A sportolásnak csak akkor lesz eredménye, ha elkötelezzük magunkat a választott mozgásforma mellett. Mivel optimális esetben ez hosszú távú elköteleződést jelent, nem árt, ha tudatosan választunk. Kiss Gergely személyi edző segítségével összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni a jó döntés érdekében.

Milyen mozgásforma illik hozzád? Segítünk eldönteni

Régi rossz emlékek leküzdése

Sokan emlékszünk még az általános és középiskolás kötelező tesiórákra, amikor utáltuk a Cooper-futást, a kötélmászást vagy a talajgyakorlatokat. Mivel sokan negatív élményként élték meg ezeket az órákat (mondjuk azért, mert nem tudtak úgy teljesíteni, mint a társaik), akkor először is ezt a rossz beidegződést kell legyőznünk ahhoz, hogy eljussunk a számunkra megfelelő mozgásforma megválasztásához. Ha sikerült a rossz emlékeket elengednünk, akkor az alábbi szempontokat figyelembe véve kezdhetjük is a válogatást!

Földrajzi adottság

Ha az Alföldön élünk, nyilván nem a sziklamászást fogjuk választani. A futás és a konditermi edzés kézenfekvőnek tűnik, ha valaki sík vidéken él, de ezeken kívül van más lehetőségek is vannak a mozgásforma tekintetében, a vízi sportoktól kezdve a bringázáson át a csapatsportokig. Ebből is látszik, hogy mennyi lehetőségünk van, bárhol éljünk is, mert földrajzi elhelyezkedésünk maximum pár sportágban tud minket befolyásolni.

Anyagi helyzet

Az előbbinél lényegesen fontosabb szempont, hogy mit tudunk vállalni anyagilag. Mielőtt bármilyen mozgásforma mellett letennénk a voksunkat és belevágnánk, tartsunk egy hónapos felmérést a kasszánkban. Tegyünk el minden apró blokkot még az utolsó kávéról is, majd a hónap végén adjuk össze a kiadásainkat. Így pontos képet kapunk arról, hogy mi férhet bele a büdzsénkbe. Az alábbi kérdéseket tegyük fel magunknak:

  • Biztosan belefér minden hónapban egy kondibérlet?
  • Inkább fizessünk egy összegben többet egy futócipőért, és spóroljuk meg a havi kiadást?
  • Mennyi pluszforrásunk marad egy hónapban, amit a sportra szeretnénk költeni?

Időbeosztás

Talán ezzel számolunk a legkevésbé. Pedig az időbeosztásával mindenki tisztában van, el tudja dönteni, hogy munka előtt, munka közben vagy munka után lenne ideje edzeni, nagyjából azt is pontosan be tudjuk lőni, hogy heti hány alkalommal tudunk erre időt szakítani, de kihagyjuk a képletből a rendszerességet. „A leghatékonyabb fejlődéshez szükségünk van a rendszerre. Az nem elég, hogy heti háromszor van időnk sportolni, pontosan meg kell határozni, hogy ez például hétfő-szerda-péntek, és utána ehhez tartani is kell magunkat” – figyelmeztet Kiss Gergely személyi edző.

Egészségi állapot

„Nemegyszer találkoztam már olyan klienssel, aki úgy kezdett el futni, biciklizni vagy súlyokat emelni, hogy nem volt tisztában a saját egészségi állapotával. Például: ha ízületi kopásunk van, akkor nem a futás a nekünk való sport, hiszen ronthat az ember állapotunkon. Vagy magas vérnyomással kerüljük a pörgős, intervall jellegű órákat, gerincsérvvel pedig ne emelgessünk nehéz súlyokat” – javasolja a szakértő, aki szerint először önmagunkat kell megismerni ahhoz, hogy sportot tudjunk választani.

Lelki beállítottság

A pszichológiában bizonyos szempontból kétféle személyiségtípust különítenek el: vannak az introvertált és az extrovertált személyiségek. Persze az emberekben általában keveredik ez a kétféle lelki alkat, de az nem mindegy, hogy melyik dominál. Extrovertáltként például gond nélkül élvezhetjük a csoportos órákat, a csapatjátékokat, de ez az introvertáltak számára ez kínszenvedés lehet. Nekik inkább az egyénileg végezhető mozgásformák javallottak, mint a futás (terepfutás), az úszás vagy a kerékpározás.

Célok

A mozgásforma kiválasztásának esszenciáját a céljaink adják. Kérdezzük meg magunktól, hogy mit szeretnénk: fogyni, izmosodni, alakot formálni, állóképességet fejleszteni vagy levezetni a stresszt? Minden célnak megvan a maga legalkalmasabb eszköze, de a hangsúly itt is a változatosságon van, és azon, hogy a hosszú távú célok mellé mindig határozzuk meg rövid távú (1–3 hónapos) céljainkat is.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI!

 

 

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Puffad a hasad? Segítünk kideríteni az okát!
Mindenki lapos hasra vágyik. És sokan igencsak kitartóak, ha áramvonalas testről van szó. Mégis, vannak helyzetek, amikor minden igyekezet dacára a has puffadt, feszes, még behúzni is képtelenség. Mi lehet az oka?
Egy hetes diéta eperrel: itt a pontos program
A május minden évben az eperről szól: gyakorlatilag alig akad olyan, aki nem szereti ezt a csodálatos, zamatos gyümölcsöt. Nemcsak finom íze, de az egészségre gyakorolt jótékony hatásai miatt is érdemes pár napos eperdiétát tartani. Alább egyhetes menüt ajánlunk, középpontban a szuper bogyós gyümölccsel.
Mutatjuk, hogy szépít meg a kávé! Most figyelj!
Összegyűjtöttük, mire használhatja szépségápolási rutinjában a kávét, illetve a kávézaccot.
Ezek a gyógynövények segíthetnek, ha allergiás vagy
A pollenszezonnal járó szénanátha hónapokig megkeserítheti az érintettek életét: bedugult, kipirosodott orr, gyakori tüsszögés, viszkető szemek… Számukra jó hír, hogy rengeteg olyan növény van, ami enyhíti a szervezet által adott túlzott reakciókat.
Így eddz, ha városban élsz!
Sok városlakó figyeli irigykedve a zöldövezetben, agglomerációban, vidéken lakókat: ők bezzeg mindennap kirándulhatnak, ha akarnak. Pedig a nagyváros is megannyi lehetőséget rejt, felfedezni valót kínál, szóval túracipőt fel, indulhat az urbánus túra!
Hasizom a konyhából: edd laposra a hasad!
Igaz a fitneszalaptörvény: a kockás izmok a konyhában készülnek. Hiába edzünk gyakran, ha az étkezésünkkel szabotáljuk a végeredményt. Együk okosan laposra a hasunkat!
A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.

Ajánlataink