Biztos, hogy te is sok olyan sportot ismersz, amihez víz kell: úszás, evezés, szörf és még sorolhatnám. Nyáron mindegyik fantasztikus, de tudod, hogy a vízben nem csak mozogni, de lazítani is érdemes?

Használt ki a víz erejét: lazíts benne egy nagyot

Az elmúlt években egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a különböző vízi kényeztetések, amelyekhez a víz különböző, különleges tulajdonságát használják fel. Ennek az egyszerű anyagnak ugyanis a sűrűsége, a felhajtóereje, nyomása, áramlása mind-mind jótékony hatással lehet a testedre. Érdemes közülük most a melegben néhányat kipróbálnod, hisz ezek a módszerek nemcsak a fizikai ellazulásban segítenek, hanem a lelki egyensúlyra is jó hatással vannak. Megfelelően képzett gyógytornász vagy mozgásterapeuta irányítása alatt különböző betegségek kezelésében is segíthetnek.

A vízi kezelések jótékony hatásai

– segíti a testi és lelki ellazulást

– nyugodtabban tudsz tőle aludni

– kíméli az ízületeket

– átmozgatja a testet

– enyhíthet fájdalmakon

– türelmet, kreativitást fejleszt

A szárazföldi módszerekhez hasonlóan a vízi relaxációnak is van aktív illetve passzív fajtája.

Milyen az aktív vízilazulás?

Ha pihenni is úgy szeretsz, hogy közben azért egy kicsit átmozgatod magadat, akkor a következő módszerek közül válogathatsz: voda (vízi) jóga, Aqua pilates, Aqua stretching és az Ai-chi, ami ötvözi a tai-chi, a Shiatsu és a Watsu elemeit. De az egyik legjobb módszer az úgynevezett Kneipp-kúra, amit ma már számtalan wellness központbon, vagy a kirándulás közben a szabadban, de még otthon is kipróbálhatsz. Ez a különleges kezelés Sebastian Kneipp lelkész nevéhez fűződik, aki még a múlt században komplett vízgyógyászati rendszert dolgozott ki, mind hideg-, mind melegvizes lemosásokkal, fürdőkkel, locsolásokkal és gőzöléssel, mezítlábas taposással. Próbáld ki a következőket:

Mezítláb járás

Ott és akkor, amikor csak lehetőséged van rá, járkálj néhány percig cipő és zokni nélkül. Legjobb, ha mindezt természetes talajon teszed. Ez megerősíti a lábboltozatot, és a talpi reflexpontokon keresztül a belső szerveidre is hat. Ha tóparton, folyóparton nyaralsz, nem okoz gondot nedves, kavicsos részt találni, ahol 5-10 percig sétálhatsz!

Víztaposás

vizi fitnesz

Fotó: shutterstock

Természetes vizekben vagy otthon, a fürdőkádban is végezheted a hidegvíztaposást 5-10 percen át. A wellnesshotelekben egyre elterjedtebb a Kneipp-féle víztaposó, ahova reggelente érdemes feltétlen lemenni, és 10 percig fel-le sétálni. Felüdít, felpezsdíti a keringést, stabilizálja az immunrendszert. Minél magasabbra ér a víz (térdig érő a legideálisabb), annál jobb a hatás. A végén meleg, emelkedő hőfokú lábfürdővel fejezd be!

Kar- és lábfürdő

Egy-két percre állj térdig érő, hideg vízbe, vagy merítsd be a karod hónaljig, majd kezeddel húzd le a vizet a bőrről, és végezz pár perces kar- vagy lábtornát! Különösen jó hatású krónikus fejfájás, szédülés és vérnyomásproblémák esetén.

Passzív ellazulás a vízben

vizi fitnesz

Fotó: shutterstock

Ma már számtalan olyan kezelés létezik, amit a terapeuták vízben végeznek. Általában meleg vizes medencében vagy kádban, különböző masszázsfogásokkal és nyújtásokkal segítik a teljes ellazulást, amit felerősít a lebegés érzése. A Watsu (vagyis vizi Shiatsu) nevű módszert tekintik az összes ellazulásos vízi technika ősatyjának. Harold Dull alkotta meg a módszert az 1980-as évek elején. Mára már világszerte őt tartják a Watsu mesterének. A kezelések mind lelkedre, mind a testedre hatással lesznek. Dinamikus mégis finom mozdulatok és nyújtások jellemzik a terápiát, amit egy fantasztikus masszázzsal kötnek össze.

Kismamáknak kötelező!

A Watsu-hoz hasonló passzív módszer még az Aquanatal, amelyet főként várandósan érdemes kipróbálnod, hiszen ezzel hatékonyabbá teheted a szülésre való készülést. Ennél a módszernél egyszerűen a hónaljad és a térded alá egy-egy vízi nudlit tesznek, és csak lebegned kell a vízen. Egy másik ilyen lebegéses módszer az Aqua-Relax, amelynél szintén csak lebegsz és a terapeuta különböző masszázs fogásokkal, ringatással és nyújtásokkal segíti a tökéletes relaxációt.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Isteni húsvéti piskótatekercs, glutén- és cukormentesen
Húsvétkor sem kell feltétlenül feladnunk a diétánkat, hiszen számtalan finomság készülhet cukor nélkül, gluténmentesen.
Szuper karcsúsító receptek karfiolból! Így élmény fogyni
A karfiol az egyik legnépszerűbb zöldségünk, nem véletlenül. Sokoldalúan felhasználható, számos elkészítési módját ismerjük, ráadásul magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően segít az egészség megőrzésében.
Ez a húsvét diétás kedvence: avokádóval töltött tojás
Az avokádó és a tojás egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél –, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz.
Cukormentes kókuszkeksz, ebből bármennyit ehetsz
Reggelire és kávé mellé is remek. Glutén,- és laktózmentes. Elkészítése gyors és könnyű. Bárhová magaddal viheted, Így mindig lesz nálad egy kis diétás nasi.
Minden, amit egy diéta előtt nagyon fontos tudnod!
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, nem csak a kilók fogyatkozására számíthat, sok egyéb kísérő jelenséggel is találkozik majd. A nehézségek jó esetben csak átmenetiek, a pozitívumokat pedig ügyesen használja ki és élvezze!
Ébresztő! - Tavaszi méregtelenítés a legjobb zöldségekkel
Várd könnyedén, energiával telve a tavaszt! Ehhez szükség lesz egy komolyabb méregtelenítő programra, amelynek segítségével megtisztíthatod a szervezeted, megszabadulhatsz a lerakódott méreg- és salakanyagoktól. Legalább 3 napon át tarts zöldség- és gyümölcskúrát. Az alábbi 15 zöldség- és gyümölcsféléből válogass, így biztos lehetsz a sikerben.
Itt a nők új kedvence a spenótos sajtfasírt
Ez az előétel egészséges, eszméletlen finom, és nem hizlal: alig van benne szénhidrát!
Végre kiderült mi a sikeres diéta titka
Márciusban már csak emlék a legtöbb újévi fogadalom – köztük a fogyókúrára vonatkozó, önmagunknak tett ígéret is. Vagy mégsem? Íme, hét tipp, hogy sikeres legyen az életmódváltás, akár év közben is.

Ajánlataink

Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.