ki. Ez az idő a mozgásról szól, ne hagyja, hogy egy-két hívás vagy üzenet kizökkentse a ritmusból.

KEZDJE AZ EDZÉST DINAMIKUS BEMELEGÍTÉSSEL!

Akár odakinn, akár teremben edz, mindenképpen szánjon időt a bemelegítésre. Nem csak a sérüléseket kerülheti el, de a kedve is megjön a mozgáshoz – ha esetleg motiválatlanul indult el otthonról. Dinamikusabb bemelegítés során megemelkedik a testhőmérséklete és a pulzusa, bemelegednek az izmai, így az edzés során még többet hozhat ki a gyakorlatokból.

OSSZA BE OKOSAN AZ IDEJÉT!

Maximalizálja a mozgásidőt, minimalizálja a pihenőidőt. Mármint két gyakorlat között. Gyakori hiba, hogy valaki két gyakorlatsor között túl sokat üldögél és nyomogatja a telefonját (ezért is érdemes az öltözőben hagyni a telefont!), ezzel pedig az időt húzza. Különösen problémás ez, ha korán reggel, munka előtt mozog és időre kell mennie, így aztán kevesebb edzés fér a meghatározott időkeretbe. Ezzel persze nem azt mondjuk, hogy ne hagyjon szünetet a gyakorlatok között, sőt! Mindenképpen be kell iktatni kis pihenőket – különben sérüléssel számolhat –, de határozza meg előre, hány percet hagy magának, és attól ne térjen el. Gyorsabb, hatékonyabb lesz, ha betartja a maga által előírt szabályokat.

VEZESSEN EDZÉSNAPLÓT!

Ha minden alkalom után gondosan feljegyzi, mit és mennyit edzett, könnyen nyomon követheti a fejlődését. Minden alkalommal, ha sportolni megy, írja fel, milyen gyakorlatokat végzett, mekkora súlyokat emelt, hány ismétlést tudott könnyen elvégezni, milyen gyorsan futott vagy biciklizett, mennyit úszott és így tovább. Összehasonlítva ezeket az adatokat a mérleg vagy éppen a mérőszalag által mutatott értékekkel, így pár hét alatt kirajzolódik majd, milyen sokat formálódott a teste az életmódváltásnak köszönhetően. Ez pedig motiválóan hat: ha nincs kedve elindulni a terembe, csak vessen egy pillantást az addig elért eredményeire.

Ezek is érdekelhetik!

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.