Téli étkezésünk sokkal megterhelőbb szervezetünk számára, mint a tavasztól őszig tartó gyümölcsben, zöldségben gazdag időszak. Ilyenkor sokkal több egészséges, könnyen emészthető, tisztító hatású ételt eszünk meg, mint a hideg, fagyos időkben. Gondoljunk csak például a töltött káposztára, zsíros pörköltökre, sültekre, és az ezek mellé elfogyasztott kevéske savanyúságokra, majd vessük össze ezeket a nyári menükkel, például a könnyű és ízletes vegyes tavaszi-nyári salátákkal. Ráadásul a mindennapok során számos méreg rakódik le a szervezetünkben (szmog, stressz, adalék- és színezék anyagok). Mindez rendkívül sok betegség forrása lehet. Évente 2-3 alkalommal szükség van a testben összegyűlt mérgek eltávolítása. Mikor is lenne aktuálisabb mindez, mint tavasszal. A túlzásba vitt diéta vagy böjt azonban, többet árt, mint használ. A folytonos diétázásnak a szervezet látja kárát, nem jut elegendő vitaminhoz, ásványi anyaghoz, megterheli a szervezetet. Hatásosabb az egyhetes kúraszerű méregtelenítő diéta, majd egy egészséges táplálkozásra való átállás.
A tökéletesen egészséges diéta
A zöldségek, gyümölcsök rengeteg vitamint, ásványi sót, nyomelemeket és sok-sok immunerősítő anyagot tartalmaznak. Szervezetünk gyakorlatilag minden létfontosságú anyaghoz hozzájuthat a diéta során, így két-három hét alatt sem kell tartanunk a hiánytünetektől, legyengüléstől. A gyümölcsökben és zöldségekben található rostok alaposan kitisztítják, végigsöprik a bélnyálkahártyát, így könnyedén segítik az emésztőrendszer kitakarítását. Ráadásul ezek az ételek segítik a szövetek sav-bázis háztartásnak kiegyenlítésében is, hiszen lúgosítanak.
Kezdjünk hát neki: a böjt!
Már a kúra előtti napon érdemes felkészíteni a szervezetünket. Nem szabad azonnal, mindent megvonni magunktól. Lehetőleg csak könnyen emészthető ételeket együnk, vacsorára például csak natúr zöldséglevest, vagy könnyű zöld salátát főtt krumplival. A kúra alatt folyamatosan igyunk sok folyadékot, de ne fogyasszunk kávét, vagy alkoholt. A diéta előestéjén még vacsora előtt két evőkanál egész lenmagot keverjünk bele két deciliter vízbe, majd igyuk meg. Mindez segít kitisztítani a bélrendszert. Lefekvés előtt pedig vegyünk egy kellemes illóolajos lazító fürdőt, például levendula, citromfű és gerániumolajjal. A kúra napján igyunk meg 2-3 dl. savanyú káposzta levet .
Reggelire igyunk meg 3 deciliter zöld teát, majd együnk egy kevés gyümölcsöt (de ne szőlőt és banánt!)
Délelőtt folyamán ehetünk még gyümölcsöket, ha kívánjuk, majd igyunk a megszokottnál több folyadékot (cukor nélküli gyümölcsleveket, gyógyteát, ásványvizet, lúgos gyógyvizet). A legjobb, ha egy nagy vizes palackból csak mi iszunk, így könnyedén nyomon követhetjük, hogy megisszuk-e a napi három liter folyadékot, ami a tisztítókúrához elengedhetetlen.
Ebédre Friss vagy párolt zöldségsaláták következzenek. A salátaöntetet joghurtból, hidegen sajtolt olajból, kevés citrom levéből készítsük. Lenmaggal, szezámmaggal, dióval, mandulával is megszórhatjuk.
A délutáni étkezés hasonlít a délelőttire, majd zárjuk a napot zöldséglével, vagy levessel.
Az is segít, ha nem eszünk húst!
Ha valaki a „drasztikusabb” böjtölésre nem vágyik, elég, ha kerüli a húsokat és az állati zsiradékokat. Együnk könnyű tejtermékeket, és igyekezzünk minél több növényi eredetű ételt fogyasztani. Ilyenkor a napot kezdjük sok gyümölccsel és joghurttal vagy kefirrel, amibe tehetünk gabonapelyheket is. Ebédre zöldséglevest, uzsonnára együnk zsírszegény túrót retekkel, paradicsommal, hagymával, ízlése szerint. Ugyancsak hatásos, ha kihagyjuk az esti étkezéseket. Ha mégsem bírunk lemondani a vacsoráról együnk tengeri halat párolva párolt zöldségekkel, héjában sült burgonyával, amelyeket zöldfűszerekkel ízesíthetünk. A böjt ideje alatt mindig igyekezzünk kerülni a sót. Fehérkenyér helyett barna, több magból készült, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyeret vásároljunk. Nassolásra tartson otthon például „bulátát”, korpa-kekszet, amik egyrészt elveszik az étvágyat, másrészt rendkívül egészségesek.
Új élet, új szokások
A kúrát követő napokon csak lassan, fokozatosan térjünk vissza a bonyolultabb ételek fogyasztásához akárcsak egy betegség utáni lábadozás vagy gyomorrontás után. Az első napon reggelizzünk gabonapelyhet, müzlit, gyümölcssalátát, esetleg joghurtot, másnap pirított barnakenyeret kevés vajjal, sovány sajttal. Ebédre zöldségleves, a következő nap főzelék, hal, friss saláta kerülhet az asztalunkra. A vacsora legyen még néhány napig továbbra is szegényes: gyümölcs, saláta, esetleg egy pohár joghurt.
Tippek az egészséges élethez!
- Ne éhezz, fogyassz sok vizet és minél több gyümölcsöt étkezés előtt.
- Reggel kezdheted egy, vagy akár két pohár vízzel, facsarj a vízbe egy fél citrom levet. A szakemberek szerint rendkívül jó hatással bír a víz reggel éhgyomorra. Kávé helyett sokkal jobban talpra állít egy alma vagy akár egy grapefruit. Reggelire fogyassz egy két szelet pirított rozskenyeret.
- Ne tarts olyan élelmiszereket otthon, amik kísértésbe ejthetnek!
- A cukrozott gyümölcslevek helyett inkább a százszázalékos, rostos levekkel, gyógyteákkal, otthon „centrifugált” gyümölcsitalokkal csillapítsd szomjadat.
- Egy céltudatos, fegyelmezett étkezéssel, ha képes vagy hosszabb időn keresztül megvonni magadtól a nassolnivalót, és naponta sportolsz, de legalább sétálsz egy nagyot, pár héten belül látványos súlycsökkenést érhetsz el.
EZ IS ÉRDEKELHET:
- Napi háromszori étkezés vagy sokszor keveset? Talán nem az a jobb, amire először gondol!
- Ha minden fogyókúrába belebukik… Az orvos tanácsai a jojóeffektus legyőzéséhez
- Életmódváltás 12 lépésben
- 6 egyszerű tipp, hogy elkerüld a bűnbe esést a diétád alatt