Évek óta lelkiismeretesen, rendszeresen jár futni, csoportos órára vagy a edzőterembe edzeni, látványos átalakulást azonban mégsem sikerül elérnie... Vajon miért? Ennek a hátterében sokszor az edzések nyomon követésének hiánya áll, pedig a „Mit?”, „Mikor?”, „Hogyan?” „Milyen intenzitással?” kérdések nagyon is fontosak!

Fejlődés a sportban, siker a fogyókúrában – Mi a titok?

 

fejlődés a sportban

Fotó: Shutterstock

1. EDZÉSTERV

Az egyik legnagyobb hiba, ha azzal az elhatározással megyünk edzeni, hogy majd a helyszínen rögtönzünk valamit, legrosszabb esetben sorban végigmegyünk a gépeken. Így biztosan elmarad vagy lelassul a fejlődés a sportban. Először is, el kell döntenünk, hogy hányszor szeretnénk egy héten edzeni: kétszer, háromszor vagy négyszer? Két alkalom esetén érdemes egyik nap az elülső láncunkat (combfeszítő, csípőhajlító, hasizom, nagy és kis mellizom), másik nap pedig a hátulsó láncunkat (vádli, térdhajlító izmok, nagy farizom, a hát összes izma) megdolgoztatni. Ezzel a módszerrel biztosak lehetünk abban, hogy nem fogunk előnyben részesíteni egy-egy kedvenc izomcsoportot vagy gyakorlatot, ami miatt megborulna a testünkben az egyensúly. Ha valaki a klasszikus felső-alsó testedzés híve, egy kis füzetben mindig vezesse az elvégzett gyakorlatokat. Különböző gyakorlatokkal ugyanis változatos terhelésnek tehetjük ki az izmainkat, ami a fejlődés egyik kulcsa.

 

2. VÁLTOZATOS ÓRÁK

Ha imádunk is egyfajta óratípust, akkor se csak arra az egyfélére járjunk hetente háromszor, mert a testünk nagyon könnyen adaptálódni fog a mozgáshoz, és az első eredmények után a fejlődés a sportban lassul, majd meg is áll. Érdemes a csoportos órákat is váltogatni aszerint, hogy mi a célunk. Ha izmosabbak szeretnénk lenni, akkor részesítsük előnyben az erősítő órákat (pl. Hot Iron, CrossFit stb.), ha erősebbek és ügyesebbek akarunk lenni, helyezzük a hangsúlyt a funkcionális edzésekre (pl. TRX), ha pedig fogyni szeretnénk, akkor a magas pulzusszámon pörgő órákat látogassuk (pl. kardioórák, spinning, H.I.I.T.). A célunknak megfelelően heti 2+1 alkalmas edzéstervet kövessünk: 2 alkalom a célunknak megfelelő órából változatosan, plusz 1 egy más jellegű mozgástípusból, ami akár lehet jóga, stretching, úszás stb.

Az 5 legjobb hasizomgyakorlat otthoni edzéshez

 

3. DIÉTANAPLÓ

5 ± 2. Ennyi információt képes megjegyezni a rövid távú memóriánk. Ez azt jelenti, hogy a nap végére nem emlékezhetünk minden egyes kis falatra, amit a nap folyamán bevittünk a szervezetünkbe. Ha azt hisszük, hogy betűre pontosan betartottuk a diétánkat, és mégsem segít, akkor kezdjük el keresni azt a pontot, ahol az agyunk becsap minket. Erre a legjobb módszer az, ha egy füzetbe felvezetjük minden egyes étkezésünket, vagy egy erre a célra kifejlesztett applikációt használunk. Legyen az akár egy háromfogásos ebéd vagy egyetlen darab kekszecske, mindent jegyezzünk fel! Sokszor alábecsüljük az elfogyasztott ételek mennyiségét és gyakoriságát, de ennek a kis trükknek köszönhetően a nap végén rá fogunk jönni, hol a hiba. Ha egy hétig vezetjük a naplónkat, teljes képet kaphatunk az étkezési szokásainkról, és ezzel már tovább lehet dolgozni. Egy hét nem is olyan sok, nem igaz?

4. A MAKROTÁPANYAGOK BEVITELE

A fogyás alapja, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be a szervezetünkbe, mint amennyit a testünk egy nap alatt elhasznál. Ez eddig rendben is van, de azt a kalóriamennyiséget be lehet vinni úgy is, hogy 90 százaléka szénhidrát és 10 százaléka fehérje. Vagyis nem elég megszállottan csak a kcal-t figyelni, a makrotápanyagokra is ügyelni kell. Figyeljük meg, hogy hány gramm szénhidrátot, fehérjét és zsírt viszünk be a nap során, és milyen élelmiszerből. Ehhez ma már számos olyan portál és telefonos applikáció nyújt segítségek, amely helyettünk is kiszámolja ezeket az értékeket. Azt pedig, hogy miből hány grammra van szükségünk, a céljaink határozzák meg.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A tavasz diétás kedvence: csőben sült brokkoli (videó)
Elronthatatlan csőben sült brokkoli, amit muszáj kipróbálni és megkóstolni. Nagyon finom egészséges húsmentes étel a mindennapokra.
Durva! Ezért jó, ha sokkal több epret eszel!
Ha eddig még nem voltunk rajongói ennek a pirosló finomságnak, akkor itt az ideje, hogy azzá váljunk! Nemcsak lédús, nyárias és isteni finom, de valóságos szuperélelmiszer is.
Egészséges vagy felejtős a szója? Ezt tudnod kell!
A szója sokáig nem hiányozhatott az egészséges életmódot követők étrendjéből. Az utóbbi években azonban egyre többször jelentek meg olyan hírek, tanulmányok, amelyek cáfolták a szója egészségre gyakorolt jótékony hatásait.
Hasznos gyógynövény: Így használd a pitypangot a diétádhoz
Kevesen tudják, hogy a mezők egyszerű kis virága, a gyermekláncfű ehető növény. Pedig érdemes közelebbről is megismernünk, mert méregtelenítő hatásának köszönhetően rengeteg bajtól megszabadíthat.
Szeretnél igazán hatékonyan edzeni? Ezekre a szabályokra figyelj!
Akár régi, rutinos, akár új edzőtermi látogató vagy, akár gyorsulni, erősödni vagy éppen fogyni szeretnél, a motiváció időnként alábbhagy. Hogy átlendülj a holtponton, vagy, hogy még többet kihozz izzasztó edzéseidből, érdemes pár jó tanácsot megfogadnia. Nem nehéz vagy bonyolult trükkök ezek, azonban jelentősen növelhetik a sportolás hatékonyságát.
Ezek a legjobb tavaszi vitaminbombák, így fiatalítsd meg a tested
A téli hideg időben lemerülnek szervezetünk vitaminraktárai, így tavaszra legyengül az immunrendszer. A friss zöldségek és gyümölcsök azonban óriási energiával töltik fel testünket!
Maradj fitt a mobiloddal: öt applikáció, ami segít ebben
Az okostelefonunk mindig a zsebünkben van. Miért ne használnánk arra is, hogy segítsen az egészséges életmód kialakításában?
Epres álom sütés nélkül, és nincs benne cukor!
Ez a csodálatos epres süti nem csak az ízlelőbimbóidra lesz kedvező hatással, de az alakodat sem kell féltened, ráadásul percek alatt elkészíthető!

Ajánlataink