Szeretnél önfeledten koncentrálni a kedvenc sportodra? Akkor ne feledkezz meg az egyik legérzékenyebb testrészedről: vigyázz a melledre!

Találd meg a tökéletest! Kalauz a sportmelltartó kiválasztásához

 

sportmelltartó, sport, edzés

A felszabadult sportolás egyik titka a jól megválasztott sportmelltartó
Fotó: Shutterstock

Nemcsak esztétikai és kényelmi, hanem egészségügyi szempontból is fontos, hogy megfelelő sportmelltartó viselése. Futásnál, ugrásnál vagy az erőteljesebb mozdulatok során a mellszöveteket komoly terhelés éri, ami fájdalommal járhat, sőt hosszú távon a keblek elveszthetik rugalmasságukat, a kötőszövet, illetve a Cooper-szalagok (ezek segítségével csatlakozik a mell a szegycsonthoz) megnyúlhatnak, a cici „lógóssá” válhat. A probléma megelőzhető a jól illeszkedő sportmelltartókkal, hiszen ezek kialakításuknak köszönhetően megtartják a mellek súlyát, csökkentik a rázkódást, leveszik a hátról a terhet, így javítva a testtartást. Éppen ezért bármilyen mozgásfajta, de különösen az állóképességi sportok során ajánlott egy profi darab viselése.

 

Kinek van szüksége rá?

Minden nőnek, még az A kosarasoknak is szükségük van a védelemre, sportolás közben ugyanis a mell akár 8 cm-t is képes fel-alá mozogni. Ráadásul az évek számának növekedésével az oldalirányú mozgás is egyre jelentősebb. Egy keményebb intervalledzésnél ez már bizony fájdalmas lehet. Szerencsére a jól illeszkedő sportmelltartó a mozgást jelentősen visszafogja.

 

Nem mellékes: a sportmelltartó mérete

A sportmelltartó mérete gyakran különbözik a mindennapokban hordott melltartóétól. A méretek gyártónként változnak, ezért érdemes többfélét is felpróbálni. Miután belebújtál, ugrálj egy helyben, mozgasd a karodat, hajolgass. Ha eközben a melleid túlzottan mozognak, akkor válassz másik méretet vagy fazont. A jó sportmelltartó szűk, feszes, de nem szorít, nem vág és nem kényelmetlen. Aranyszabály, hogy a vastag pántok mindig jobban elosztják a terhet a vállakon.

 

Melyik sportmelltartó melyik sportághoz illik?

Alacsony intenzitás/könnyű tartás:

Egy jóga- vagy piláteszóra alatt nem éri olyan nagy terhelés a mellet, mint például futás során. Ha a fenti sportok közül rajongsz valamelyikért, érdemes a keresztezett pántos modellek között szétnézned.

Közepes intenzitás/közepes tartás:

Tánchoz, zumbához, síeléshez, mászáshoz, bringázáshoz vagy kick-boxhoz tökéletes.

Magas intenzitás/erős tartás:

CrossFit, terepfutás, futás, aerobik, tenisz, kosárlabda, küzdősportok – ezekhez a mozgásformákhoz a legerősebb védelem kell!

 

Kisokos a sportmelltartó anyagához

Pamut

Előnye: Nagyon kényelmes viselet, a természetes szálak nem dörzsölik ki a bőrt, emellett a hőszigetelésében sem fogsz csalódni.

Hátránya: Nem túl jó a szellőzése, és a pamut magában tartja a nedvességet, így edzés során hamar kényelmetlenné válhat, nem beszélve arról, hogy a fenti tulajdonságai miatt a szagok is kísérni fognak, amíg le nem veszed…

 

Merinógyapjú

Előnye: A sportmelltartók e különleges változata rövid idő alatt szárad, a beszívott nedvesség pedig hamar elpárolog belőle. Kitűnően szellőzik!

Hátránya: Bár természetes anyag, egyeseknél viszketést okozhat.

 

Elasztán

Előnye: Ez a szintetikus anyag rugalmas és rendkívül kényelmes, remek hőszigetelő, és gyorsan beszívja a nedvességet. Strapabíró, kifejezetten nagy terhelésekhez tervezték.

Hátránya: Az elasztánból készült sportmelltartók rövid idő alatt elveszíthetik formájukat, ezért kézzel mosd vagy kézi mosás programot használj.

 

Poliészter és poliamid

Előnye: A műanyag szálak hamar elvezetik az izzadságot, és gyorsan megszáradnak.

Hátránya: Nem szívja be az izzadságot, így a verejték a bőrön marad, ami nemcsak a szagok miatt kellemetlen, de a baktériumok szaporodásához is kedvező körülményeket biztosít.

 

Tippek a sportmelltartó tisztán tartásához

  • Fontos, hogy a baktériumok ne telepedhessenek meg az anyagban, ezért minden használat után ki kell mosni a ruhadarabot. A leghatékonyabb a kézi mosás, esetleg kézi mosás programon, alacsony hőfokon tisztíthatod. Egyes termékcímkéken magasabb hőfokot is megjelölhetnek, így lehetőleg ne rutinból állítsd be a mosógépet.
  • Lényeges, hogy a melltartó ne veszítse el a formáját és a tartását, ezért ne használj klórtartalmú tisztítószereket vagy vízlágyítót, ugyanis károsíthatják az anyagot. Rendszeres használat mellett a sportmelltartó akár egy évig is megőrzi formáját és színét.

 

EZ IS ÉRDEKELHET:

 

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?

Ajánlataink