Mindent megpróbáltál a szuperegészséges ételektől az apró adagokig és a rendszeres edzésig, mégsem mennek le a kilók? Ez lehet az oka!

Kiderült, miért bukik bele a legtöbb ember a diétába

Egy több mint 1000 fő megkérdezésével lezajlott amerikai felmérés szerint az emberek leginkább az étrendre és a rendszeres mozgásra koncentrálnak, ha fogyni szeretnének. Ez persze jogos, ám van egy dolog, amivel a kutatás szerint csak a fogyni vágyók 10 százaléka törődik, mégis az egész diéta sikere múlhat rajta: ez pedig a lelkiállapot. A megkérdezettek 31 százaléka ugyanis azt állította, hogy a kevés edzés áll a fogyása útjában, 26 százalék szerint az ételek jelentik a legnagyobb problémát, 17 százalék szerint pedig az, hogy az egészséges életmód sokba kerül.

Mindössze 10 százalék ismerte el, hogy a lelki egészsége, illetve annak hiánya jelenti az akadályt.

De hogyan is állhat a lelkiállapotunk a fogyás útjába?

Sokunk számára az evés érzelmi jelentőséggel is bír.

A nehéz időkben a „komfortkajákhoz” nyúlunk, és néha még a gyerekeinket is édességgel jutalmazzuk. Az ünnepek jó része az étkezésről szól, és néha nosztalgikusan felemlegetjük a régi idők ételeit.

Akár tetszik, akár nem, az étel nemcsak a testünket táplálja, hanem a lelkünket is.

Egy jó ízű étel után az agy dopamint, azaz örömhormont bocsát ki. A gond csak akkor van, ha ezzel már tudatosan akarunk élni, és azért eszünk, hogy kiváltsuk ezt a jó érzést.

jelzőlámpa diéta, ételek, táplálkozás

Fotó: shutterstock

De vajon hogyan alakíthatsz ki egészséges kapcsolatot az étkezéssel? Jó ötlet, ha étkezési naplót vezetsz, de az egyes fogások mellé azt is írd oda, milyen volt a hangulatod, amikor etted. Így felismerheted, ha a rosszkedv miatt nyúlsz az édességek után. Mielőtt nassolni kezdenél, gondold át, hogy vajon azért eszel-e, mert éhes vagy, vagy egészen más okból? Találd meg az éhségrohamok mögötti érzelmek okát, így leküzdeni is könnyebb lesz őket.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Hozzászólások

Karácsony előtt is jól jöhet: a csendterápia titka
Túl egyszerű, hogy igaz legyen?! Egy terápia, amire nem kell vagyonokat költenünk, nem igényel drága eszközöket, mégis hihetetlenül sokat tesz a mentális-, lelki,- és testi egészségünkért.
Ajándékötletek sportrajongó rokonoknak, barátoknak!
A szokásos ékszer, ruha és ajándékutalvány helyett idén váltson sportosra! Amennyiben van a családban sportrajongó családtag, lepje meg valami, a hobbijához jól köthető ajándékkal. Ne feledje, ha sportot ajándékoz, egészséget is ajándékoz!
Edzés kardiógépekkel, mutatjuk, hol rontod el!
Gyakori hibák az edzés során, amelyekre érdemes figyelni.
Diós karácsonyi keksz cukor- és lisztmentesen
Ezt az ünnepi hangulatot idéző könnyű, omlós, liszt- és cukormentes finomságot egyszerűen nem lehet elrontani. Az illata betölti majd az egész lakást, és jobb, ha eldugod, hogy ne egye meg a család egyszerre.
Készülj fel már a diéta előtt! Hasznos tudnivalók a fogyókúráról
Jó, ha tudja, hogy ha belevág egy diétába, akkor nemcsak a kilók fogyatkozására számíthat, de sok egyéb kísérőjelenséggel is találkozik majd.
Egészséges alternatívák a karácsonyi sütés-főzéshez
Az ünnepekre készülődés elmaradhatatlan része a legtöbbször a háziasszonyokra háruló ötletelés: mi is legyen a karácsonyi menü, mivel várjuk a vendégeket. A hagyományos konyhát kedvelő családokban is felmerül időnként az igény, hogy a nehéz, a gyomrot megterhelő ételek és sütemények mellett könnyebb, egészségesebb ínyencségek is legyenek az étlapon. Ahol pedig eleve van olyan családtag, aki valamilyen speciális diétára van fogva, még körültekintőbben kell megválogatni, mi kerül az ünnepi asztalra.
Immunerősítés a téli hideg előtt: ezt kell tenned most
Az immunerősítés egyik meghatározó alappillére a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, de néhány életmódbeli változtatással is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legegészségesebben vészeld át a telet.
A tél diétás kedvence: 10 perces mákmuffin
Fogyókúra idején sokszor vágyakozol az édesség után? Ne tedd, mert a lemondásokkal teli diéta sokkal kevésbé hatékony! Nyugodtan ehetsz finomságokat, csupán olyan desszertet kell választanod, amiben kevés a finomított szénhidrát.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.