A térdfájdalom, a különböző térdsérülések igen gyakoriak a sportolók között. Nem véletlenül, hiszen mozgás közben talán e testrészünket éri a legnagyobb terhelés. Beletörődnünk azonban nem kell, sőt a mozgás örömétől sem kell megválnunk. Néhány gyakorlattal sokat segíthetünk az állapotunkon.

Sportolók mumusa: a térdfájdalom

Akár edzőteremben emelgetjük a súlyokat, akár zumbaórán izzadunk, akár a futás a mindenünk, a térdfájás előbb vagy utóbb sajnos sokunkat utolér. Miért is olyan gyakori épp ez a fajta sérülés? A térd ugyanis az ízületeink közül az egyik legösszetettebb felépítésű, így a legsebezhetőbb is. Három részből áll: a combcsont ízületéből, a lábszárcsont ízületéből és a térdkalácsból. A rossz tartás, a mozgásszegény életmód, a sok üldögélés miatt fontos izomcsoportokat nem mozgatunk át rendszeresen és alaposan, nem erősítjük őket.

Ezért nem elég erősek például a has, a fenék, a törzs és a hát izmai, ezt pedig a térdünk sínyli meg. De ha túl gyenge a comb- vagy a lábfejizom, ha nem eléggé stabil a boka- vagy a csípőízület, akkor is a térdet, a porcfelszínt, illetve az inakat éri fokozott terhelés. Súlyosabb esetben ez már nem csak a sportolást nehezíti meg, de hosszabb gyaloglás, lépcsőzés során is jelentkezhet a fájdalom.

Mit tehetünk?

A sportolók között is gyakori hiba, hogy kihagyják a nyújtást. Pedig, ha nem nyújtjuk rendesen például a csípő és a fenék izmait, úgy edzés közben a térd „kompenzál”, a gyenge izomcsoportok helyett dolgozik, így sokszoros megerőltetés éri, ami térdfájdalomhoz vezethet. A nyújtás azonban sokat segíthet. A térd is rugalmasabb lesz a térdín nyújtásával. A nyújtáshoz hasonlóan a bemelegítés elodázása is komoly problémához vezethet. E nélkül a térdeket hirtelen és erős terhelésnek tesszük ki, ha nem melegednek be a környékbeli izmok, akkor az ízületet károsítjuk. Erősítsük a mélyizomzatot is, nem feledve: minőség a mennyiség előtt! Végezzük lassú, mély mozdulatokkal a gyakorlatokat, inkább csináljunk belőlük kevesebbet, de a kivitelezésük legyen megfelelő.

Nagyon fontos, hogy erősebb, visszatérő fájdalom esetén konzultáljunk orvossal. A pihentetés ez esetben önmagában nem segít, ha pedig az orvos beleegyezése nélkül keresünk alternatív gyógyulási formákat, akár még nagyobb kárt is okozhatunk. A problémát legjobban a megelőzéssel tudjuk kezelni, ebben segíthetnek az alábbi gyakorlatok – amelyek enyhe térdfájdalom esetén is hatásosak lehetnek. Ám, aki komoly fájdalommal küzd, mindenképpen konzultáljon orvosával, mielőtt alkalmazni kezdi ezeket a gyakorlatokat.

FAL MELLETTI ÜLÉS

Álljon vállszélességű terpeszbe. Hajlítsa be a térdét, engedje le a fenekét és a csípőjét, a testsúlyát pedig a sarkakra helyezze. Ügyeljen, hogy a térdét ne engedje a lábujjai elé, törzsét, hátát tartsa egyenesen. Ha nehéz a mozdulat, támaszkodjon a falnak. Tartsa ki a mozdulatot körülbelül 3-5 másodpercig, majd ismételje meg a gyakorlatot tízszer.

Milyen gyakran végezze? Hetente háromszor.

SZÖRNYJÁRÁS

Kössön össze egy gumikötelet, húzza fel bokáig. Lépjen olyan széles terpeszbe, amennyire csak a kötél engedi – a gumikötél végig legyen feszes –, majd sétáljon így előre: a térdeit hajlítsa be, mintha leguggolna. Tegyen harminc lépést. Ismételje meg a gyakorlatot háromszor.

Milyen gyakran végezze? Hetente négyszer.

PLANK

Feküdjön a talajra. Emelkedjen fel plank pozícióba, ügyelve arra, hogy a tartása egyenes legyen. Támaszkodjon az alkarján, a könyökei a vállak alatt helyezkedjenek el. Tartsa meg a mozdulatot körülbelül 30 másodpercig. Ismételje meg a gyakorlatot háromszor.

Milyen gyakran végezze? Mindennap.

TÉRDHAJLÍTÁS SZTEPPLÉPCSŐN

Lépjen fel mindkét lábbal egy kisebb emelvényre vagy sztepplépcsőre. Lassan engedje oldalra, hátra a jobb lábát, a sarkával érintse meg a talajt. Térjen vissza a kiinduló pozícióba, majd ismételje meg a gyakorlatot a másik oldalra. Végezzen 10 ismétlést.

Milyen gyakran végezze? Hetente kétszer.

GYAKORLATOK, AMIKET MINDEN EDZÉSEN VÉGEZZEN EL! – 2. RÉSZ

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink