Ha nem szeret vagy nincs ideje reggel edzeni, akkor sincs semmi gond! Az esti sportolásnak rengeteg előnye van – ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat.

Az esti edzés 6 egyértelmű előnye

1. Nagyobb a lelkesedés

A kora reggeli órákban úgy érzi magát a futópadon, mintha alvajáró lenne? És a súlyzókat emelgetve is csak zombiként” teszi a dolgát? Az alacsony koncentráció és a nem túl precíz mozgáskoordináció kifejezetten balesetveszélyes. Viszont az esti edzés előtt van rá egy egész napja, hogy felpörgesse magát mentálisan is egy lendületes edzésre.

 

2. Kiengedheti a nap során felgyülemlett stresszt

A sportolás remek feszültséglevezető módszer, de reggel hatkor alapesetben –, alvás után nem kifejezetten stresszes az ember. Ellenben este hatkor az egész napi munkahelyi hajtás után jót tesz, ha ki tudja engedni a gőzt egészséges módon. A mai világban ez kifejezetten fontos! Napi pörgés, az idegesség a mellékvese kifáradásához vezethet, ami további súlyos betegségeket okoz, például inzulinrezisztencia, PCOS stb..

 

3. Jót tesz a vérnyomásnak

Tudományos kísérletek bizonyították, hogy azok, akik este edzettek, a kutatás végére 15 százalékkal alacsonyabb vérnyomást produkáltak, mint a reggelenként sportolók.

4. Jobb alvás, jobb teljesítmény napközben

Ha sikerül az esti edzés során fizikailag kifáradnia és mentálisan ellazulnia, akkor sokkal könnyebben fog elaludni. A hosszabb, minőségi alvás pedig jobb napközbeni teljesítményhez vezet. Ami fontos, hogy az edzést legkésőbb lefekvés előtt 2-3 órával végezze el, különben az ellenkező hatást érheti el, nehezebben fog elaludni.

 

5. Kevesebb lógás

Nem mindig könnyű reggel ötkor-hatkor kipattanni az ágyból, amikor csörög az óra, hogy még munka előtt elvégezze az edzést. Ellenben hazafelé útba ejteni az edzőtermet vagy kimenni futni sokkal egyszerűbb lehet. És persze korai időpontra edzéspartnert találni is sokkal nehezebb, mint délutánra, kora estére. Egy jó barát a teremben vagy a futópályán pedig sokat dob a motiváción, az edzésteljesítményen.

 

6. Több idő jut edzeni

Reggel korlátozottan van ideje, hiszen be kell érnie a munkahelyére, ám este nem kell azon aggódnia, hogy ha tovább sportol, elkésik. Így időspórolás végett nem kell például elsietnie vagy teljesen kihagynia a nyújtást. Ennek is köszönhetően pedig jóval kisebb a sérülésveszély.

 

EZ IS ÉRDEKELHETI:

Hozzászólások

Állandóan fáradt, és nem tudja, miért? Talán ez az oka!
Ha gyakran küzd kínzó fáradtsággal, és folyton kimerültnek érzi magát, akkor előfordulhat, hogy a mellékvese okozza a problémát. De ne aggódjon, mutatjuk a megoldást!
Zabpelyhes brokkolifasírt – alakkímélő finomság ebédre, vacsorára
Nagyon egészséges és rendkívül egyszerűen elkészíthető fogás a ropogós brokkolifasírt! Kovács Judit dietetikus, szakács és Ujvári Szilvia cukrász receptje következik.
Málnás brownie – A nap kedvenc egészséges desszertje
A brownie finom, a málna csodás, ha a kettőt összepárosítjuk, abból valami igazán fenséges édesség születhet.
Fájdalom sport közben – Ekkor kell orvoshoz fordulni!
A sport, az edzések, a versenyek óhatatlanul fájdalommal járnak – de különbséget kell tenni a „jó” és a „rossz” fájdalom között!
Házi granola kókusszal – A nap kedvenc egészséges desszertje
Érdemes a bolti, gyakran agyoncukrozott változat helyett otthon elkészíteni a granolát: tápláló, egészséges és nagyon finom reggeli!
„Fogyni akarok, de mikor csökkentem az ételadagokat, szédülni kezdek...”
Sok esetben azért nem tart ki a fogyni vágyó az új étrendje mellett, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt rossz lesz a közérzete. Kovács Judit dietetikus tanácsai segíthetnek elkerülni a problémát.
Színterápia: Hogy működik, miben segít?
Már az ókorban is hittek a színek és fények gyógyító erejében. A színterápiát napjainkban a modern orvostudomány is egyre többet használja!
Fahéjas csiga – A nap kedvenc egészséges desszertje
Hogyan készül az egészséges fahéjas csiga? A megoldás: kevesebb cukor, nulla vaj vagy margarin, lecserélt fehér liszt – és egy titkos hozzávaló.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.