Mindent megpróbáltál a szuperegészséges ételektől az apró adagokig és a rendszeres edzésig, mégsem mennek le a kilók? Ez lehet az oka!

Kiderült, miért bukik bele a legtöbb ember a diétába

Egy több mint 1000 fő megkérdezésével lezajlott amerikai felmérés szerint az emberek leginkább az étrendre és a rendszeres mozgásra koncentrálnak, ha fogyni szeretnének. Ez persze jogos, ám van egy dolog, amivel a kutatás szerint csak a fogyni vágyók 10 százaléka törődik, mégis az egész diéta sikere múlhat rajta: ez pedig a lelkiállapot. A megkérdezettek 31 százaléka ugyanis azt állította, hogy a kevés edzés áll a fogyása útjában, 26 százalék szerint az ételek jelentik a legnagyobb problémát, 17 százalék szerint pedig az, hogy az egészséges életmód sokba kerül.

Mindössze 10 százalék ismerte el, hogy a lelki egészsége, illetve annak hiánya jelenti az akadályt.

De hogyan is állhat a lelkiállapotunk a fogyás útjába?

Sokunk számára az evés érzelmi jelentőséggel is bír.

A nehéz időkben a „komfortkajákhoz” nyúlunk, és néha még a gyerekeinket is édességgel jutalmazzuk. Az ünnepek jó része az étkezésről szól, és néha nosztalgikusan felemlegetjük a régi idők ételeit.

Akár tetszik, akár nem, az étel nemcsak a testünket táplálja, hanem a lelkünket is.

Egy jó ízű étel után az agy dopamint, azaz örömhormont bocsát ki. A gond csak akkor van, ha ezzel már tudatosan akarunk élni, és azért eszünk, hogy kiváltsuk ezt a jó érzést.

jelzőlámpa diéta, ételek, táplálkozás

Fotó: shutterstock

De vajon hogyan alakíthatsz ki egészséges kapcsolatot az étkezéssel? Jó ötlet, ha étkezési naplót vezetsz, de az egyes fogások mellé azt is írd oda, milyen volt a hangulatod, amikor etted. Így felismerheted, ha a rosszkedv miatt nyúlsz az édességek után. Mielőtt nassolni kezdenél, gondold át, hogy vajon azért eszel-e, mert éhes vagy, vagy egészen más okból? Találd meg az éhségrohamok mögötti érzelmek okát, így leküzdeni is könnyebb lesz őket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Végre itt a tavasz, mutatjuk milyen cipő lett most a divat
Beköszöntött a tavasz, az új évszak pedig annak rendje és módja szerint magával hozta az ébredő természetet, a vérpezsdítő színeket és a legüdítőbb cipőtrendeket. Az idei szezonra határozottan az üde színfoltok, valamint a játékos vonalvezetések keveredése lesz a jellemző.
Imádod a tojást? Akkor ezt a három diétát ismerned kell!
Bár elsőre brutálisnak tűnhet a tojásdiéta, ez a kúra úgy segít gyorsan fogyni, hogy nem veszítesz közben izomtömeget.
Hogy lesz a nagy fogyás után formás a comb és a vádli?
A hölgyek szeretnének formás combokkal, a férfiak izmos vádlival büszkélkedni, ám ez nem mindenkinek adatik meg. Sok tényező közrejátszhat abban, hogy miért válhatnak esztétikailag kifogásolhatóvá az alsó végtagok.
Szeretsz bringázni? Akkor erre most nagyon figyelj!
Gyakori, hogy a kerékpárunk egész télen a fészerben, garázsban áll, de ez nem jelenti azt, hogy a tavasz beköszöntével elég csak leporolni egy kicsit, és már nyeregbe is ülhetünk.
Tanulj meg tavasszal meditálni, segítünk elkezdeni
Beköszöntött a március, ami a megújulás időszaka. Ennek pedig nem csak a ruhatárunkban és az otthonunkban kell megtörténnie, de a lelkünkben is.
Fehérjediéta a szakértőtől- 7 napos mintaétrenddel
Most, hogy itt a tavasz szeretnél gyorsan megszabadulni a feleslegtől, hogy beleférj a ruháidba. Íme egy remek étrend, ami segít megszabadítani a télen felkerült néhány kilótól.
Így segíti a fogyást az árpafűlé
Ez a zöld elixír sokat tesz az egészségünkért, a szépségünkért és az alakunkért, ezért érdemes rendszeresen kortyolgatnunk.
A legjobb tippek, hogyan maradjunk formában 50 felett
Az ötödik X után sem kell lemondanunk a mozgás öröméről és jótékony hatásairól. Sőt mi több, ez az a kor, amikor még inkább szükség van rá, hiszen nagyban hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben átvészeljük a változásokat
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.